Ako sa ohriať zvnútra? Takto sa ochrániš pred studeným počasím!

Ako sa ohriať zvnútra? Takto sa ochrániš pred studeným počasím!

  • 39
  • 1

Za oknami sa ochladilo a metabolizmus sa spomaľuje. Telo potrebuje viac energie na produkciu telesného tepla, a tak si pýta i viac jedla. Viac jedla spôsobuje zvyšovanie kilogramov a ukladanie zásob na jednotlivé proporcie. Doprajte telu zohrievanie nielen vonkajším oblečením, ale zohrejte ho aj zvnútra. Polievky sú ideálnym základom, ktorý zohreje a zaženie hlad. Tak sa poďme pozrieť, aké sú ich účinky a ako si aj jednu sezónnu ľahko pripraviť.

Pozri aj: TOP 7: Najnebezpečnejšie zvieratá na svete: Zamrazí ťa po celom tele!

zeleninová polievka

Zdroj: Shutterstock®

Prečo jesť polievky?

Polievka by mala byť základom jedálneho lístka a keď navaríte hustejšiu „dobrotu“, tak nepotrebujete ani druhý chod. Pozor však na nezahustené polievky, po ktorých pomerne rýchlo vyhladnete a o chvíľu sa vám žiada jesť opäť. Najväčšou výhodou polievok je jej príprava. Nezaberá veľa času, postup je jednoduchý, sú finančne nenáročné a konečný výsledok chutný, zdravý a hlavne hrejivý.

Polievka pripraví hladný žalúdok na hlavný chod, ktorý pozostáva obyčajne z tuhej a ťažšie stráviteľnej potravy. Po zmiešaní polievky s druhým chodom trávenie prebieha pokojnejšie a kratšie. Po konzumácií polievky už organizmus nepotrebuje objemný druhý chod. Práve preto je vynikajúcou prevenciou pri udržaní štíhlej línie. Pre udržanie štíhlej línie odporúčam konzumáciu zeleninových polievok a polievok, ktoré zahusťujeme zdravším variantom ako je smotana, a to je jogurt.

Ideálna teplota polievky je zlatý stred – nie príliš teplá, ale ani vychladnutá. Dôležité je dobré a zdravé dochutenie. Nie príliš pikantná, hoci malé množstvo koreninových prísad pomôžu pri trávení ťažkých pokrmov. Uprednostnite klasickú soľ alebo dochucovadlá bez obsahu glutamanu sodného.

Odporúčame: Orechové škrupiny rozhodne nevyhadzuj! Toto dokážu s telom!

tekvicová polievka

Zdroj: Shutterstock®

Pripravte si sezónnu polievku

V tomto období dozrieva tekvica, kapusta, kel a brokolica. Zelenina plná vitamínov, jednoduchá na prípravu a o vynikajúcej chuti. Tu je recept na polievočku z aktuálnej tekvice:

Potrebujeme:

  • maslo 
  • cibuľa cesnak
  • muškátový orech
  • maslová tekvica
  • zeleninový vývar

Postup prípravy tekvicovej polievky:

Tekvicu musíme očistiť a vydlabať stred. Potom ju nakrájame na malé kocky. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a orestujeme na masle. Pridáme nakrájanú tekvicu a restujeme asi 5 minút. Bujón rozpustíme vo vriacej vode a zalejeme ním zeleninu. Keď tekvica zmäkne, ručným mixérom polievku rozmixujeme dohladka a ešte necháme prevrieť. Krémovú polievku dochutíme nastrúhaným muškátovým orieškom, prípadne dosolíme. Dobrú chuť.

Odporúčame: TOP 5 spôsobov, ako si vychutnať baklažán: Zamiluje si ich každý!


  • 39
  • 1
Návrat hore
Autor článku

1 komentár

ľubka Olexyová 07.03.16 21:21

ľO
karma
-1.00

polievka v chladnom počasí je pre mňa top!

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

LIEČBA

Ako si doplniť selén? Pred nedostatkom nás ochránia tieto potraviny!

  • 62
  • 0
  • 04.08.2020
RECEPTY

Poznáte tieto tradičné recepty z rebríčka? Pomôžu pri rôznych neduhoch!

  • 33
  • 0
  • 11.05.2020
LIEČBA

Tipy pre zdravé srdce: Ako predísť srdcovo-cievnym chorobám?

  • 48
  • 0
  • 20.06.2020