Žlčníkový záchvat – prečo vzniká, ako sa prejavuje a ako si uľaviť od bolesti?

Žlčníkový záchvat – prečo vzniká, ako sa prejavuje a ako si uľaviť od bolesti?

Bolesť je signálom, že niečo nie je s naším telom v poriadku. Za normálnych okolností by nás nemala bolieť ruka či brucho. Bolesť môže byť následkom nejakého úrazu, ale napríklad aj ochorenia. Pravdepodobne každý z nás sa aspoň párkrát stretol s bolesťou brucha. V brušnej dutine je nemalé množstvo orgánov a prakticky každý z nich môže byť príčinou bolesti.

Bolesť napravo pod rebrami môže signalizovať problém so slezinou či žalúdkom. Bolesť v podbrušku zase môže súvisieť s močovými cestami či ženskými pohlavnými orgánmi.

Nepríjemné bolesti môže človeku spôsobiť aj žlčník, a to napríklad pri žlčníkovom záchvate. Čo je žlčníkový záchvat a aké sú jeho charakteristické príznaky? Prečo k nemu dochádza a ako tento zdravotný problém riešiť?

Aké má žlčníkový záchvat príznaky?

Žlčníkový záchvat predstavuje spravidla náhle vzniknutý stav sprevádzaný intenzívnymi bolesťami pod pravým rebrovým oblúkom, teda bolesťou žlčníka. Tento akútny stav nazývame tiež žlčníková kolika alebo biliárna kolika. Bolesť pri žlčníkovom záchvate môže byť veľmi výrazná a ostrá, niekedy kŕčovitá. Nemusí sa vyskytovať len v mieste uloženia žlčníka (na pravej strane tela v oblasti pod rebrami), ale vystreľovať môže aj do ďalších častí tela.

Pri žlčníkovom záchvate môžu bolesti siahať až pod pravé rameno alebo medzi lopatky, taktiež do oblasti slabín, hrudníka a chrbta. Niekedy je bolesť cítiť celkovo v strede brucha. Môže pretrvávať pár minút i celé hodiny. Sťažovať môže aj pokojné sedenie, pri pohybe sa obvykle nezhoršuje ani nemení. Počas žlčníkového záchvatu môže bolesť niekedy nakrátko ustupovať a následne sa znovu objaví. 

Okrem toho môžu na žlčníkový záchvat poukazovať i tieto príznaky:

  • celková citlivosť brucha (na dotyk),

  • nevoľnosť,
  • zvracanie,
  • zvýšená telesná teplota až horúčka,
  • zimnica,
  • tmavo sfarbený moč,
  • svetlá mastná stolica,
  • v závažnom prípade zožltnutie slizníc (slabšia žltačka). 

Odporúčame: ​CBD olej – aké má účinky a ako ho užívať zvnútra i zvonka?

Prečo vzniká žlčníkový záchvat?

Vznik žlčníkového záchvatu obvykle úzko súvisí s príjmom potravy a procesmi trávenia, na ktorých sa žlčník podieľa. Zo žlčníka sa v procese trávenia pri zvýšenej potrebe vypudzuje dostatok žlče, ktorá napomáha tráviť hlavne tuky. Samotný žlčníkový záchvat je spravidla následkom prechodného upchatia žlčovodov a žlčových ciest žlčníkovým kamienkom. Obvykle mu predchádza konzumácia nejakého mastnejšieho a ťažšieho pokrmu.

Žlčník sa snaží vypudiť žlč, ktorá naráža na prekážku, hromadí sa a spôsobuje tlak na okolité tkanivo. Vzniká zápal a silná bolesť žlčníka. Bolesti následne pretrvávajú, kým sa žlč neuvoľní a nezačne voľne odtekať. Hlavným rizikovým faktorom vzniku žlčníkovej koliky je teda prítomnosť žlčníkových kamienkov, prípadne žlčníkového bahna alebo piesku v žlčníku a žlčových cestách. 

Žlčníkové kamene často vznikajú z dôvodu poruchy zloženia žlče, napríklad v dôsledku vysokého obsahu cholesterolu v žlči, čo vedie k tvorbe kryštálikov. Príčinou tiež môže byť spomalenie odtoku žlče, respektíve nesprávne vyprázdňovanie žlčníka. Rolu môžu zohrávať ešte ďalšie faktory. 

Žlčníkové ťažkosti vo vyššej miere postihujú:

  • osoby nad 40 rokov (no môžu sa vyskytnúť aj u mladších),

  • ženy (samozrejme, nevyhýbajú sa ani mužom),
  • nezdravo sa stravujúce osoby (strava s vysokým obsahom nezdravých tukov a cholesterolu a s nízkym podielom vlákniny),
  • osoby s poruchami metabolizmu tukov alebo cukrovkou,
  • osoby s nadváhou alebo obezitou,
  • osoby po rýchlom znížení váhy. 

Žlčníkový záchvat v tehotenstve

Do rizikovej skupiny osôb, ktoré vo zvýšenej miere trápia žlčníkové ťažkosti, patria aj tehotné ženy. V tehotenstve je vyššie riziko žlčníkového záchvatu z viacerých dôvodov. Príčinou je v prvom rade spomalené vyprázdňovanie zásob žlče a jej následne zahustenie. Rolu môžu zohrávať hormonálne zmeny, ktoré sú v období tehotenstva bežné.

Navyše, v tehotenstve vzniká aj mechanický útlak žlčníka z dôvodu zväčšujúcej sa maternice, čo komplikuje odtok žlče. Ľahšie sa tvoria kamienky, ktoré môžu byť pôvodcom žlčníkového záchvatu. 

Ako zvládnuť žlčníkový záchvat?

Mierne formy žlčníkového záchvatu, ktoré rýchlo ustupujú, je možné preliečiť aj doma. Pomáha prísna hladovka (aspoň 12 hodín od začiatku ťažkostí), po ktorej by mala nasledovať vhodná diéta (nízkotučná). Odporúčajú sa studené obklady a pokoj na lôžku. Prvou pomocou tiež môžu byť voľnopredajné spazmolytiká – lieky na uvoľnenie kŕčov. V mnohých prípadoch sú nápomocné tie správne liečivé bylinky, ktoré možno podávať napríklad formou čajov. Tradičná medicína na žlčníkové ťažkosti odporúča repík, čakanku, horec, púpavu alebo rumanček.

Aj keď záchvat ustúpi, je potrebné myslieť na prevenciu, pretože žlčníkové ťažkosti majú tendenciu sa vracať. V prípade, že dôjde k výskytu závažnej formy žlčníkovej koliky s výraznými ťažkosťami (silné bolesti, vysoké horúčky, žlté sfarbenie kože a slizníc), ktoré neustupujú, nevyhnutné je vyhľadať lekársku pomoc.

Lekári vykonajú potrebné vyšetrenia, stanovia presné príčiny ťažkostí a navrhnú vhodnú liečbu. Tá môže zahŕňať podanie liekov proti bolesti, lieky na rozpustenie žlčových kameňov alebo podporu vylučovania žlče, prípadne aj antibiotiká. Niekedy sú potrebné aj invazívnejšie metódy liečby, a to najmä v prípade opakovaného výskytu ťažkostí. 

Operácia žlčníka

Ak zlyhá konzervatívna liečba a problém so žlčníkovými záchvatmi sa opakuje, prípadne dochádza ku komplikáciám spôsobeným žlčníkovými kameňmi, pristupuje sa obvykle k chirurgickému zákroku. Najčastejšie sa žlčníkové kamene odstraňujú laparoskopicky, teda špeciálnym prístrojom cez malé rezy v brušnej dutine. V najzávažnejších prípadoch sa môže brať do úvahy aj možnosť úplného odstránenia žlčníka. Tento zákrok odborne nazývame cholecystektómia a rovnako sa zväčša prevádza laparoskopickou metódou cez malé rezy v brušnej dutine.

Táto metóda je menej invazívna oproti otvorenej cholecystektómii, ktorá sa vykonáva pomocou väčšieho rezu v brušnej stene. Ak je tá možno, lekár vždy volí laparoskopiu. Odstránenie žlčníka sa zvyčajne vykonáva, ak je žlčník zapálený, alebo ak sú prítomné veľké žlčové kamene. Niektorí pacienti môžu mať počas života viacero epizód žlčníkových záchvatov a tiež môže dochádzať k dlhodobejším problémom so žlčníkom, ktoré si vyžadujú jeho odstránenie.

Ohľadom prípravy na operáciu žlčníka pacienta vždy poučí lekár. Príprava obvykle zahŕňa diétne opatrenia, predoperačné vyšetrenia, ako aj vysadenie niektorých liečiv (napr. liekov na riedenie krvi). Ak užívate nejaké lieky na predpis, rozhodne o tom svojho lekára informujte. 

Po odstránení žlčníka sa žlč uvoľňuje priamo do čreva a preto môžu niektorí pacienti po operácii potrebovať prispôsobiť na istí čas tomuto stavu svoju stravu. Potrebná je strava s nízkym obsahom tukov. Okrem toho by sa mal pacient vyhýbať nadmernej fyzickej aktivite, vrátane zdvíhania ťažkých predmetov. Rekonvalescencia po operácii žlčníka môže trvať 2 až 6 týždňov

Odporúčame: ​Krvné zrazeniny – čo zvyšuje riziko ich výskytu a ako im predchádzať?

Čo jesť pri žlčníkovom záchvate?

Ako sme spomenuli vyššie, pri výskyte žlčníkového záchvatu je nevyhnutná úprava stravy. Postihnutý by najskôr nemal jesť vôbec nič. Po aspoň poldňovej hladovke by mala nasledovať žlčníková diéta, teda nízkotučná diéta, ktorá sa odporúča osobám po prekonaní akútneho ochorenia žlčníka a pri chronických ťažkostiach so žlčníkom, taktiež pri žlčníkových kameňoch alebo po operácii žlčníka. 

Po prekonaní žlčníkového záchvatu začnite pomaly, a to s malými porciami ľahko stráviteľných pokrmov. Jedlá je vhodné pripravovať varením a dusením, ideálne bez pomoci tuku. A ktoré potraviny môžu dráždiť žlčník alebo sú naopak v jedálničku vítané?

  • Nevhodné potraviny pri žlčníkovej diéte: mastnejšie mäso a tučné ryby, údeniny, vnútornosti, mäsové a rybacie konzervy, vaječné žĺtky, strukoviny, kysnuté pečivo, celozrnný chlieb, lístkové cesto, nadúvajúca zelenina, kôstkové ovocie, orechy, kokos, plnotučné mliečne výrobky, plesnivé syry, ostré a dráždivé koreniny, instantné pokrmy, kakao, čokoláda, kečup, horčica, tatárska omáčka, alkoholické nápoje. 
  • Pri žlčníkovej diéte sú naopak vhodné tieto potraviny: nenafukujúca zelenina bez zrniečok (napr. koreňová či listová), ovocie bez zrniečok a šupiek, spracované ovocie (napr. vo forme marmelád alebo štiav), chudé mäso (morčacie, kuracie, králičie, hovädzie, ryby), mlieko a mliečne výrobky (s tukom do 1,5 %), slabšie mäsové polievky, cestoviny, ryža, zemiaky, vodové netukové pečivo, starší biely chlieb, detské piškóty, vločky, rastlinné oleje (obmedzene). 

Káva a žlčník

Mnohých zaujíma, či je vhodné pri žlčníkových ťažkostiach piť kávu. V akútnom stave, teda počas výskytu žlčníkových ťažkostí, sa pitie kávy neodporúča. Káva, respektíve kofeín, zvyšuje vylučovanie žlče a spôsobuje sťahovanie žlčníka, čo pri akútnych ťažkostiach môže stav ešte zhoršovať (môže to spôsobiť napríklad intenzívnejšie bolesti). Avšak, pri zdravom žlčníku je zvýšené vylučovanie žlče žiaduce, pretože to taktiež pomáha v prevencii vzniku žlčových kameňov. U pravidelných konzumentov kávy je sledované nižšie riziko žlčníkových kameňov. 

Zásady prevencie opakovaných problémov so žlčníkom:

  • vyhýbanie sa rizikovým pokrom, hlavne mastným, smaženým a ťažkým jedlám s vysokým obsahom tukov, ale aj iným dráždivým potravinám,
  • zníženie podielu korenín, orechov či strukovín v strave, taktiež alkoholu,
  • strava by mala byť pravidelná, pomôže to lepšiemu vylučovaniu žlče v primeraných množstvách,
  • vhodné je konzumovať menšie porcie jedla častejšie počas dňa,
  • dodržiavanie dostatočného pitného režimu (bráni neželanému zahusťovaniu žlče),
  • udržiavanie si primeranej telesnej hmotnosti, v prípade potreby zníženie váhy,
  • dostatočný každodenný pohyb a vyhýbanie sa sedavému spôsobu života,
  • minimalizovanie stresu v živote.

Aktualizovaný článok: 19.4.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní