TOP pomôcky na cvičenie v pohodlí domova – do ktorých 7 investovať?

TOP pomôcky na cvičenie v pohodlí domova – do ktorých 7 investovať?

Pravidelný pohyb by mal byť neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Nedostatok fyzickej aktivity sa totižto spája so zvýšeným rizikom mnohých zdravotných problémov. Napríklad i časté bolesti chrbta neraz vznikajú z toho dôvodu, že vedieme sedavý spôsob života a chrbtové a brušné svalstvo je oslabené. Pohyb nie je len o cvičení v posilňovni. Rátajú sa aj dlhšie prechádzky, turistika, bicyklovanie či práca na záhrade.

I domáce cvičenie je skvelý spôsob, ako udržať telo v pohybe. Mnohí si práve cvičenie v pohodlí domova zamilovali. Dnes sú už možnosti rôznorodé a napríklad videá s cvikmi sú skvelým pomocníkom pri domácom cvičení. Pri domácom cvičení však môžu byť užitočné aj rôzne fitness pomôcky.

Máme pre vás niekoľko tipov na cvičebné pomôcky, ktoré nezruinujú vašu peňaženku a dosiahnete vďaka nim ešte lepšie výsledky. Rozhodne sú i skvelým tipom na darček pre nadšenca domáceho cvičenia. 

1. Podložka na cvičenie

Podložka patrí k základným fitness pomôckam a pri domácom cvičení by sme na ňu rozhodne nemali zabúdať. Ak si myslíte, že je zbytočná, ste na veľkom omyle. Podložka síce priamo nezabezpečí, že vaše cvičenie bude intenzívnejšie, ale bude sa vám cvičiť pohodlnejšie. Navyše, hlavnou úlohou vhodnej podložky je i bezpečnosť. Poskytuje pri cvičení lepšiu stabilitu, tlmí nárazy, zamedzuje pošmyknutiu a otlačeniu rôznych častí tela. 

Podložky sú dobrým pomocníkom pri rozcvičkách, cvikoch s vlastnou váhou, cvičení s rôznymi fitness pomôckami, tiež pri cvičení jogy či pilatesu. Niektoré podložky sú určené i špeciálne pre konkrétny typ cvičenia (napr. podložka na jogu), preto pri výbere myslite i na tento faktor. 

Odporúčame: Ako rýchlo spaľovať kalórie? Objavte najlepší šport na chudnutie!

2. Jednoručky

A teraz k cvičebným pomôckam, ktoré už možno priamo využiť pri rôznych cvičeniach a ktoré efekt cvičenia dokážu nemálo znásobiť. Dobrým pomocníkom, na ktorého nebudete musieť minúť stovky eur a ktorý je dobre skladný, sú klasické jednoručky, respektíve jednoručné činky. Sú skvelé na posilňovanie hornej časti tela, ale pri použití pri výpadoch či drepoch aj na posilnenie spodnej časti tela. Taktiež pomôžu zintenzívniť kardio. 

V obchodoch či na internete ich nájdete s rôznymi hmotnosťami, obvykle od 0,5 do 2,5 kg. Ak s cvičením začínate, voľte nižšie váhy. Jednoručky môžete pri domácom cvičení pokojne nahradiť aj menšími alebo väčšími fľašami s vodou. Takto si môžete napríklad pred kúpou činiek vyskúšať, ako sa vám s nimi cvičí. 

Cvičenie s jednoručkami

3. Kettlebell

Pri činkách tak trochu ešte zostaneme. Poznáte kettlebell? Ide vlastne o činku v tvare gule, ktorá sa používa pri silovom aj kondičnom tréningu. Jej cena nie je vysoká a opäť je skladná, preto je vhodnou pomôckou na domáce cvičenie. Kettlebell je možné použiť na precvičenie a posilnenie rôznych svalových partií, taktiež na zlepšenie koordinácie tela a podporu dobre kondície. 

Cviky s touto guľovou činkou sú vhodné pri znižovaní telesnej hmotnosti, na posilnenie stredu tela a zlepšenie držania tela. Sú určené pre začiatočníkov aj pokročilých. V obchodoch a na internete môžete nájsť kettlebell s rôznou hmotnosťou, napríklad 2 kg, 16 kg a dokonca aj nad 20 kg. Tieto pomôcky sa líšia napríklad i materiálom. Hmotnosť či materiál môžu mať následne vplyv na cenu pomôcky. 

Cvičenie s kettlebell

4. Gumené expandery

Veľmi lacnou a na skladovanie nenáročnou, no zároveň užitočnou pomôckou na domáce cvičenie je gumený expander. Túto pomôcku možno nájsť aj pod pomenovaním posilňovacia guma či odporová guma. Dajú sa zohnať v rôznych verziách, pričom sa líšia nielen tvarom, ale aj silou odporu a úrovňou pružnosti. Niektoré expandery majú úchop, iné nie. Niektoré majú tvar dlhého gumového pásu, iné sú v tvare slučky. 

S odporovými gumami možno v pohodlí domova precvičiť celé telo, spevniť ho a zvýšiť kondíciu. Ak človek cvičí s odporovou gumou, vykonanie rôznych cvikov je razom náročnejšie, no o to je cvičenie efektívnejšie. Posilňovacie gumy sú pritom vhodným pomocníkom aj pri rehabilitačných cvičeniach. Ak s nimi len začínate, voľte nižšiu záťaž. 

Cvičenie s expanderom

5. Foam roller

Zabudnúť nemožno ani na foam roller. Opäť nejde o drahú záležitosť, i keď na jeho uskladnenie budete potrebovať predsa len miesta trochu viac. Foam roller je však pri domácom cvičení veľmi užitočný. Ide vlastne o penový valec s malými výstupkami, alebo aj bez nich. Slúži nielen na cvičenie, ale aj na masáž.

Cviky s touto pomôckou sú skvelé na zmiernenie svalovej stuhnutosti, dokonca po náročnejšom cvičení môžu pomôcť znížiť bolesť svalov alebo chrbta. Foam roller môže byť užitočný pri rehabilitačných cvičeniach. Zlepšuje flexibilitu tela a rozsah pohybov. 

Cvičenie s valcom

6. Fit lopta

Jednou z najlepších pomôcok na domáce cvičenie je bez pochýb aj fit lopta. Tá ani zďaleka neslúži len na sedenie, hoci i samotné sedenie na fit lopte napomáha posilňovať viaceré svaly, zlepšovať rovnováhu tela a podporiť jeho správne držanie. Avšak, existuje i nespočetné množstvo rôznorodých cvikov s klasickou fit loptou, pri ktorých je človek nútený zapájať viaceré svalové partie. Fit lopta je výborná na zlepšenie kondície aj koordinácie, taktiež na posilnenie tela. Využiť ju možno pri rôznych balančných cvičeniach. 

Cvičenie s fit loptou

7. Stacionárny bicykel

Ak chcete investovať do cvičebnej pomôcky viac a uvažujete skôr o nejakom stroji na cvičenie, ktorý vám doma nezaberie až toľko priestoru, jednou z najlepších volieb je stacionárny bicykel. Odborníci vidia v bicyklovaní jednu z najefektívnejších foriem kardio cvičenia. Bicykel dokáže dostať človeka do dobrej kondície, posilní svalstvo, podporí spaľovanie tukov a má priaznivý vplyv na srdce, cievy a respiračný systém. 

Stacionárny bicykel umožňuje bicyklovanie v pohodlí domova v akomkoľvek počasí a navyše dnes sa dá zohnať aj za nie vysokú cenu. Ak si ho však domov zaobstaráte, myslite na jeho pravidelné používanie, ideálne aspoň 3-krát týždenne po 45 minút. Pri nedostatku motivácie sa totiž môže ľahko stať, že sa z vášho stacionárneho bicykla stane len vešiak na odkladanie vecí. 

Odporúčame: ​Ako funguje diéta dlhého dychu? Je možné schudnúť dýchaním?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní