Ryžové rezance: Čím sú výnimočné a ako ich pripraviť?

Ryžové rezance: Čím sú výnimočné a ako ich pripraviť?
  • 08.01.2023
  • Lenka Biba Slovak

Ryžové rezance sú obľúbenou ingredienciou ázijskej kuchyne. Primárne sú vyrobené z ryžovej múky a vody, niektoré produkty obsahujú aj kukuričný škrob a tapioku na zlepšenie textúry a vzhľadu rezancov. Tieto bezlepkové rezance si môžete kúpiť čerstvé, mrazené alebo dokonca aj sušené.

Napriek tomu sa možno pýtate, či sú ryžové rezance zdravé a ako sa líšia od iných druhov rezancov. Práve preto vám prinášame prehľad živín a zdravotných benefitov ryžových rezancov, ako aj pokyny na varenie a nápady na zdravé a chutné recepty.

Živiny v ryžových rezancoch sa môžu mierne líšiť, ale vo všeobecnosti má každá porcia mierne množstvo bielkovín a sacharidov, pričom má nízky obsah tuku a vlákniny. Príjem minerálneho selénu v ryžových rezancoch je pomerne vysoký, pričom poskytuje až 14 % dennej hodnoty.

Fakty o výžive ryžových rezancov

Jedna šálka (176 gramov) varených ryžových rezancov obsahuje:

  • Kalórie: 190
  • Bielkoviny: 3,2 g
  • Tuk: 0,4 g
  • Sacharidy: 42,2 g
  • Vláknina: 1,8 g
  • Sodík: 33,4 mg
  • Tiamín: 3 % dennej dávky
  • Selén: 14 % dennej dávky
  • Niacín: 1 % dennej dávky
  • Železo: 1 % dennej dávky
  • Zinok: 4 % dennej dávky
  • Mangán: 9 % dennej dávky

Odporúčame: Fantastické cviklové rizoto – ak ste ho ešte neskúsili, je čas to napraviť!

Koľko kalórií je v ryžových rezancoch?

Len 1 šálka (176 gramov) varených ryžových rezancov poskytuje 190 kalórií, čo je porovnateľné s podobnou veľkosťou porcie bielej ryže. Je pozoruhodné, že ryžové rezance majú o 14 až 20 % menej kalórií na porciu ako rafinované alebo celozrnné cestoviny.

Ak hľadáte menej kalorickú možnosť, môžete vyskúšať rezance shirataki alebo zeleninové rezance vyrobené z cukety alebo žltej tekvice. Ryžové rezance poskytujú mierne množstvo kalórií a sacharidov. Majú nízky obsah vlákniny, ale ponúkajú niekoľko mikroživín, ako je selén, mangán, meď a fosfor.

Zdravotné benefity ryžových rezancov

Ryžové rezance môžu byť spojené s niekoľkými zdravotnými benefitmi.

  • Sú bezlepkové – ryža je prirodzene bezlepková, vďaka čomu sú výrobky z ryžovej múky bezpečnou alternatívou obilnín obsahujúcich lepok pre ľudí s celiakiou alebo neceliakálnou citlivosťou na lepok. Lepok je proteín nachádzajúci sa v pšenici, jačmeni a raži, ktorý spúšťa imunitnú odpoveď u ľudí s týmito ochoreniami, čo vedie k poškodeniu čriev a symptómom, ako sú kŕče, nadúvanie a hnačka. Výrobky z ryžovej múky, ako sú ryžové rezance, majú chuť a textúru veľmi podobnú pšeničným výrobkom, takže ich možno ľahko vymeniť, ak dodržiavate bezlepkovú diétu.
  • Nízky obsah sodíka – ryžové rezance majú prirodzene nízky obsah sodíka. Zatiaľ čo tento minerál je základnou živinou a elektrolytom, nadmerný príjem môže poškodiť vaše zdravie a zvýšiť riziko vysokého krvného tlaku, srdcových chorôb a ochorení obličiek. Zatiaľ čo samotné ryžové rezance majú nízky obsah sodíka, mali by ste starostlivo sledovať obľúbené slané prísady, ako je sójová omáčka, aby ste znížili celkový príjem sodíka.
  • Dobrý zdroj selénu – selén je základná živina, ktorá má antioxidačné vlastnosti a zohráva kľúčovú úlohu pri funkcii štítnej žľazy a imunitnom zdraví. Množstvo selénu v potravinách závisí od oblasti pôvodu a od toho, koľko tohto minerálu bolo v pôde, kde plodina rástla. Napriek tomu 1 šálka (176 gramov) varených ryžových rezancov poskytuje asi 14 % dennej dávky pre túto živinu.
  • Môžu byť obohatené o vitamín A – vitamín A napomáha zdraviu imunity, zraku a obnove DNA buniek. Avšak veľa ľudí v regiónoch, kde je ryža hlavnou surovinou, má nedostatok tohto vitamínu. Jedna štúdia ukázala, že obohatenie ryžovej múky vitamínom A vytvorilo porciu ryžových rezancov s takmer 25 % odporúčanej dennej dávky vitamínu A.

Ryžové rezance majú nízky obsah sodíka, neobsahujú lepok a sú dobrým zdrojom selénu. Sú obzvlášť dobrým zdrojom sacharidov pre tých, ktorí dodržiavajú bezlepkovú diétu.

Majú ryžové rezance aj nejaké nevýhody?

Ryžové rezance sú dokonale zdravé a sú skvelým doplnkom vášho jedálnička. Napriek tomu majú nižší obsah vlákniny ako iné rezance, ako sú napríklad celozrnné rezance alebo rezance špagetovej tekvice.

Štúdie naznačujú, že konzumácia väčšieho množstva vlákniny podporuje:

  • prospešné črevné baktérie,
  • dobré trávenie,
  • reguláciu hladiny cukru v krvi.

Ryžové rezance majú pomerne nízky obsah vlákniny, čo je dôležité pre zdravie čriev, trávenie a riadenie hladiny cukru v krvi.

Neprehliadnite: Sirup na zmäkčenie stolice: Na čo si treba dať pozor pri užívaní preháňadla?

Ryžové rezance a pokyny na varenie

Na rozdiel od tradičných cestovín a rezancov sa ryžové rezance pred pridaním do praženice, polievok a iných jedál často vopred namočia do čistej vody. Varením môžu byť príliš mäkké a kašovité, aby ste si ich mohli vychutnať.

Časy namáčania sa líšia podľa typu. Napríklad vermicelli, najtenšie ryžové rezance, by sa mali namáčať 3 až 5 minút, zatiaľ čo thajské rezance pad Thai, ktoré sú širšie, môžu potrebovať čas na namočenie až 30 – 45 minút.

Keď rezance scedíte, sú pripravené na jedenie. Už ich nemusíte variť, aj keď niektoré recepty môžu vyžadovať rýchle vyprážanie na panvici. Špecifické pokyny na namáčanie nájdete na obale ryžových rezancov.

Nápady na recepty z ryžových rezancov

  • Sawine – tento vermicelli mliečny dezert je tradičným moslimským jedlom vyrobeným na Trinidade a Tobagu pri príležitosti konca ramadánu. Ryžové rezance v tomto pokrme nie sú vopred namočené, ale opražené a uvarené vo vode a mlieku.
  • Hovädzie phở – táto vietnamská polievka je vyrobená z plochých ryžových rezancov, vývaru a na tenké plátky nakrájaného hovädzieho mäsa.
  • Vegetariánske Thai – ak chcete toto obľúbené thajské pouličné jedlo vytvoriť na vegetariánsky spôsob, použite sójovú omáčku namiesto rybacej omáčky, tofu namiesto mäsa a nezabudnite na arašidy.

Ryžové rezance nie sú varené ako tradičné cestoviny, ale skôr namočené a odkvapkané. V závislosti od jedla ale môžete variť aj rezance.

Odporúčame aj: Lososová nátierka: Čistá chuť lososa v jednoduchej pomazánke


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní