Rýchla fazuľová polievka z konzervy – hotová raz-dva aj bez dlhého máčania fazule

Rýchla fazuľová polievka z konzervy – hotová raz-dva aj bez dlhého máčania fazule

Fazuľa, latinsky Phaseolus vulgaris, patrí aj v našich končinách k typickým a bežne pestovaným plodinám a je neoddeliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne. Využívajú sa hlavne rôzne červené, biele a strakaté odrody a kultivary fazule s menšími alebo naopak väčšími semenami. Hoci sa ich výživová hodnota môže vzhľadom ku konkrétnej odrode meniť, vo všeobecnosti sú semená fazule veľmi výživné.

Táto strukovina je bohatá na rastlinné bielkoviny, taktiež vlákninu, viaceré vitamíny skupiny B, draslík, železo a mnohé ďalšie minerály a stopové prvky. Fazuľa dobre zasýti a dá sa použiť pri príprave mnohých chutných pokrmov, vrátane polievok a prívarkov. Podľa chuti však možno fazuľu pridať aj do rôznych omáčok, rizota a napríklad aj koláčov. 

Možnou nevýhodou tejto strukoviny je fakt, že si vyžaduje dlhé namáčanie, obvykle dvanásťhodinové, ideálne počas celej noci. Tento problém však môže v prípade potreby vyriešiť pomocník zvaný fazuľa v konzerve.

Ak dostanete chuť na jedlo s fazuľou, no nemáte ju namočenú vo vode, neváhajte a siahnite práve po konzerve. Prinášame vám tipy na niekoľko chutných rýchlych polievok z fazule z konzervy, či už červenej, bielej alebo dokonca čiernej. 

Červená fazuľová polievka z konzervy s klobáskou

Ingrediencie: 

  • 2 konzervy červenej fazule

  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 1 PL oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 ČL údenej mletej červenej papriky
  • 1 čerstvá červená paprika
  • 1 konzerva krájaných paradajok
  • 2 klobásy
  • čili paprička
  • soľ a mleté čierne korenie
  • bobkový list
  • čerstvá petržlenová vňať

Postup: Cibuľu najemno nasekáme a osmažíme na troche oleja. Pridáme nakrájanú mrkvu a následne aj kolieska klobásky. Ak chceme polievku pikantnú, pridáme trochu nasekanej čili papričky. Restujeme asi 10 minút. Potom pridáme zemiaky nakrájané na kocky, nakrájanú papriku a osolíme a okoreníme. Zasypeme údenou paprikou a premiešame. Potom podlejeme trochou vody, pridáme bobkový list a dusíme 10 minút.

Prileme konzervované paradajky a fazuľu, ktorú sme si zliali z nálevu a prepláchli pod tečúcou vodou. Suroviny zalejeme vodou. Množstvo volíme podľa toho, či chceme polievku redšiu alebo hustejšiu. Podľa potreby ešte osolíme a okoreníme a varíme do zmäknutia zemiakov. Na záver primiešame trochu čerstvo nasekanej petržlenovej vňate a odstavíme. Podávame s čerstvým chlebom. 

TIP: Pre vegetariánsku verziu môžeme klobásku úplne vynechať, prípadne ju nahradiť údeným tofu. 

Odporúčame: ​Krémová kalerábová polievka na 5 spôsobov – s mrkvou, cuketou i syrom

Biela fazuľová polievka na kyslo

Ingrediencie: 

  • 1 konzerva bielej fazule

  • 3 zemiaky
  • 1 PL masla
  • 1 cibuľa
  • 1 l vody
  • 200 ml smotany na varenie
  • 200 ml mlieka
  • 1 PL hladkej múky
  • mletá červená paprika
  • soľ
  • bobkový list
  • cukor
  • ocot

Postup: Zemiaky očistíme a nakrájame na malé kocky. Taktiež si očistíme cibuľu a nasekáme ju nadrobno. V hrnci si rozpustíme maslo a osmažíme na ňom cibuľu. Pridáme trochu červenej papriky a zemiaky. Chvíľu opražíme, pridáme soľ, bobkový list a zalejeme vodou. Povaríme asi 15 až 20 minút do zmäknutia zemiakov.

Potom do polievky pridáme prepláchnutú fazuľu z konzervy. Z mlieka a múky si pripravíme zátrepku a pridáme ju do polievky. Prilejeme aj smotanu na varenie. Podľa chuti ešte osolíme, pridáme trochu cukru a po prevretí odstavíme z  ohňa. Keď polievka trochu ochladne, podľa chuti do nej primiešame ešte trošku octu. 

Fazuľová polievka z bielej a červenej fazule bez mäsa

Ingrediencie: 

  • 1 cibuľa

  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 paprika
  • 2 PL lyžice oleja
  • 1 plechovka červenej fazule
  • 1 plechovka bielej fazule
  • 1 plechovka lúpaných paradajok
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL cukru
  • 0,5 ČL mletého čierneho korenia

Postup: Očistíme si cibuľu a nakrájame ju na väčšie kocky. Papriku nakrájame na tenké pásiky. V hrncu si rozpálime olej a osmažíme na ňom cibuľu. Potom pridáme aj pretlačený cesnak a papriku. Chvíľu restujeme a pridáme prepláchnutú červenú aj bielu fazuľu, ako aj paradajky z konzervy. Osolíme a okoreníme. 

Pridáme aj cukor a podľa potreby prilejeme vodu. Zakryjeme pokrievkou a dusíme asi 20 minút. Odstavíme a môžeme podávať, napríklad s pečivom alebo zemiakovými plackami. 

Odporúčame: ​Hľadáte tipy na rýchly obed na nedeľu? Tieto recepty vás vždy zachránia!

Hustá fazuľová polievka so zeleninou a údenou šunkou

Ingrediencie: 

  • 2 PL olivového oleja

  • 1 veľká mrkva

  • 1 stopkový zeler
  • 1/2 cibule
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • štipka sušeného tymianu
  • 2 PL múky
  • 1 liter kuracieho vývaru
  • 400 g fazule z plechovky (bielej, napr. navy)
  • 500 g údenej šunky

Postup: V hrnci si rozpálime olej a opražíme na ňom nadrobno nasekanú cibuľu. Potom pridáme nakrájanú mrkvu a zeler, osolíme, okoreníme a restujeme asi 10 minút. Pridáme pretlačený cesnak a sušený tymian a opekáme ďalšie 2 až 3 minúty. Potom zasypeme múkou a za stále miešania opražíme 1 minútu. 

Začneme postupne pridávať kurací vývar a miešame, kým sa nám múka poriadne nerozpustí a nevznikne jednotná hustá kaša. Potom prilejeme aj zvyšný vývar. Privedieme k varu a pridáme prepláchnutú fazuľu a šunku nakrájanú na kocky. Na malom ohni za občasného pomiešania povaríme asi 20 minút. Odstavíme a môžeme podávať, napríklad s chrumkavou bagetkou. 

Rýchla polievka z čiernej fazule

Ingrediencie: 

  • 2 PL panenského olivového oleja

  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 2 stonky zeleru 
  • 1 stredne veľká cibuľa 
  • 1/4 PL paradajkového pretlaku
  • 3 strúčiky cesnaku 
  • 1, 5 ČL mletej rasce
  • 1 ČL údenej papriky
  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • 3 plechovky čiernej fazule
  • 1 šálky mrazenej kukurice
  • koriander na podávanie

Postup: V hrnci si rozpálime olej a orestujeme na ňom nakrájanú cibuľu. Potom pridáme nakrájanú mrkvu a zeler. Restujeme asi 8 minút. Potom pridáme paradajkový pretlak, pretlačené strúčiky cesnaku, rascu a údenú papriku. Miešame a pražíme asi 2 minútky. 

Potom prilejeme 1/2 šálky vývaru a dôkladne rozmiešame. Pridáme premytú fazuľu a kukuricu, zalejme zvyšným vývarom a pod pokrievkou povaríme asi 30 minút. Odstavíme a môžeme podávať, podľa chuti posypeme čerstvým koriandrom. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní