Domáce sušené paradajky – tipy na ich prípravu aj využitie v kuchyni

Domáce sušené paradajky – tipy na ich prípravu aj využitie v kuchyni

Paradajky patria k najlepším zeleninovým druhom, ktoré môžeme zaradiť do jedálnička. Tie surové sú skvelým zdrojom vitamínu C, ktorý podporuje našu imunitu. Avšak, na zahodenie nie sú ani tepelne spracované paradajky, ktoré sú zase bohatšie na lykopén, ktorému sú pripisované protirakovinové účinky.

Ak si pestujete vlastné paradajky v záhrade, možno sa každoročne stretávate s problémom, ako spracovať bohatú úrodu. Skvelou voľbou je isto príprava domáceho kečupu, ako aj príprava pretlaku. A čo také sušené paradajky? Túto pochúťku, ktoré pochádza z juhu Talianka, si zamiloval prakticky celý svet.

V kuchyni nachádzajú rôznorodé využitie. Chcete si aj vy pripraviť domáce sušené paradajky do zásoby? Máme pre vás pár tipov, ako na to. Ako sušiť paradajky v rúre, sušičke alebo na slnku? Ako sušené paradajky uskladniť? A ako pripraviť nakladané sušené paradajky v oleji?

Príprava sušených paradajok

Pred samotným sušením paradajok je v prvom rade potrebné vybrať vhodné plody. Ideálne sú dozreté pevné červené plody, prezreté paradajky sú vhodné skôr do kečupu. Odporúča sa voliť menšie mäsité paradajky podlhovastého tvaru (slivkové paradajky) s nižším podielom vody.

Dobré sú napríklad odrody San Marzano či Roma, no problém nepredstavujú ani niektoré cherry paradajky. A ako krájať paradajky na sušenie? Cherry paradajky sa pred sušením odporúča prekrojiť na polovicu, klasické paradajky sa môžu nakrájať na štvrtinky a väčšie plody na rovnako hrubé plátky (asi 5 mm).

Po nakrájaní paradajok je možné ich vnútro vydlabať, no nie je to nevyhnutne potrebné. Zbavenie plodov časti zrniečok však urýchli sušenie a obvykle prinesie aj lepší výsledok – lahodnejšie sušené paradajky. Čo sa samotného procesu sušenia týka, možné je zvoliť si jeden z troch hlavných spôsobov – sušenie v rúre, sušenie v sušičke, sušenie na slnku.

Odporúčame: Fantastický hruškový koláč 5-krát inak – každá verzia stojí za ochutnanie

Sušené paradajky v rúre

K najčastejšie používaným metódam na prípravu sušených paradajok je sušenie v rúre. Postup je jednoduchý.

  • Umyté a osušené paradajky podľa veľkosti nakrájame a rozložíme na plech s papierom na pečenie. Vždy sušíme naraz len jeden druh paradajok s približne rovnakou veľkosťou. Na plech ich rozložíme v tenkej vrstve rezom nahor.
  • Paradajky vložíme do rúry rozohriatej na 80 až 90 °C.
  • Dvierka rúry nechávame počas sušenia trošku pootvorené, aby sa odvádzala prebytočná vlhkosť.
  • Paradajky počas sušenia kontrolujeme, ak by papier na pečenie veľmi zvlhol, počas sušenia ho vymeníme. Taktiež počas sušenia paradajky otáčame.
  • Sušenie paradajok v rúre trvá minimálne 3 až 4 hodiny, pokojne však aj 10. Záleží hlavne od veľkosti plodov.
  • Vysušené plody necháme pred uskladnením dôkladne vychladnúť.

TIP: Vodnatejšie paradajky možno pred sušením trošku nasoliť a nechať odpočívať, aby pustili viac vody, čo skráti proces sušenia.

Sušené paradajky pripravené v sušičke

Druhou možnosťou prípravy sušených paradajok je sušenie v sušičke, ktoré je spravidla o čosi rýchlejšie. Pri sušení v sušičke rovnako nakrájajte paradajky na vhodne veľké kúsky, zbavte ich jadierok a naukladajte do sušičky, v ktorej nastavíme teplotu 40 až 50 °C.

Odporúča sa najskôr presušiť paradajky počas 4 hodín a následne ešte dosušiť podľa potreby. Vhodné je tiež jednotlivé poschodia v sušičke prestriedať pre rovnomerné presušenie kúskov.

Odporúčame: ​Ako sušiť slivky – 3 metódy sušenia a tipy na skladovanie aj použitie sušených sliviek

Sušenie paradajok na slnku

Ako sme spomenuli vyššie, sušené paradajky predstavujú pochúťku z juhu Talianska. Práve tu začali miestni sušiť paradajky na horúcom južnom slnku s cieľom uskladniť si ich na dlhší čas. Tento spôsob sušenia paradajok je najzdĺhavejší a môže byť pomerne problematický. Na druhú stranu však pri prirodzenom sušení paradajok na slnku vraj vznikajú tie najlahodnejšie sušené paradajky s výraznejšou chuťou.

Paradajky nakrájame, podľa preferencií odstránime jadierka a rozložíme na pripravené čisté sitá, na ktorých sa dobre sušia napríklad aj huby. Paradajky je následne potrebné vyložiť na slnko. Ideálne by mali byť podložené, aby pod nimi mohol prúdiť vzduch. Zhora sa odporúča prekryť paradajky jemnou gázou na ochranu pred hmyzom.

Takto treba paradajky vykladať von každý deň (na noc ich treba uložiť do sucha), a to 8 až 10 dní do dôkladného vysušenia. Najväčším problémom pri sušení paradajok na slnku je počasie. Ideálne je stabilné počasie, malo by byť teplo a slnečno a nie príliš vlhko. U nás sa do takéhoto sušenia možno pustiť hlavne cez leto, no pri premenlivom počasí proces nemusí byť úspešný.

Ako dochutiť sušené paradajky?

Paradajky možno sušiť bez akýchkoľvek ďalších prísad, no isto sa oplatí vyskúšať aj sušenie s rôznymi koreninami a sušenými bylinkami. Skvelou voľbou sú rôzne koreniny typické pre taliansku kuchyňu, ako je napríklad oreganu alebo bazalka. Použiť možno aj rozmarín, tymian, chilli alebo cesnak.

Ako zistiť, že sú sušené paradajky hotové?

Spomenuté dĺžky sušenia paradajok sú len orientačné a nemožno sa ich stopercentne držať. Sušiace sa paradajky je potrebné kontrolovať a tak zistiť, či sú hotové. Keď sušenú paradajku stlačíte, mala by byť pružná. Ak z nej však začne tiecť šťava, necháme sušiť paradajky dlhšie. V prípade, že sušené paradajky medzi prstami praskajú, tak sú už presušené.

Skladovanie sušených paradajok

Sušené paradajky vydržia dlho pri správnom uskladnení, a to pokojne 3 až 6 mesiacov. Ako sušené paradajky skladovať správne? Možností je viacero:

  • v dobre uzatvárateľnej nádobe v chlade alebo chladničke bez prístupu vzduchu a vlhkosti (skladovanie týmto spôsobom sa odporúča pri viac presušených paradajkách),
  • v mrazničke vo vhodnej uzatvárateľnej nádobe alebo vo vrecku na mrazenie,
  • v oleji – nakladanie sušených paradajok do oleja je obľúbeným spôsobom na uskladnenie vysušených paradajok, na nakladanie je možné použiť aj menej presušené paradajky.

Odporúčame: 7 dôvodov, prečo jesť chia semená: Prekvapivé, čo všetko dokážu

Recept na sušené paradajky v oleji

Ingrediencie:

  • sušené paradajky

  • olivový olej
  • strúčiky cesnaku
  • sušené bylinky (oregano, bazalka, rozmarín)
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup: Sušené paradajky osolíme a okoreníme. Následne začneme vrstviť sušené paradajky striedavo s plátkami cesnaku a sušenými bylinkami do pripravených sklenených pohárov. Potom všetko dobre utlačíme a zalejeme olivovým olejom, ktorý sme si zohriali na 50 °C.

Nádobky uzavrieme a pootáčame, aby sa olej dostal všade. Podľa potreby po cvhíli olej ešte dolejeme. Paradajky musia byť úplne zaliate olejom. Sušené paradajky naložené v oleji vydržia pri skladovaní na chladnom a tmavom mieste niekoľko mesiacov, pokojne aj pol roka. Pre dlhšie skladovanie sa odporúča sterilizácia paradajok.

Tipy, ako použiť sušené paradajky:

  • možno z nich pripraviť pesto (podobne ako klasické bazalkové) alebo ich pridať do hummusu,
  • dajú sa nakrájať do domácich nátierok,
  • hodia sa do čerstvých zeleninových šalátov,
  • pridajte ich do sendviča, na obložené chlebíčky alebo jednohubky,
  • možno ich použiť do omáčky na cestoviny alebo k mäsu,
  • skúste ich naplniť do mäsových roliek,
  • pridajte ich do omelety,
  • pripravte z nich v prípade potreby paradajkovú omáčku – nechajte napučať vo vode, rozmixujte a dochuťte bylinkami a koreninami,
  • podávajte so syrmi ako drobné občerstvenie,
  • pridajte ich do domáceho chlebu,
  • použite ich ako ingredienciu na domácu pizzu. 

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní