TOP dôvody, prečo jesť zemiaky: Toto všetko nám dokážu ponúknuť!

TOP dôvody, prečo jesť zemiaky: Toto všetko nám dokážu ponúknuť!

Klasické zemiaky predstavujú jednu zo základných a najpoužívanejších surovín v slovenskej kuchyni. Využívajú sa najmä ako príloha, napríklad vo forme varených aj pečených zemiakov alebo kaše, no rovnako sa z nich pripravujú rozličné chutné pokrmy, ako sú francúzske zemiaky, zemiakový šalát, kyslá zemiaková polievka, zemiakové placky aj halušky. Skrátka, bez zemiakov sa zaobíde len máloktorá slovenská domácnosť. Často sa však na zemiaky pozerá ako na potravinu, ktorá nemá úplne právoplatné miesto v zdravom jedálničku, či potravinu, z ktorej sa priberá a nie je ju vhodné konzumovať ani pri diéte. Pravdou je, že zemiaky sú v prvom rade veľmi výživné a majú nám čo ponúknuť. Samozrejme, záleží na tom, ako sú pripravené. Kým vysmážané hranolky najzdravšie rozhodne nie sú, zemiaky varené v šupke či pripravené na pare sú skvelou voľbou. Prečo ich konzumovať pravidelne?

Sú zdrojom vitamínu C

Zemiaky predstavujú chutnú a výživovo hodnotnú potravinu. Na prekvapenie sú napríklad slušným zdrojom vitamínu C. Obsah tohto vitamínu sa môže v zemiakoch líšiť, na množstvo vplýva napríklad dĺžka skladovania, ale aj spôsob tepelnej úpravy. No priemerne môžeme nájsť v zemiakoch okolo 8 až 20 mg vitamínu C na stogramovú porciu. Značné množstvo céčka si môžeme doplniť napríklad pečenými zemiakmi v šupke. Spomínaný vitamín je pritom nevyhnutný pre správnu funkciu imunitného systému a obranyschopnosť organizmu proti infekčným ochoreniam. Zabudnúť nemôžeme ani na jeho silné antioxidačné účinky.

Pozri aj: Ako funguje elektronický recept? Aké prináša výhody?

čo obsahujú zemiaky

Zdroj: Shutterstock®

Sú významným zdrojom minerálov

V zemiakoch toho nájdeme omnoho viac. Obsahujú tiež viaceré vitamíny skupiny B, vrátane tiamínu, riboflavínu či pyridoxínu. Mnohé B vitamíny majú význam napríklad z hľadiska funkcie nervového systému či zdravia kože. Zemiaky sú však rovnako skvelým zdrojom dlhého radu minerálnych látok a stopových prvkov. Nájdeme v nich veľké množstvo draslíka, no telu doplnia aj určité množstvo železa, fosforu, zinku, horčíka alebo vápnika.

Dobre zasýtia

V zložení zemiakov nájdeme značné množstvo polysacharidov a vlákniny, okrem toho i menšie množstvo bielkovín. Vďaka svojmu zloženiu nás dokážu dobre zasýtiť na dlhší čas a ochrániť tým pred neskoršími návalmi hladu. Zemiaky však z veľkej časti obsahujú vodu a pre niekoho môže byť výhodou, že v nich nenájdeme v podstate takmer žiaden tuk. Zemiaky dokonca nie sú ani veľmi kalorické, samozrejme, ak nerátame zemiaky vo forme hranolčekov či slaných lupienkov. Varené zemiaky majú spravidla menej kalórií ako ryža či cestoviny. A keďže dokážu človeka dobre zasýtiť a doplnia mu mnohé potrebné živiny, nie je dôvod na to, prečo ich v primeranom množstve nepridať aj do diétneho jedálnička. Zemiaky navyše predstavujú skutočne lacný zdroj energie.

živiny v zemiakoch

Zdroj: Shutterstock®

Majú priaznivý vplyv na trávenie

Ako sme spomenuli vyššie, zemiaky sú pre nás i zdrojom vlákniny. A vláknina nášmu telu nesmie nikdy chýbať. Je totižto dôležitá pre správne trávenie a hlavne činnosť čriev. Napomáha skracovať dobu, počas ktorej zostáva potrava v črevách. Nedostatok vlákniny na seba preto často upozorní práve nepravidelným vyprázdňovaním a zápchou. Značné množstvo vlákniny však nájdeme hlavne v šupke a tesne pod ňou. Práve preto sa oplatí zemiaky nešúpať. So šupkou ich môžete variť, pripravovať na pare aj piecť. Sú to najlepšie spôsoby, ako pripraviť zemiaky čo najzdravšie. 

Pomáhajú pri vysokom tlaku

Klasické zemiaky môžu prospievať kardiovaskulárnemu systému, a teda srdcu a cievam. Prospešná je v tomto smere, samozrejme, konzumácia zdravo pripravených zemiakov, nie olejom nasiaknutých hranolčekov či solených lupienkov so značným obsahom sodíka. Zemiaky ako také ukrývajú veľké množstvo draslíka, ktorý je nevyhnutný pri udržiavaní optimálneho krvného tlaku. Zdravo pripravené zemiaky sú tak vítané v jedálničku pri problémoch s vysokým tlakom, ktorý môže zvyšovať riziko srdcových a cievnych ochorení. Varené zemiaky však možno zahrnúť do stravy aj pri vysokom cholesterole. Okrem toho zemiaky ukrývajú i mnohé ďalšie látky, vrátane vitamínov a minerálov, ktoré sú potrebné pre zdravie a správnu funkciu srdca a ciev. 

konzumácia zemiakov

Zdroj: Shutterstock®

Prospievajú pokožke

Keďže sú zemiaky plné vitamínov a minerálov, ich zaradením do svojho jedálnička v primeranom množstve tiež môžeme podporiť zdravie svojej pokožky. Už vyššie sme spomínali, že naša pokožka potrebuje napríklad i mnohé vitamíny skupiny B. V zemiakoch však nájdeme aj céčko, ktoré je dôležité nielen pre imunitu, ale vďaka antioxidačnému pôsobeniu chráni pokožku pred predčasným starnutím. Rovnako je tento vitamín dôležitý pre tvorbu kolagénu, ktorý je súčasťou našej kože a ktorého nedostatok sa okrem iného prejavuje tvorbou vrások a ochabovaním kontúr. Pre pokožku sú prospešné aj rôzne minerály obsiahnuté v zemiakoch, vrátane zinku. Zemiaky však koži nepomáhajú len zvnútra. Sú napríklad skvelou surovinou do domácich pleťových masiek a rovnako upokoja slnkom spálenú pokožku.

Odporúčame: Ako si doplniť vitamín B12? Stačí ho prijímať v strave?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní