RECEPT: Pilaf s feniklom a baklažánom – dokonalá kombinácia chutí

RECEPT: Pilaf s feniklom a baklažánom – dokonalá kombinácia chutí

    • Zdieľaj:
  • 0

Ryža pochádza z Ázie, no ani zďaleka nie je typická len pre ázijskú kuchyňu, práve naopak. Patrí totiž k najdôležitejším obilninám sveta a je konzumovaná vo väčšine krajín naprieč celou zemeguľou. Aj u nás je ryža neoddeliteľnou súčasťou našej kuchyne. Konzumujeme ju predovšetkým ako prílohu, ale aj ako súčasť rôznorodých pokrmov. Typickým jedlom z ryže, obľúbeným aj na Slovensku, je napríklad rizoto. Ryža je však aj súčasťou ryžového nákypu či plnenej papriky. 

A poznáte napríklad aj taký pilaf? Pilaf je pokrm podobný rizotu, ktorého základ tvorí ryža, prípadne bulgur. Pripravuje sa v mnohých kútoch, v Azerbajdžane je národným jedlom, no typický je celkovo pre východ Európy, Stredný východ či krajiny južnej Ázie. Jednotný recept na pilaf neexistuje, v rôznych zemiach sa pripravuje iným spôsobom a s inými surovinami, či už s mäsom, zeleninou alebo ovocím. 

Ak si s ryžou skrátka rozumiete, neváhajte vyskúšať tento pilaf s baklažánom a feniklom. Príprava je jednoduchá a nevyžaduje si veľa času. Rýchly obed či večera sú razom na stole. 

ryžový pilaf

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 230 g jazmínovej ryže (alebo basmati, parboiled, dlhozrnnej)
  • 500 ml vody
  • 1/2 feniklu
  • 2 menšie baklažány
  • 2 stredne veľké červené cibule
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • 1 – 2 PL olivového oleja
  • 1 PL medu
  • 50 g mandlí
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL kurkumy
  • 1/4 ČL mletého čierneho korenia
  • čerstvú petržlenovú vňať

Postup prípravy:

  • Ako prvé si baklažán nakrájame na kolieska, posolíme ho a necháme pustiť šťavu, ktorú následne utrieme do papierových obrúskov. 
  • Červené cibuľky si nakrájame nadrobno a orestujeme ich na rozpálenom olivovom oleji. Neskôr pridáme aj pretlačené strúčiky cesnaku.
  • K cibuľke pridáme na malé kocky nakrájaný baklažán aj fenikel a chvíľu restujeme. 
  • Následne nasypeme vo vode premytú ryžu a ešte ďalšie tri minúty opekáme. 
  • Potom zmes zeleniny a ryže podlejeme vodou (500 ml) a dochutíme soľou a koreninami.
  • Prikryjeme a pod pokrievkou varíme asi 12 až 15 minút. Občas premiešavame a podľa potreby dolejeme vodu. 
  • Pred koncom vmiešame nasekané mandle s medom a petržlenovou vňaťou (prípadne iné bylinky) a bez pokrievky povaríme pár minút do zmäknutia ryže. 
  • Hotový pilaf hneď podávame. Dobrú chuť!

TIP: Ako sme spomenuli v úvode, pilaf môžete pripraviť aj z chutného a výživného bulguru. Ale aj pri použití rôznych druhov ryže dodáte pokrmu vždy inú chuť, arómu a konzistenciu. Jazmínová ryža je voňavá a lepivá, viac konzistentný bude aj pilaf z ryže basmati. Ak obľubujete skôr sypkú ryžu, vyskúšajte pilaf z parboiled ryže. 


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Prečo nechudnem? Tu je 10 možných dôvodov, prečo sa nás držia prebytočné kilá!
AKO SCHUDNÚŤ

Prečo nechudnem? Tu je 10 možných dôvodov, prečo sa nás držia prebytočné kilá!

  • 129
  • 24.08.2022
TOP pomôcky na cvičenie v pohodlí domova – do ktorých 7 investovať?
AKO SCHUDNÚŤ

TOP pomôcky na cvičenie v pohodlí domova – do ktorých 7 investovať?

  • 0
  • 01.12.2022
Kalorické tabuľky: Aké sú energetické a nutričné hodnoty potravín?
AKO SCHUDNÚŤ

Kalorické tabuľky: Aké sú energetické a nutričné hodnoty potravín?

  • 0
  • 13.11.2022