Marec v záhrade: S čím začať po prebudení prírody?

Marec v záhrade: S čím začať po prebudení prírody?
  • 20.03.2021
  • Michaela Kožáková

Podľa kalendára už tu máme jar. Je to obdobie, ktoré signalizuje všetkým záhradkárom, že nastal ten čas, na ktorý tak dlho čakali. Konečne môžu obuť gumáky, oprášiť svoje náradie a s chuťou sa pustiť do prác v ich záhrade. Po chladných a dlhých dňoch začínajú hriať prvé lúče roztopašného jarného slnka. Záhradu treba prichystať na nadchádzajú sezónu, aby sme sa neskôr mohli tešiť z úrody, farebných kvetov a upraveného trávnika. Čo všetko treba urobiť v našej záhrade tento mesiac?

Okrasná záhrada

Okrasná záhrada je našou pýchou a potešením. Aj o ňu sa však treba starať a dopriať jej regeneráciu po zime. Začnite tým, že odstránite lístie a čečinu, ktorú ste použili na zazimovanie rastlín. Skontrolujte vaše skalničky. Tie, ktoré sú uvoľnené, zatlačte. Odstráňte vyhynuté, poškodené a prerieďte tie druhy, ktoré sú až príliš rozrastené. Pretrhajte burinu.

Prehrabte trávnik, prevzdušnite ho, prihnojte a môžete sa pustiť do jeho kosenia. Ak trávnik nemáte, teraz je ten správny čas na jeho výsev. Pripravte si záhony, okenné kvetináče na výsadbu kvetín. Vašu pozornosť si zaslúžia i ruže. Vykonajte rez – odstráňte suché, poškodené výhonky, na tých kríčkových ponechajte 2 až 3 púčiky. Ihličnany uvoľnite od špagátov, ktorými ste ich chránili pred ťarchou snehu, odstráňte ochranné fólie z kríkov. Ostrihajte aj živý plot. Upevnite dlaždice chodníkov a prečistite škáry medzi nimi.

Pozri aj: Ako vypestovať ananás z odrezku? Dá sa to veľmi jednoducho!

Strihanie

Zdroj: shutterstock

Ovocné stromy a kríky

V druhej polovici marca môžete vysadiť ovocné stromy ako sú marhule, broskyne, nektarinky, ale aj vinič. Staršie ovocné stromy postriekajte proti škodcom. K ríbezliam, egrešom a viniču môžete do pôdy zapracovať kompost. Nezabudnite prečistiť maliny – odstrániť odrodené, suché, namrznuté, poškodené výhonky. Prestrihajte tiež jablone a hrušky. Prezrite všetky stromy a kry a ak sú poškodené od mrazov alebo napadnuté škodcom, tak ich ošetríte. Takisto staré, choré stromy a kry odstráňte. Môžete tiež preštepiť a štepiť ovocné  stromy – najprv kôstkoviny a potom jadroviny. 

Zelenina

Ak si chcete pochutnávať na svojich domácich cibuľovinách, pustite sa do výsadby cesnaku a cibule. Takisto začnite vysádzať mrkvu, petržlen, špenát, hrach, kôpor, reďkovku – pred prípadným mrazom a chladom ich môžete ochrániť netkanou fóliou. V marci môžete zahájiť predpestovanie priesad paradajok, paprík, šalátu, ktoré umiestnite do fóliovníka alebo doma na parapet okna. 

čo robiť v záhrade počas jari

Zdroj: Shutterstock®

Marec, prvý jarný mesiac, je ideálnym tiež na maľovanie stien, múrov, ošetrenie altánu. Umiestnite sudy pod odkvapy na zachytávanie dažďovej vody. Skontrolujte kompost, odstráňte fóliu zo záhradného jazierka a ak ho nemáte, práve v tomto mesiaci sa môžete pustiť do jeho výstavby. Odstráňte burinu teraz a neskôr budete mať čas na iné práce. Počas slnečných dní vyvetrajte skleníky. Pozor na slimáky, ktoré začnú postupne vyliezať, aby vám nepojedli mladé rastlinky.

Neprehliadni: Starostlivosť o psov: Vystačia si len s tým, čo denne dostávajú?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní