Kapor: Ktorý recept bude vaša (nielen) vianočná TOPka?

Kapor: Ktorý recept bude vaša (nielen) vianočná TOPka?
  • 23.12.2022
  • Lenka Biba Slovak

    • Zdieľaj:
  • 0

Kapor je slovenskou najtradičnejšou rybou, ktorá nesmie chýbať azda na žiadnom štedrovečernom stole. Patríte aj vy k tým, ktorí si svojho kapra radi vyberú pred Vianocami ešte živého alebo siahnete po vašich zásobách v mrazničke? Tak či onak, skutočné tajomstvo vianočného kapra sa ukrýva v jeho samotnej príprave.

Ak potrebujete inšpiráciu na prípravu vášho kapra na štedrovečerný stôl, ste na správnej adrese!

Klasikou síce pravdepodobne zostávajú podkovičky z kapra vyprážané v trojobale s majonézovým zemiakovým šalátom, avšak do popredia sa v posledných rokoch dostávajú aj iné spôsoby prípravy tejto obľúbenej ryby.

Ktorý z našich tipov na recepty z kapra sa stane tento rok vašim najobľúbenejším? Máme pre vás TOP recepty, ktoré vás v predvečer Štedrého dňa ešte zaručene inšpirujú, aby bola vaša vianočná rybka pomyselnou čerešničkou na torte.

Vyprážaný kapor v trojobale

Klasickým spôsobom prípravy kapra na Vianoce je nepochybne jeho vyprážaná verzia v trojobale. Mnohí z nás si zvykli, že kapra narežeme na podkovičky a necháme chvíľku odležať v chladničke.

Zvykom však býva aj to, že sa večer pred Štedrým dňom namočia podkovičky z kapra do mlieka a nechajú sa tak celú noc v chladničke odležať. Ak je niekto veľmi citlivý na prípadný typický pach ryby, tak po odležaní v mlieku zaručene nebudete cítiť nič nepríjemné.

Pred samotnou prípravou podkovičky z kapra jednoducho vyberte z mlieka a obaľte ich v trojobale:

  • múka - vajíčko - strúhanka.

Odporúčame: Vianočný šalát: Ako si ho pripraviť krok za krokom?

Pečený kapor na masle

Pre tých, ktorí nie sú fanúšikom vyprážaných jedál, je veľmi obľúbeným druhom prípravy pečenie. A výnimkou v tomto prípade nie je ani kapor!

Či už sa rozhodnete pre podkovičky z kapra, kapra nakrájaného na väčšie kocky či dokonca si necháte kapra v celku, veľmi jednoducho a chutne si ho môžete pripraviť, ak ho upečiete v rúre.

V tejto variante je dokonalou ingredienciou okrem soli, korenia a byliniek aj maslo, ktoré iba podčiarkne chuť kapra a urobí z neho lahodnú pochúťku pre malých i veľkých. Pre labužníkov skúste rybu prešpikovať aj plátkami citróna, čo nielen príjemne osvieži chuť rybky, ale kapor bude aj krásne vyzerať.

Ako na to? Veľmi jednoducho! Stačí iba:

  • osoliť a okoreniť kapra,
  • pridať bylinky,
  • prešpikovať ho plátkami citróna,
  • položiť na plech s trochou oleja,
  • poukladať na kapra kúsky masla a dať ho prikrytého piecť do rúry približne na 45 minút (podľa veľkosti kapra).

Pokiaľ sa rozhodnete kapra upiecť v celku, servírujte ho tak na veľkom podnose. Vaša rodina bude očarená, akú pochúťku ste si pre nich na štedrovečerný stôl pripravili.

Neprehliadnite: Recept na vianočný majonezák inak: Priprav si zdravšiu verziu!

Kapor - slovenská vianočná ryba

Aj napriek tomu, že možnosti prípravy kapra sú naozaj rôzne, veľa ľudí sa na Vianoce vždy vracia k overenej klasike. Sú však ale ingrediencie, ktoré ak pridáte ku kaprovi pri jeho príprave, výsledná chuť môže byť iná, netradičná a výnimočná.

Okrem tradičných ingrediencií môžete použiť:

  • horčicu,
  • med,
  • čili papričky,
  • cesnak,
  • syrovú krustu,
  • alebo kapra pripravte ako dusenú lahôdku,
  • poprípade ho vypražte v cestičku.

V každom prípade si však dajte vždy pozor na to, aby vám nezabehla kosť z kapra! Prajeme vám dobrú chuť a krásne sviatky.

Odporúčame aj: Salko v hlavnej úlohe: Tieto lahodné dezerty musíte počas sviatkov skúsiť!


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní