Prekvapivé účinky kapusty: Vedeli ste o nich?

Prekvapivé účinky kapusty: Vedeli ste o nich?

Sestra brokolice či karfiolu, ktorá má človeku čo ponúknuť, je celkom určite kapusta. Je bohatá na vitamíny a minerály a mali by sme ju jesť najmä v surovom stave. Každou tepelnou úpravou, ako to už pri zelenine či ovocí býva, ich koncentrácia v plodoch klesá, čím sa nevedomky uberáme doslova o vlastné zdravie. A verte nám, že účinky kapusty si chcete dopriať naozaj v plnej koncentrácii.

Silná zostava

Antioxidanty, makro či mikro živiny. Ak sa bavíme o mocných bodyguardoch ľudského zdravia, kapusta ich má takmer všetkých a pekne pokope.

Vitamín A, C, B6 či K, polyfenoly, ale aj zdravá vláknina. To všetko sa skrýva v tejto pomerne nenápadnej i podceňovanej zelenine, ktorá má navyše veľmi málo kalórií, čo z nej robí vhodnú potravinu aj pre ľudí s plánom zredukovať svoju hmotnosť. Zdravotných benefitov však človeku poskytuje oveľa viac.

Pozri aj: TOP zdroje probiotík: V ktorých potravinách ich nájdeme?

účinky bielej kapusty

Zdroj: Shutterstock®

Na srdce aj trávenie

So zdravím srdca vám môže napomôcť najmä červená kapusta, ktorá obsahuje antokyány, čo sú zložky v zelenine a ovocí s fialovým pigmentom. Práve antokyány sú silné flavonoidy, vďaka ktorým sa výrazne znižuje riziko vzniku ochorení srdca. Kapusta je navyše známa aj svojimi protizápalovými účinkami a ako dobre vieme chronický zápal tiež výrazne prispieva k srdcovým ochoreniam.

Z kardiovaskulárneho systému sa presunieme k tráveniu. Aj tomu môže konzumácia kapusty výrazne napomôcť. Kapusta udržiava v zdraví črevnú mikroflóru, do ktorej prináša dobré baktérie. 

kapustový šalát

Zdroj: Shutterstock®

Zdravé kosti, silná imunita

Ak hľadáte zdroj vitamínu K, práve ste ho našli. Kapusta ho totiž obsahuje naozaj dosť, čo znamená, že prispieva k zdraviu kostí a tiež k správnej zrážanlivosti krvi. Nedostatok vitamínu K v tele je síce veľmi zriedkavý, vyskytuje sa však pri niektorých ochoreniach. Deficit tohto vitamínu však môže znamenať riziko vzniku osteoporózy, modrín a tiež krvácania.

Kapusta je okrem vitamínu K bohatá aj na vitamín C. Ten sa, ako dobre vieme, spája so silnou a pevnou imunitou, ktorá je v súčasnosti viac než vítaná.

Inšpiruj sa: TOP 7 dôvodov, prečo jesť bataty: Prečo sú tou správnou voľbou?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní