Salko v hlavnej úlohe: Tieto lahodné dezerty musíte počas sviatkov skúsiť!

Salko v hlavnej úlohe: Tieto lahodné dezerty musíte počas sviatkov skúsiť!

K vianočným a novoročným sviatkom neodmysliteľne patria aj rôzne sladké dobroty. Úplnou klasikou je sladké pečivo, ako napríklad linecké koláče, vanilkové rožky, medvedie labky či medovníky. 

Zabudnúť však nemožno ani na rôzne nepečené dezerty, zákusky a chutné cukrovinky. Pre mnohých sú tými obľúbenými grilážky či šuhajdy. Zabudnúť nemožno ani na parížske rožky. V mnohých chutných sviatočných zákuskoch a dezertoch pritom hrá hlavnú rolu salko, teda sladené kondenzované mlieko. 

Potuluje sa vám v špajze plechovka salka a neviete, čo s ňou? Prinášame niekoľko tipov na fantastické dobroty zo salka, vrátane domácej marlenky a vianočného likéra. Ktorý dezert zo salka si obľúbite? Objav TOP recept zo salka!

Domáca marlenka – TOP dezert zo salka

Ingrediencie na cesto:

  • 300 g práškového cukru

  • 400 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 1 PL sódy bikarbóny
  • 3 vajcia
  • 3 PL medu
  • trochu mlieka

Ingrediencie na plnku:

  • 375 g masla

  • 600 g sladeného salka

+ na ozdobu kakaové pikao a hrsť vlašských orechov

Postup prípravy: Maslo (250 g) si rozpustíme nad parou. Následne pridáme med, vajcia, práškový cukor, sódu bikarbónu a múku. Všetko dôkladne premiešame a ak je cesto príliš husté, zriedime ho malým množstvom mlieka. Cesto si odvážime a rozdelíme na tri rovnaké časti.

Cesto rozotrieme na plech s papierom na pečenie a pečieme približne 12 minút pri teplote 180 °C. Cesto je hotové, keď okraje zhnednú. Takto si upečieme tri pláty cesta. Cesto necháme vychladnúť na papieri, potom ho otočíme a orežeme okraje (cca 2 cm z každej strany). Zvyšné kúsky cesta si dáme do misky a podrvíme ich rukami na jemnú posýpku.

Tú neskôr použijeme na zdobenie koláča. Pripravíme si plnku. V miske vyšľaháme zmäknuté maslo (375 g) a postupne doň primiešame sladené salko. Plnku odvážime a rozdelíme na tri rovnaké diely. Na dosku si umiestnime prvý plat cesta a rozotrieme naň prvú časť plnky. Nasleduje druhý plat, druhá časť plnky a tretí plat. Poslednou časťou plnky natrieme vrch aj okraje.

Vrch a boky marlenky následne posypeme posýpkou z cesta. Posýpku jemne pritlačíme, aby sa spojila s plnkou. Na vrch nasypeme nasucho opražené mleté vlašské orechy a pokvapkáme pikaom, ktoré sme si zriedili s trochou vody. Marlenku necháme hodinu postáť pri izbovej teplote, aby sa plnka vpila do cesta a následne ju uskladníme v chladničke. 

Odporúčame: Kapustnica na 3 skvelé spôsoby – hubová, mäsová alebo aj s údeným tofu

Vynikajúci dezert zo salka: Orechovo-karamelová roláda

Ingrediencie na cesto:

  • 5 vajec

  • 7 PL kryštálového cukru
  • 7 PL polohrubej múky
  • 2 PL rastlinného oleja
  • 2 PL vody
  • 4 PL mletých vlašských orechov
  • 1 KL prášku do pečiva

Ingrediencie na plnku:

  • 1 plechovka karamelového salka

  • 200 g masla

+ ríbezľový lekvár a mleté vlašské orechy

Postup prípravy: Najskôr si pripravíme piškótu. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do peny a po lyžiciach primiešame aj cukor. Potom po jednom primiešame žĺtky a rovnako aj olej, vodu a preosiatu múku, v ktorej sme zamiešali prášok do pečiva a mleté orechy. Cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie a upečieme pri teplote 180 °C asi 10 minút.

Po upečení necháme chvíľku postáť a ešte teplé zrolujeme aj s papierom. Necháme vychladnúť. Počas chladnutia piškóty si pripravíme jemný krém. Maslo izbovej teploty vyšľaháme a po kúskoch k nemu pridávame karamelové salko. Z piškóty odstránime papier a potrieme ju ríbezľovým lekvárom.

Následne navrstvíme aj plnku (trochu si odložíme na potretie rolády). Roládu zatočíme a potrieme tenkou vrstvou plnky. Následne nahusto posypeme mletými orechmi. Odložíme do chladu. Pred podávaním nakrájame. 

Medové trubičky s krémom zo salka

Ingrediencie na trubičky:

  • 340 g hladkej múky

  • 200 g práškového cukru
  • 2 vajíčka
  • 70 g medu
  • 25 g rastlinného tuku
  • ½ lyžičky jedlá sóda

Ingrediencie na krém:

  • 1 plechovka karamelového salka

  • 250 g masla

Ingrediencie na polevu:

  • 100 g čokolády na varenie

  • 50 g stuženého tuku (Cera)

Postup prípravy: Cesto si vypracujeme zmiešaním všetkých surovín, teda múky, práškového cukru, vajec, medu, tuku a jedlej sódy. Necháme ho odležať v chlade do druhého dňa. Potom cesto vyvaľkáme na tenký plát, z ktorého vykrajujeme väčšie kolieska.

Vykrojené kolieska postupne natáčame na olejom potreté kovové cukrárske trubičky. Trubičky upečieme na plechu s papierom na pečenie. Pečieme dozlatista na 160 °C (len pár minút). Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu a pridáme k nej stužený tuk. Do polevy namočíme konce vychladnutých upečených trubičiek.

Podľa chuti môžeme následne namočiť aj do pomletých orieškov. Nakoniec trubičky naplníme krémom. Ten pripravíme tak, že do masla po lyžiciach zašľaháme karamelové salko. Hotové trubičky skladujeme v chlade. 

Odporúčame: ​Vianočné recepty: Jednohubky, nápoje i zdravšie verzie tradičných koláčov

Lahodný vianočný likér zo salka

Ingrediencie (na asi 1,7 l likéru): 

  • 2 plechovky salka

  • 600 ml kávy
  • 100 gramov čokolády na varenie
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 700 ml rumu 
  • 1 vanilkový struk 

Postup: V hrnci si zohrejeme salko s kávou, čokoládou a vanilkou. Vznikne nám krém, ktorý necháme chvíľu ochladnúť. Potom doň prilejeme smotanu na šľahanie a nakoniec aj rum. Všetko dôkladne premiešame a nalejeme do sklenených fľašiek. Skladujeme v chladničke.

Salko vaječný koňak

Ingrediencie:

  • 8 žĺtkov

  • 40 g vanilkového cukru
  • 0,5 vanilkového struku
  • 1 plechovka salka
  • 1 l plnotučného mlieka
  • 210 ml smotany na šľahanie
  • 300 ml rumu

Postup: Žĺtky vyšľaháme do peny. Potom pridáme salko, mlieko, smotanu na šľahanie a varechou premiešame. Zmes dáme do hrnca, pridáme dreň z vanilkového struku a vanilkový cukor a za stáleho miešania prehrievame na miernom plameni. Zmes by nemala vrieť. Ohrievame do zhustnutia, mala by sa na povrchu tvoriť pena.

Vtedy dáme hrniec do studeného vodného kúpeľa a za stáleho miešania ochladzujeme. Keď je zmes vychladnutá, pridáme rum. Premiešame a hotovú pochúťku uskladníme v chlade.

Odporúčame: ​Gaštanové jazýčky: TOP recept na obľúbenú vianočnú pochúťku!

Burizonové karamelové guľôčky

Ingrediencie:

  • 1 plechovka salka

  • 2 balíčky burizonov
  • 300 g cukru
  • 1 maslo

Postup: Cukor nasypeme do hrnca a necháme ho rozpustiť. Následne po menších kúskoch pridávame maslo a stále miešame. Na záver pridáme aj salko a vymiešame karamelový krém. Keď zhustne, odstavíme hrniec z ohňa a do krému nasypeme burizony.

Premiešame a zmes necháme chvíľku ochladnúť. Následne z nej tvoríme guľôčky. Tie ukladáme do malých papierových košíčkov. Nakoniec ich podľa chuti a fantázie môžeme ozdobiť rozpustenou horkou čokoládou. 

Odporúčame: TOP rastlinné zdroje bielkovín: Týmto 9 by mali dať šancu aj mäsožravci!

Domáce Rafaello zo salka

Ingrediencie:

  • 1 plechovka salka

  • 200 g strúhaného kokosu
  • celé mandle
  • 50 g kokosu na obaľovanie

Postup: V miske zmiešame salko s kokosom a zmes necháme v chladničke odpočívať asi 1 hodinu. Potom zo zmesi tvarujeme placky do ktorých zabalíme celú mandľu a vytvarujeme guličku. Guličky obaľujeme ešte v kokose. Hotové Rafaello dáme do chladničky stuhnúť.

TIP: Vyskúšaj aj recept na domáce salko – klasické aj karamelové

Článok aktualizovaný 15.12.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní