Inšpiratívne nápady do záhrady: Ako si skrášliť plot?

Inšpiratívne nápady do záhrady: Ako si skrášliť plot?
  • 28.09.2019
  • Michaela Kožáková

Záhrada je pre mnohých z nás útočiskom a oázou pokoja. Jej význam sa počas storočí menil, no a dnes už neslúži len na pestovanie úžitkových rastlín. Dnes prevažujú okrasné záhrady s rôznymi architektonickými prvkami, ktoré slúžia skôr na odpočinok a oddych. Niektorí z nás ešte majú nejaké to malé políčko s pár koreňmi paradajok či paprík, ale väčšinu plochy záhrady tvorí pekne upravený trávnik, bazén, altán s grilom, posedenie či trampolína alebo pieskovisko pre deti. 

Ľudia si radi skrášľujú svoje záhrady rôznymi dekoráciami, doplnkami. Každý z nás chce mať originálny priestor, kde sa bude cítiť pohodlne. V obchodoch človek nájde veľa vychytávok, nápaditých riešení a nádherných dekorácií, ktoré oživia i tie najošumelejšie záhrady. My vám neprinášame zoznam týchto obchodov, ale inšpiratívne nápady, ako si ozdobiť plot vo vašej záhrade. Ste zvedaví?

Čo s plotom?

Plot v záhrade má dôležitú funkciu – chrániť váš pozemok pred nezvanými hosťami, zvieratami, nepriaznivým počasím a poskytovať vám súkromie. Materiálov, z ktorých plot urobiť, je naozaj veľa. Drevo, kameň, pletivo, rôzne betónové kvádre alebo ho môžete nechať obrásť živým plotom. Ak však chcete byť trochu kreatívni a radi sami priložíte ruku k dielu, ozdobte si svoj starý nudný plot a vyrobte si originálnu dekoráciu z dreva.

Pozri aj: Inšpiratívne DIY projekty do záhrady: Zvládnete ich ľavou zadnou!

Plot v záhrade

Zdroj: pinterest.com

Nevyhadzujte, recyklujte

Ak máte deti, milujete farby a maličkosti, ale na dekorácie na skrášlenie vašej záhrady nechcete minúť celú výplatu, pustite sa sami do projektu. Nepotrebujete drahé kvetináče, metrové drevené borovicové latky alebo dlhé svetelné elektrické reťaze. Nevyhadzujte a recyklujte. Máte staré plechovice alebo nádoby z jedla? Natrite ich farbou, nasaďte do nich ťahavé rastliny a zaveste ich na drevený plot. Má vaša stará mama v komore starý rám z okna? Výborne! Vyrobte si krásnu dekoráciu, ktorá padne do oka každému.

Použite tiež palety, drevené debničky, farebné gumáky či čižmy, zrkadlá, poháre zo zaváranín, búdky pre vtáčikov, podkovy, kľučky, zámky, starý riad z domácnosti, záhradné náradie, poličky, bicykel. Pohrajte sa s nápadmi a vašou predstavivosťou. Premeňte vašu záhradu na čarovné miesto.

Farebný plot

Zdroj: pinterest.com

Prišiel aj Picasso

Maľujte a maľujte. Nemusíte byť vychýrený umelec alebo maliar s dlhoročnou praxou. Premyslite si, čo by ste chceli na svoj plot namaľovať. Nakúpte farby, štetce a pustite sa do projektu. A zapojte aj svoje deti. Uvidíte, aké budú pyšné na svoje dielo. 

Ak sa teraz pozeráte na svoj ošarpaný jednotvárny plot a chcete sa tiež pustiť do skrášlenia, inšpirujte sa ďalšími nápadmi dole v našej galérii.

1 z 17

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní