Poznáte to aj vy? Prepadne vás nečakaná návšteva alebo iba dostanete neodolateľnú chuť na nejaký snack či na niečo malé na zahryznutie. V tom prípade sú práve nátierky ideálna voľba! Aj keď majú mnohí z nás nie príliš vábivé spomienky na nátierky zo škôlky či zo školy, dnes si už doma vieme pripraviť naozaj neodolateľné a chutné nátierky, ktoré potešia všetky chuťové poháriky.
Možností je naozaj veľmi veľa. Vajíčková, bryndzová, syrová, škvarková či salámová nátierka – ktorúkoľvek z nich možno pripraviť na množstvo spôsobov! Tajomstvo šéfkuchára tkvie v správnom výbere ingrediencií a dochucovadiel či byliniek. Ak sa všetko správne namieša, výsledok bude neodolateľný pre vás, vašu rodinu i vašich hostí.
Príprava nátierok je ideálnou voľbou aj vtedy, keď sa potrebujete „zbaviť" zásob v chladničke. Samozrejme, vždy si vyberajte iba suroviny, ktoré sú v poriadku – ideálne čerstvé a určite nie po dátume spotreby.
Pikantná salámová nátierka
Správna salámová nátierka má byť bohatá a jemná. A pikantná salámová nátierka sa okrem toho vyníma aj svojou korenistou a pikantnou chuťou. Pokiaľ si ju naservírujete na čerstvý chlieb či bagetu a posypete bylinkami, budete mať „radosť na jazýčku".
Ingrediencie na prípravu pikantnej salámovej nátierky:
- nakrájaná saláma,
- na tenko nakrájaná pancetta,
- chilli papričky,
- olivový olej,
- maslo izbovej teploty,
- soľ, korenie.
Postup na prípravu pikantnej salámovej nátierky
- Na panvici si osmažte pancettu. Medzitým si očistite chilli papričky a kúsky salámy dajte do kuchynského robota.
- Salámu, osmaženú pancettu a chilli papričky (podľa chuti) rozmixujte v kuchynskom robote.
- Pridajte maslo, olivový olej, soľ, korenie a všetko spolu rozmixujte, kým zmes nebude hladká a rozotierateľná.
Odporúčame vám nátierku pripraviť večer a na noc ju dať do chladničky, aby sa všetky chute krásne spojili.
Tip pre vás: Škvarková nátierka 3x inak a vždy chutne!
Tradičná salámová nátierka
Ak máte radi klasiku, pripravte si salámovú nátierku podľa tradičného receptu. Čo budete k tomu potrebovať?
- 300 g mäkkej salámy
- 1 syr v črievku
- 2 polievkové lyžice majonézy
- 3 polievkové lyžice masla izbovej teploty
- soľ + korenie podľa chuti
Postup na prípravu tradičnej salámovej nátierky je veľmi jednoduchý. Všetku salámu zomeľte v mlynčeku. Keď bude hladkej konzistencie, pridajte k nej postupne syr, majonézu, maslo a všetko spolu vymiešajte dohladka. Podľa chuti osoľte a okoreňte a nátierka je hotová.
Odporúčame: Oreganový olej: Týchto jeho 9 účinkov je na nezaplatenie!
Syrovo - salámová nátierka
Pokiaľ patríte k tým, ktorí obľubujú chuť a arómu rôznych druhov syra vo väčšine jedál a pochúťok, tak v tom prípade je tento recept určený priamo pre vás. Nebojte sa zvoliť rôzne druhy syra, nielen klasický tavený syr, aby tak vaša syrovo - salámová nátierka získala svoju nezameniteľnú chuť i vôňu.
Pre jej prípravu si pripravte tieto ingrediencie:
- saláma
- syr podľa vašej chuti – tavený syr, tvrdý syr, syr s plesňou a podobne
- maslo izbovej teploty
- 1 na tvrdo uvarené vajíčko
- trochu mlieka
- soľ, korenie, horčica podľa chuti
Postup na prípravu syrovo - salámovej nátierky
Salámu spolu s vajíčkom uvareným na tvrdo pomeľte. Pridajte k tomu všetok syr a znovu premiešajte. Nakoniec pridajte mlieko a vymiešajte do peny spolu s horčicou, soľou a korením.
Neprehliadnite: TOP recepty z mletého mäsa – hovädzieho, kuracieho i vegánskeho