Grilovanie v plnom prúde – TOP recepty na mäsité aj bezmäsité pochúťky na grile

Grilovanie v plnom prúde – TOP recepty na mäsité aj bezmäsité pochúťky na grile

Čo podľa vás neodmysliteľne patrí k letnému obdobiu? Niektorí si naplno vychutnávajú pobyt pri vode, iní trávia čo najviac času turistikou a vychádzkami do prírody a ďalší sa zasa venujú napríklad prácam na záhrade. Teplé počasie so sebou prináša naozaj veľa voľnočasových aktivít v exteriéri. Ako ste na tom napríklad s letnými opekačkami alebo grilovačkami?

Nuž, kto by ich nezbožňoval? Mnohí sa nevedia dočkať, kým vytiahnu do záhrady gril a pripravia na ňom nejakú dobrotu. Grilovaná klobáska či slaninka sú úplnou klasikou, no možno neváhate a skúšate aj rôzne recepty. Skvelé sú napríklad hamburgery z grilovaného mletého mäsa. Pri ich príprave odporúčame vyskúšať aj domáce hamburgerové žemle.  

Ak hľadáte recepty, ktoré by ste mohli pri tohtoročných grilovačkách vyskúšať, prinášame hneď niekoľko tipov. Skúsite pikantné krídelká, medový bôčik alebo niečo bezmäsité? 

Pikantné grilované kuracie krídelká

Ingrediencie

  • 1 kg kuracích krídiel
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice medu
  • 8 lyžíc sójovej omáčky
  • chilli korenie
  • soľ

Postup: Strúčiky cesnaku prelisujeme a pridáme med, sójovú omáčku, soľ a podľa chuti chilli korenie. Premiešame a marinádou potrieme krídelká. Marinovať necháme najlepšie cez noc. Marinované krídelka upečieme na grile do chrumkava. V priebehu grilovania ešte môžeme potrieť zvyšnou marinádou. Farba krídeliek by mala byť zlatistá. Môžeme podávať s chrumkavou bagetkou, dresingom alebo čerstvou zeleninou. 

Odporúčame: Ako chutne pripraviť morčacie prsia? Týchto 7 receptov sa oplatí vyskúšať

Medový grilovaný bôčik

Ingrediencie: 

  • 1 kg bravčového bôčiku

  • 4 PL medu
  • 6 PL sójovej omáčky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • ½ čili papričky 
  • slnečnicový olej
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Bravčový bôčik z každej strany osolíme a okoreníme. Následne si pripravíme marinádu. V miske zmiešame olej s medom, sójovou omáčkou a prelisovanými strúčikmi cesnaku. Môžeme pridať čili, tiež osolíme a okoreníme. Bôčik narežeme a dôkladne ho potrieme marinádou. Necháme marinovať aspoň 2 hodiny, pokojne aj dlhšie. Pomaly grilujeme asi 60 až 80 minút. Môžeme podávať s čerstvým pečivom. 

Kuracie prsia na grile v jogurtovej marináde

Ingrediencie: 

  • 500 g kuracích pŕs

  • 200 ml bieleho jogurtu
  • 1 ČL karí korenia
  • 1 ČL sladkej mletej papriky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • čerstvý tymian
  • 2 PL šťavy z citróna
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Kuracie prsia očistíme a prekrojíme na polovicu, prípadne na tri časti. Vymiešame si marinádu z ostatných surovín. Naložíme do nej mäso aspoň na 2 až 3 hodiny, ideálne však na celú noc. Než mäso uložíme na gril, necháme ho odkvapkať od prebytočnej marinády. Krátko grilujeme z oboch strán dozlatista. 

Panenka na grile v alobale

Ingrediencie: 

  • 500 g marinovanej bravčovej panenky

  • 4 šálky nakrájaných malých červených zemiakov
  • 1,5 PL olivového oleja
  • 1 PL sušeného cesnaku
  • 1 PL čerstvého rozmarínu
  • 1 PL čerstvej šalvie
  • 3 PL parmezánu
  • soľ a korenie

Suroviny na marinádu:

  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 2 PL hnedého cukru
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 1 PL bieleho vinného octu
  • 1 ČL mletých horčičných semien
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia

Postup: Suroviny na marinádu zmiešame a naložíme do nej panenku aspoň na 4 hodiny, ideálne však na noc. V miske si zmiešame zemiaky s olivovým olejom, rozmarínom, nasekanou šalviou, sušeným cesnakom, parmezánom, soľou a korením. Dobre premiešame. 

Pripravíme si veľký kus alobalu. Postriekame ho olejom a uložíme naň namarinovanú panenku. Po stranách naukladáme zemiaky a zabalíme. Položíme na gril a pripravujeme asi 40 až 50 minút. Potom opatrne alobal pootvoríme a skontrolujeme teplomerom, či mäso dosiahlo teplotu 80 °C. Odporúčame podávať s čerstvým šalátom. 

Odporúčame: ​Rukola v hlavnej role – recepty na chutné jedlá, ktoré vás dostanú

Grilované šampiňóny s cesnakom

Ingrediencie

  • 400 g šampiňónov

  • 150 g masla 
  • 3 – 4 strúčiky cesnaku
  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • morská soľ a mleté čierne korenie

Postup: Šampiňóny zmyjeme, osušíme a napichneme vedľa seba na špajdle (po 4 až 5 kúskoch). Takto si pripravíme pár špízov. V hrnci rozpustíme maslo. Odstavíme z ohňa, pridáme nadrobno nasekaný cesnak a nahrubo nasekanú petržlenovú vňať. Osolíme a okoreníme. Zmesou potrieme špízy a na grile opekáme asi 6 až 8 minút. Môžeme podávať ako prílohu ku grilovanému mäsku alebo so zeleninovým šalátom. 

Grilovaný Camembert

Ingrediencie: 

  • 4 kusy syra Camembert 

  • 3 PL olivového oleja
  • čerstvý tymian
  • 1 ČL sladkej mletej papriky
  • mleté čierne korenie

Postup: Do olivového oleja vmiešame nasekaný čerstvý tymian, sladkú papriku aj čierne korenie. Marinádou potrieme syry a necháme ich odležať aspoň 10 minút. Potom ich položíme na mriežku na grile a z oboch strán opečieme dozlatista. Odporúčame podávať s čerstvou zeleninou alebo aj vyššie spomínanými grilovanými šampiňónmi. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní