Kuracie prsia s medvedím cesnakom – zdravý obed zo sezónnej suroviny

Kuracie prsia s medvedím cesnakom – zdravý obed zo sezónnej suroviny

Jeho sezóna je pomerne krátka, obvykle sa začína počas marca a končí sa v priebehu mája, keď začína kvitnúť. Reč je o veľmi zdravom medveďom cesnaku, ktorého zber prebieha práve teraz. Medvedí cesnak, podobne ako ten klasický, obsahuje takzvaný alicín, čo je silné prírodné antibiotikum. Okrem toho v jeho zelených aromatických lístkoch nájdeme aj mnohé minerálne látky, viaceré vitamíny skupiny B či látky s antioxidačným účinkom. V rámci tradičnej medicíny sa táto bylina uplatňuje ako protiparazitický prostriedok, tiež ako prírodné liečivo na zápchu, plynatosť, slabú imunitu či zápaly dýchacích ciest. 

Medvedí cesnak je však nielen zdravý, ale aj chutný. V kuchyni nájde široké uplatnenie. Skvelou pochúťkou je napríklad pesto z medvedieho cesnaku, túto bylinku však možno použiť na dochutenie prakticky akýchkoľvek slaných pokrmov, napríklad nátierok, šalátov, vajíčok, mäsa, polievok, slaných koláčov a podobne. 

My si dnes spolu pripravíme jednoduché kuracie rolky s medvedím cesnakom a jemnou mozzarellou. Hotové sú raz-dva, stačí k nim len pridať obľúbenú prílohu a výživný obed alebo večera je hotová. Ak sa pravidelne vyberáte na zber medvedieho cesnaku, určite ho vyskúšajte použiť aj pri príprave tejto pochúťky. Poďme na to!

plnené kuracie rolky

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • kuracie prsia
  • čerstvý medvedí cesnak
  • mozzarella
  • horčica (voliteľné)
  • soľ a mleté čierne korenie
  • olivový olej

Postup prípravy:

  • Ako prvé si narežeme kuracie rezne na tenké plátky, ktoré podľa potreby zľahka vyklepeme (množstvo volíme podľa požadovaného počtu porcií).
  • Plátky mäsa následne osolíme a okoreníme a potrieme trochou horčice (napríklad dijonskou horčicou).
  • Potom na plátky poukladáme umytý čerstvý medvedí cesnak. Ak sú lístky veľmi veľké, pokrájame ich na menšie časti.
  • Nakoniec pridáme aj tenký plátok mozzarelly.
  • Keď máme všetky plátky mäsa obložené, opatrne každý kus zvinieme do rolky a podľa potreby zaistíme špáradlami alebo grilovacími ihlami, aby sa nerozpadli. 
  • Rolky poukladáme do vymastenej zapekacej misky a trošku podlejeme vodou. Zvonka ich ešte pokvapkáme olejom, osolíme a okoreníme, prípadne pridáme koreniny a bylinky podľa chuti (napríklad chilli).
  • Naplnené rolky prikryjeme alobalom a pečieme v rúre asi 15 až 20 minút pri teplote 190 °C. Následne zapekaciu misu odkryjeme a dopečieme ešte asi 10 minút.
  • Po upečení z roliek vyberieme prípadné špáradlá či grilovacie ihly a podávame s prílohou podľa chuti, napríklad zeleninovým šalátom, zemiakmi, pyré, ryžou a podobne. Dobrú chuť!

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Marianna Rajniaková 29.04.22 10:07

MR
karma
109.00

milujem takéto jedlá

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní