Diéta na chudnutie: Čo je základom k strate hmotnosti? 12 krokov, ako správne začať!

Diéta na chudnutie: Čo je základom k strate hmotnosti? 12 krokov, ako správne začať!
  • 07.01.2023
  • Lenka Biba Slovak

Diéty nie sú len na chudnutie. Zatiaľ čo zmena stravovania môže byť jedným z najlepších spôsobov, ako schudnúť, môže to byť aj vstupná brána k zlepšeniu návykov, zameraniu sa na svoje zdravie a aktívnemu životnému štýlu. Napriek tomu veľké množstvo dostupných diétnych plánov môže sťažiť práve ich začiatok.

Rôzne diéty budú pre rôznych ľudí vhodnejšie, udržateľnejšie a efektívnejšie. Niektoré diéty majú za cieľ obmedziť vašu chuť do jedla a znížiť príjem potravy, zatiaľ čo iné odporúčajú obmedziť príjem kalórií či sacharidov alebo tukov.

Niektorí sa viac zameriavajú na určité stravovacie návyky a zmeny životného štýlu, než na obmedzovanie niektorých potravín. Mnohé z nich navyše ponúkajú zdravotné benefity, ktoré presahujú rámec chudnutia.

Základom je ale správny režim a dodržiavanie pravidiel

Všetko, čo musíte urobiť, je začať jesť správne jedlo a zaradiť do vášho životného štýlu viac pohybu. Skúste zo svojho jedálnička vyradiť či obmedziť potraviny, ktoré obsahujú vysoký obsah sacharidov a cukrov.

Tiež milujete dať si počas dňa nezdravý snack a neviete si predstaviť niektorú časť dňa bez vašej obľúbenej porcie čokolády či koláčika? Ak ale naozaj túžite po strate hmotnosti, týchto zlozvykov by ste sa mali na nejaký čas zbaviť.

Všetko, čo na začiatok potrebujete, je pevná vôľa a prísne dodržiavanie pravidiel.

Odporúčame: Kalorické tabuľky: Aké sú energetické a nutričné hodnoty potravín?

1. Nevynechávajte raňajky

Vynechanie raňajok vám nepomôže schudnúť. Mohli by ste prísť o základné živiny a môže sa stať, že počas dňa budete jesť viac, pretože máte pocit hladu. Takže si každé ráno nájdite čas na to, aby ste si sadli k stolu a v kľude ste zjedli vašu zdravú porciu raňajok.

2. Jedzte pravidelne

Jesť v pravidelných časoch počas dňa pomáha spaľovať kalórie rýchlejšie. Znižuje tiež pokušenie jesť jedlá s vysokým obsahom tuku a cukru. Navyše, pokiaľ nebudete jesť pravidelne, vaše telo si bude vytvárať tukové zásoby v domnení, že sa potrebuje zásobiť.

3. Jedzte veľa ovocia a zeleniny

Ovocie a zelenina majú nízky obsah kalórií a tuku a vysoký obsah vlákniny, čo sú 3 základné zložky pre úspešné chudnutie. Ovocie a zelenina taktiež obsahujú dostatok vitamínov, minerálov a telu prospešných látok. Takže nie je žiaden dôvod ich vo vašej strave odmietať.

4. Buďte aktívnejší

Byť aktívny je kľúčom k správnemu chudnutiu a udržaniu si hmotnosti. Okrem toho, že cvičenie poskytuje množstvo zdravotných benefitov, môže pomôcť spáliť prebytočné kalórie, ktoré nemôžete stratiť samotnou diétou. Nájdite si aktivitu, ktorá vás baví a dokáže zapadnúť do vašej rutiny.

5. Pite veľa vody

Ľudia si niekedy mýlia smäd s hladom. V takom prípade ale môžete skončiť konzumáciou extra kalórií a pritom iba pohár vody môže byť to, čo naozaj potrebujete. Strážte si svoj denný príjem vody, ktorý by nemal byť menší ako 2 litre vody denne.

6. Jedzte potraviny s vysokým obsahom vlákniny

Potraviny obsahujúce veľa vlákniny vám môžu pomôcť udržať pocit sýtosti, čo je ideálne na chudnutie. Vláknina sa nachádza iba v potravinách, ako je ovocie a zelenina, ovos, celozrnný chlieb, hnedá ryža a cestoviny, fazuľa, hrach a šošovica.

Neprehliadnite: Prečo nechudnem? Tu je 10 možných dôvodov, prečo sa nás držia prebytočné kilá!

7. Čítajte si obaly potravín

Vedieť, ako čítať etikety potravín, vám môže pomôcť vybrať si zdravšie možnosti. Použite informácie o kalóriách, aby ste zistili, ako konkrétne jedlo zapadá do vášho denného príjmu kalórií v pláne chudnutia.

8. Servírujte si jedlo na menší tanier

Používanie menších tanierov vám pomôže zjesť menšie porcie. Ich používaním si možno postupne zvyknete jesť menšie porcie bez toho, aby ste hladovali. Žalúdku trvá asi 20 minút, kým povie mozgu, že je plný, takže jedzte pomaly a prestaňte jesť skôr, ako sa budete cítiť sýto.

9. Nezakazujte si jesť

Nezakazujte si žiadne jedlá z vášho plánu na chudnutie, najmä tie, ktoré máte radi. Zákaz potravín spôsobí, že po nich budete viac túžiť. Nie je dôvod, prečo by ste si príležitostne vašu obľúbenú pochúťku nemohli dopriať, pokiaľ dodržíte svoj denný príjem kalórií.

10. Neskladujte nezdravé jedlo

Aby ste sa vyhli pokušeniu, neskladujte doma nezdravé jedlo, ako je čokoláda, sušienky, lupienky a sladké šumivé nápoje. Namiesto toho sa rozhodnite pre zdravé občerstvenie, ako je ovocie, nesolené ryžové koláče, ovsené koláče, nesolené alebo nesladené pukance a čerstvé ovocné šťavy.

11. Obmedzte alkohol

Štandardný pohár vína môže obsahovať toľko kalórií ako kúsok čokolády. V priebehu času môže nadmerné pitie ľahko prispieť k zvýšeniu hmotnosti. Preto si dajte pozor na príjem alkoholu, ktorý by ste ale mali vo fáze chudnutia úplne vylúčiť.

12. Naplánujte si príjem jedla

Pokúste sa naplánovať si raňajky, obed, večeru a občerstvenie na týždeň, pričom dbajte na to, aby ste dodržali svoj povolený príjem kalórií. Možno vám v tom pomôže týždenný nákupný zoznam.

Odporúčame aj: Ako nám prospieva pravidelné cvičenie? Tu je 7 dôvodov, prečo začať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní