Kúzlo zimnej kávy: 3 recepty, ktoré premenia váš obľúbený horúci nápoj na slávnostnú pochúťku!

Kúzlo zimnej kávy: 3 recepty, ktoré premenia váš obľúbený horúci nápoj na slávnostnú pochúťku!
  • 18.12.2023
  • Lenka Biba Slovak

Káva je jedno z najpopulárnejších nápojov na svete a je konzumovaná v rôznych kultúrach po celom svete. Je vyrobená z pražených semien kávovníka, ktoré sú nazývané kávové zrná. Existuje mnoho druhov kávy, pričom najbežnejšie sú Arabica a Robusta. Arabica je jemnejšia a má kyslejšiu chuť, zatiaľ čo Robusta je silnejšia a horkejšia. Káva sa pestuje v krajinách ako napríklad Brazília, Kolumbia, Etiópia a Vietnam.

Existuje niekoľko spôsobov prípravy kávy, ako napríklad espresso, filtrovaná káva či tradičná turecká káva. Káva obsahuje kofeín - stimulant, ktorý môže zvýšiť hladinu energie. Môže tiež pomôcť sústredeniu a môže pomôcť aj zlepšiť náladu. Avšak nadmerná konzumácia kávy môže mať nepriaznivé účinky, ako napríklad nespavosť, únava a zažívacie problémy.

Káva a jej využitie

Okrem pitia sa káva často používa aj v gastronómii na ochutenie jedál, ako napríklad v dezertoch alebo marinádach. Káva je tiež stredobodom sociálnych aktivít a spoločenských zvykov. Mnohí ľudia si užívajú oddychový čas pri pití kávy s rodinou, priateľmi alebo kolegami v kaviarňach, reštauráciách alebo v pohodlí domova.

Prečo je káva obľúbená aj v zime?

Káva je obľúbená a populárna ako v zime, tak aj počas celého roka, a to z niekoľkých dôvodov:

  • Zohrieva - káva je teplý nápoj, ktorý dokáže zahriať v chladnejších mesiacoch.
  • Poteší chuťové poháriky - káva je bohatá na arómy a chuť, ktoré môžu potešiť naše chuťové poháriky v akomkoľvek ročnom období. Mnohí ľudia ocenia jej výraznú chuť a vôňu.
  • Energia - káva obsahuje kofeín, ktorý je stimulantom a pomáha nám získať energiu. Počas chladnejších dní môže byť ťažšie získať dostatok energie, takže káva môže pomôcť nás prebudiť a udržať nás aktívnymi.
  • Pohodlie - pitie kávy si mnohí ľudia spoja s pohodlím a relaxáciou. Je to moment, kedy si môžete oddýchnuť, užiť si chvíľu sami so sebou alebo s priateľmi a vychutnať si hrejivú atmosféru.
  • Veľa možností - káva má veľa druhov a variantov, čo znamená, že si každý môže vybrať tú svoju obľúbenú. Môžeme si vychutnať espresso, cappuccino, latte, frappé a mnoho ďalších druhov podľa nášho vkusu a preferencií.

Neprehliadnite: Čakanková káva - vyskúšajte ju a objavte jej blahodarné účinky!

Káva v zime

Keď sa vonkajšie teploty dostanú pod bod mrazu, nič nás viac nepoteší ako vonné teplé nápoje, ktoré nás zohrejú zvnútra.

Horká čokoláda, karamel a šľahačka okamžite navodzujú atmosféru sviatočného obdobia a v kombinácii s kávou nám dodajú poriadnu dávku energie na zvýšenie nálady, čo naplní celý dom príjemnou vôňou.

A práve preto sme si pre vás pripravili TOP 3 zaujímavé recepty, ako si pripraviť kávu v tomto chladnejšom období.

1. Karibská káva

Ingrediencie:

  • 10 ml likéru Amaretto
  • 20 ml rumu
  • espresso
  • 60 ml smotany na šľahanie
  • mandľové lupienky

Postup prípravy:

  • V pohári zmiešajte rum a likér Amaretto.
  • Použite napríklad kávovar na zrnkovú kávu a pripravte si  espresso. Potom pridajte šľahačku a mandľové lupienky.

Odporúčame aj: Vianočný šalát: Ako si ho pripraviť krok za krokom?

2. Horúca čokoláda s espressom

Ingrediencie:

  • espresso
  • 2 polievkové lyžice kakaového prášku
  • 100 g horkej čokolády
  • škorica - podľa chuti
  • 1 a ½ šálky mlieka
  • curkíky marshmallow

Postup prípravy:

  • V hrnčeku zmiešajte mlieko, kakaový prášok a horkú čokoládu a jemne miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí.
  • Pripravte si espresso a pridajte ho do zmiešanej zmesi.
  • Všetko jemne premiešajte a na záver ozdobte marshmallows, ktoré dodajú potrebnú sladkosť do tohto kávovo-čokoládového nápoja.

Tip pre vás: Kapor: Ktorý recept bude vaša (nielen) vianočná TOPka?

3. Horúca čokoláda pre kávičkárov

Ingrediencie:

  • 2 veľké lyžice Nutelly
  • espresso
  • 30 ml šľahačky

Postup prípravy:

  • Pripravte si espresso a zmiešajte ho s nutellou.
  • Miešajte, kým sa káva a Nutella dokonale nespoja.
  • Na záver pridajte šľahačku.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní