Papriková nátierka: Chuťová bomba pre každú príležitosť

Papriková nátierka: Chuťová bomba pre každú príležitosť
  • 22.09.2023
  • Lenka Biba Slovak

Paprika ročná je pôvodom zo Strednej Ameriky. Veľmi veľa sa pestuje predovšetkým na južnom Slovensku a Maďarsku. Ako paprika sa označujú najmä jeho čerstvé alebo sušené (mleté) plody, ktoré sa používajú ako zelenina a korenie. Paprika je prvotriedna zelenina a keby sme ju konzumovali častejšie, ušetrili by sme si mnohé problémy zapríčinené nesprávnym spôsobom života, ako aj nejednu návštevu u lekára.

Žiarivo zelená, červená a žltá paprika pochádza z tropických oblastí Južnej a Strednej Ameriky. Vyžaduje teplú a vlhkú klímu. Paprika obsahuje najmä kapsaicín, rastlinné farbivá obsahujú množstvo karoténov (vitamín A), ďalej paprika obsahuje vitamíny B, C a mix rôznych minerálnych látok, ako je kremík, železo, meď, mangán, draslík, horčík, zinok, jód a vápnik. Vitamínu C je v nej dokonca viac ako v citrónoch, navyše ho pri tepelnej úprave neubudne toľko ako pri iných plodoch.

Domáca papriková nátierka - rýchly recept

  • 1 kg paprika
  • 1 kg kápia
  • 2 feferónky - podľa chuti
  • 1 cibuľa
  • cesnak - 6 strúčikov
  • paradajkový pretlak - 4 polievkové lyžice
  • olej - 4 polievkové lyžice
  • soľ + olej + kryštálový cukor - podľa chuti

Postup prípravy domácej paprikovej nátierky:

Poďte sa spolu s nami pozrieť na to, ako robiť nátierku krok za krokom:

Papriku umyjeme a vyberieme stred s jadierkami. Všetky ostatné potrebné prísady pridáme a rozmixujeme suroviny. Pridáme koreniny, ocot, olej a varíme do zhustnutia. Zmixujeme a dochutíme. Naplníme do fliaš alebo menších pohárov a sterilizujeme 15 minút. Domáca papriková nátierka sa fantasticky hodí napríklad pod mäso.

Papriková nátierka recept

Na prípravu tejto veľmi všestrannej nátierky vám stačí len pár ingrediencií. Použiť ju môžete na chlebíčky, hrianky, krekry, ako dip, prípadne na domácu pizzu. Chutná zmes červených paprík a paradajkového pretlaku s jemným štipľavým nádychom je jednoducho neodolateľná. Domáca papriková nátierka sa stane obľúbenou pochúťkou vo vašej domácnosti.

Ingrediencie na domácu paprikovú nátierku

  • 2 litre paradajkového pretlaku
  • 15 ks červenej papriky
  • 5 ks pálivej papriky
  • 6 ks cibule

Všetko spolu pomeľte.

Následne do zmesi pridajte:

  • 8 lyžíc cukru
  • 3 lyžice soli
  • 1 lyžica čierneho korenia
  • 1 dcl oleja
  • 2 dcl octu

Hotovú zmes dáme variť asi na 30 minút, kým začne hustnúť. Následne ju rozdelíme do pripravených fľašiek a sterilizujeme (v hrnci s vodou varíme 3-5 minút). Domáca papriková nátierka vám vďaka sterilizácii vydrží naozaj dlho.

Neprehliadnite: Najlepšie recepty na hokkaido prívarok - žiaden člen rodiny mu neodolá!

Svieža letná papriková nátierka

Papriková pomazánka z tvarohu a smotanovej nátierky je výborná ako zdravé raňajky a ľahká večera. Pripravili sme pre vás rýchly recept zo zelenej papriky, ktorý sa skladá len z 6 surovín, a to:

  • 250 g tvaroh
  • 200 g  smotanovej nátierky
  • 2 vajcia
  • 1-2 zelené hrubostenné papriky
  • 2 šalotky
  • soľ - podľa chuti

Postup prípravy:

  • Vajíčka uvaríme natvrdo a necháme vychladnúť. Olúpeme.
  • Zelenú papriku umyjeme, zbavíme jadrovníka a nadrobno nakrájame.
  • Šalotku nakrájame na drobné kocky.
  • Tvaroh so smotanovou nátierkou vymiešame dohladka, do masy najemno nastrúhame uvarené vajíčka, podľa chuti soľ a opäť zmiešame.
  • Na záver pridáme pokrájanú papriku a šalotku a všetko spolu zľahka premiešame.
  • Nátierku podávame s chlebom a čerstvou zeleninou.

Nátierka chutí výborne hneď čerstvá - máte tak pripravené zdravé raňajky, ľahkú večeru či pohostenie pre návštevu.

Odporúčame aj: Recept na domáci pretlak - využite paradajky tým najlepším spôsobom!

NAŠE TIPY na najlepšie recepty na pomazánky nielen z papriky!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní