Najlepší perníkový koláč v zdravšej verzii – pochutná si celá rodina

Najlepší perníkový koláč v zdravšej verzii – pochutná si celá rodina

    • Zdieľaj:
  • 0

Sladké koláče a múčniky možno na prvý pohľad nevyzerajú ako vítaná súčasť zdravého jedálnička, no vždy sa dajú predsa pripraviť aj v zdravšej verzii. A to napríklad i taký perníkový koláč, ktorý sa perfektne hodí k predvianočnému času. Pri jeho pečení úžasne rozvoniate domácnosť. Už si len stačí z neho kúsok odkrojiť, zabaliť sa do deky a vychutnať si ho v pohodlí domova, napríklad s mliekom, šálkou čaju či kávou.

A keď k vám zavíta návšteva, rovnako ju môžete pohostiť týmto chutným koláčom. Nasledujúci perníkový koláč neobsahuje žiadnu bielu múku. Základ tvorí mandľová múka, čiže múka z mandlí, ktorá je vhodná aj na bezlepkové pečenie. Dokonca v nej nie je ani biely cukor. Tento perník však rozhodne nebude bez chuti, tú zabezpečí perníkové korenie plné aromatických korenín, ako je škorica, zázvor či klinčeky.  

Ak sa chcete cukru úplne vyhnúť, vrch koláča odporúčame natrieť rozvarenými lesnými plodmi a následne horkou čokoládou, v opačnom prípade pokojne použite aj kvalitný džem. Tento perník je mäkučký a šťavnatý, a to aj vďaka mascarpone. Narobili sme vám chúťky? Tak hor sa do pečenia!

Odporúčame: Zdravé maškrtenie: Skúste recept na bábovku z ovsených vločiek!

Ingrediencie na perníkový koláč:

  • 150 g mandľovej múky
  • 4 vajcia
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 3 PL kakaa
  • 3 ČL perníkového korenia
  • 125 g mascarpone
  • 30 g masla
  • domáci džem a horká čokoláda na potretie

Postup prípravy perníkového koláča:

  • Ako prvé si oddelíme žĺtky od bielkov a bielky vyšľaháme do tuhého snehu.
  • Žĺtky vymiešame s mascarpone a roztopeným maslom a vyšľaháme do jednotnej hmoty. 
  • Vo väčšej miske si zmiešame suché suroviny, teda mandľovú múku, prášok do pečiva, kakao a perníkové korenie. 
  • Suchú zmes postupne primiešame metličkou k žĺtkovej zmesi. V prípade, že je cesto veľmi husté, pridáme cca 50 ml vody. 
  • Nakoniec zľahka primiešame sneh z bielkov a pripravíme cesto. 
  • Hotové perníkové cesto nalejeme do menšieho pekáča alebo zapekacej misky vystlanej papierom na pečenie (ideálne s z rozmermi približne 30x20 cm). 
  • Pečieme pri teplote 180 °C asi 40 až 50 minút. 
  • Po upečení natrieme obľúbeným džemom a polejme rozpustenou horkou čokoládou. Podľa chuti môžeme posypať aj nasekanými orechmi. Nakrájame a môžeme podávať. Dobrú chuť. 

    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Akčné ženy: Ako žiť plnohodnotne? Príďte na konferenciu Pre zdravie ženy
ZDRAVIE A PREVENCIA

Akčné ženy: Ako žiť plnohodnotne? Príďte na konferenciu Pre zdravie ženy

  • 0
  • 19.10.2022
Bolesť krížov v tehotenstve: Ako proti nej účinne bojovať?
ŽIVOTNÝ ŠTÝL

Bolesť krížov v tehotenstve: Ako proti nej účinne bojovať?

  • 0
  • 26.11.2022
Umelá pľúcna ventilácia – kedy je nevyhnutná a aké sú jej riziká?
ZDRAVIE A PREVENCIA

Umelá pľúcna ventilácia – kedy je nevyhnutná a aké sú jej riziká?

  • 0
  • 14.11.2022