Bolesť žlčníka – čo môže byť príčinou a ako problém odstrániť?

Bolesť žlčníka – čo môže byť príčinou a ako problém odstrániť?

Žlčový mechúr, častejšie nazývaný žlčník (latinsky vesica biliaris), predstavuje dutý orgán hruškovitého tvaru, ktorý je súčasťou tráviacej sústavy človeka. Je podobný akémusi vaku, v ktorom sa zhromažďuje žlč. Úlohou žlčníka nie je žlč tvoriť, ale ju len zahusťovať a uskladňovať. Zo žlčníka následne odteká žlčovým vývodom do tenkého čreva, kde sa zúčastňuje procesu trávenia, a to hlavne trávenia tukov. 

Rôzne problémy so žlčníkom a žlčovými cestami sa často prejavujú v prvom rade bolesťou. V ktorej časti brucha možno pociťovať bolesť žlčníka a čo ju spôsobuje? A ako zmierniť ťažkosti s boľavým žlčníkom? 

Kde sa nachádza žlčník?

Žlčník je dlhý približne 8 až 12 cm a široký okolo 4 až 5 cm. Jeho objem je zhruba 50 až 80 ml. Umiestnený je pod pravým pečeňovým lalokom v mieste, ktoré sa tiež nazýva lôžko žlčníka. Nájdeme ho teda na pravej strane tela v oblasti pod rebrami. K najbežnejším príznakom ochorení žlčníka je spomínaná bolesť, ktorú pacienti pociťujú práve pod pravým rebrom. 

Bolesti žlčníka môžu byť rôzneho charakteru a intenzity. V lepšom prípade je bolesť mierna a prechodná, v závažnejších prípadoch je silná a záchvatovitá, čo označujeme aj ako žlčníkový záchvat, resp. žlčníková kolika. Ak ide o vážny zdravotný problém, bolesť sa nemusí zdržiavať len v oblasti umiestnenia žlčníka, ale môže vystreľovať aj do chrbta, hrudníka či pod pravé rameno. 

Na problémy so žlčníkom popri bolesti môžu poukazovať aj ďalšie ťažkosti, a to nevoľnosť alebo zvracanie, zvýšená teplota (v prípade infekcie), chronické hnačky, svetlo sfarbená stolica alebo tmavý moč, v závažných prípadoch aj žlté sfarbenie kože a slizníc (žltačka). 

Odporúčame: ​Naparovanie dutín – aké má účinky a ako správne postupovať?

Čo všetko škodí nášmu žlčníku?

Je mnoho činiteľov, ktoré majú negatívny vplyv na stav a funkciu žlčníka a môžu prispievať k rôznym ochoreniam žlčového mechúra a žlčových ciest. Rolu v prvom rade zohráva strava. Škodlivý vplyv má strava s vysokým obsahom nezdravých tukov a cholesterolu a s nízkym podielom vlákniny. Taktiež škodí prejedanie sa alebo naopak dlhé hladovky. Zo štatistík vyplýva, že vo vyššej miere žlčníkové ťažkosti trápia ženskú časť populácie. 

Medzi ďalšie rizikové faktory žlčníkových ťažkostí radíme:

  • genetickú predispozíciu a výskyt žlčníkových ťažkostí v rodine,

  • vek nad 40 rokov,
  • obezitu,
  • veľmi rýchly úbytok váhy,
  • chronický stres,
  • poruchy metabolizmu tukov,
  • cukrovku,
  • hormonálnu substitučnú terapiu, 
  • tehotenstvo.

Bolesti žlčníka majú pritom obvykle pôvod v dvoch primárnych príčinách. Najskôr vznikajú z dôvodu čiastočného a dočasného alebo úplného zablokovania kanálov nesúcich žlč. Druhou primárnou príčinou býva podráždenie žlčníka a jeho kanálov v dôsledku zápalu. K týmto stavom dochádza najmä pri žlčníkových kameňoch alebo zápale žlčníka, čo sú najčastejšie diagnózy týkajúce sa žlčníka. Tretím najčastejším ochorením žlčníka je rakovina žlčníka

Najčastejšie príčiny bolesti žlčníka:

1. Žlčníkové kamene

Najčastejšie bolesť žlčníka poukazuje na prítomnosť žlčových kameňov, čo odborne nazývame cholelitiáza alebo cholecystolitiáza. Žlčové kamene sú tvorené vyzrážanými zložkami žlče – cholesterolu, bilirubínu a solí vápnika. Postihujú 20 až 40 % dospelých obyvateľov vo vyspelých západných krajinách, a to najmä po 40. roku života, vo vyššej miere ženy. Vznik žlčových kameňov často súvisí s poruchou zloženia žlče (napr. žlč obsahuje veľa cholesterolu) a spomalením jej odtoku (keď nastáva nesprávne vylučovanie žlčníka).

Na ich vzniku sa však môže podieľať viacero faktorov. Žlčníkové kamene pritom nemusia spôsobovať ťažkosti u každého jedinca. Zjavné problémy obvykle nastávajú vtedy, keď dôjde k posunutiu kameňa do žlčovodu. Žlčové kamienky môžu upchať žlčové cesty, čo vedie k rozvoju nepríjemných ťažkostí. 

Charakteristické prejavy žlčových kameňov pri blokáde žlčovodov:

  • silné bolesti v bruchu v pravej časti po rebrami, niekedy aj okolo pupka (žlčníkový záchvat),

  • bolesť vystreľujúca pod pravé rameno a do chrbta,
  • tlak pod pravým rebrom, 
  • pocity plnosti v nadbrušku,
  • nevoľnosť a napínanie na zvracanie,
  • zvýšená teplota s triaškou,
  • tmavé sfarbenie moču.

2. Zápal žlčníka

Ďalším zdravotným problémom týkajúcim sa žlčníka je zápal žlčníka, odborne cholecystitída. Rozoznávame akútny a chronický zápal žlčníka. Za akútnym zápalom stojí v 90 % prípadov stagnácia žlče spôsobená upchatím žlčových ciest kameňmi. Žlč stagnuje v žlčníku, zvyšuje sa tlak a v dôsledku dráždenia stien žlčníka dochádza k zápalovej reakcii.

Akútny zápal žlčníka môže vzniknúť aj bez prítomnosti žlčových kameňov, a to napríklad v dôsledku bakteriálnej infekcie. Chronický zápal žlčníka je zase obvykle následkom opakovaných akútnych zápalov žlčníka alebo nedostatočne preliečenej akútnej formy ochorenia. 

  • Príznaky akútneho zápalu žlčníka – silná bolesť vpravo pod rebrami (nárazovitá, neskôr neutíchajúca a trvalá), bolesť zhoršujúca sa pri hlbokom nádychu či pohybe, zvýšená teplota alebo horúčka, nechutenstvo a nevoľnosť, zvracanie, mierna žltačka, resp. žlté sfarbenie pokožky, zimnica, vo vážnych prípadoch plytké dýchanie, nepokoj či zrýchlený tep.
  • Príznaky chronického zápalu žlčníka – opakujúce sa tlaky alebo miernejšie bolesti vpravo pod rebrami, nevoľnosť a poruchy trávenia, neznášanlivosť mastných pokrmov (po ich konzumácii sa ťažkosti zhoršujú). 

3. Rakovina žlčníka

V závažných prípadoch môže za bolesťou žlčníka stáť aj zhubný nádor v žlčovom mechúre alebo žlčových cestách. Najčastejšie žlčník postihujú karcinómy. Karcinóm žlčníka je však v porovnaní s inými nádorovými ochoreniami pomerne zriedkavý. Riziko vzniku rakoviny žlčníka zvyšuje vyšší vek (nad 60 rokov), ženské pohlavie, prítomnosť žlčníkových kameňov, chronické zápaly žlčových ciest, kalcifikovaný žlčník, anomálie žlčových ciest, chronické ochorenia pečene i faktory životného štýlu (nezdravá strava, obezita). 

Nádor žlčníka sa obvykle dlho neprejavuje a neskôr sa schováva za bežné tráviace ťažkosti. Pri rakovine žlčníka možno sledovať nasledujúce príznaky:

  • bolesť brucha vpravo hore pod rebrami,

  • hmatná rezistencia pod pravým rebrom (v pokročilejšom štádiu),
  • nechutenstvo,
  • pocity na vracanie až zvracanie,
  • zažívacie ťažkosti po konzumácii mastných jedál,
  • úbytok telesnej hmotnosti,
  • mastná stolica, hnačky.
  • svrbenie kože (z dôvodu hromadenia žlčových kyselín v koži),
  • ikterus – žltačka (pri uzávere žlčových ciest).

Odporúčame: ​Pociťujete bolesť vaječníkov? Tu je 9 možných príčin

Čo pomáha na bolesť žlčníka?

Ak vás trápia opakované bolesti žlčníka, respektíve máte podozrenie, že za vaše bolesti pod pravým rebrom je zodpovedný žlčník, konzultujte zdravotný stav s lekárom. Ten nariadi potrebné vyšetrenia a odhalí príčinu problémov. Liečba žlčníkových kameňov, zápalu žlčníka aj rakoviny žlčníka patrí do rúk odborníka. Jednotlivé ochorenia žlčníka si vyžadujú iné metódy liečby. 

Pri rakovine žlčníka sa obvykle ako prvé pristupuje k jeho odstráneniu (cholecystektómia) spolu so žlčovými cestami. O chirurgickom odstránení žlčníka sa niekedy uvažuje aj pri vážnych zápaloch a opakujúcich sa ťažkostiach so žlčníkom. V prípade nálezu žlčníkových kameňov lekár odporučí podľa potreby vhodnú metódu pre ich odstránenie (napr. laparoskopická operácia). 

Ak problémy so žlčníkom nie sú tak závažné, pristupuje sa k menej invazívnym metódam liečby. Konzervatívna liečba zahŕňa podávanie medikamentov, napríklad antibiotík, liekov proti bolesti či liekov na tlmenie sťahov žlčníka. Pri výskyte žlčníkových záchvatov pomáhajú studené obklady a pokoj na lôžku. Hlavnú rolu však hrá v prvom rade prísna diéta. 

Lekári na zmiernenie ťažkostí so žlčníkom, tiež v rámci prevencie, odporúčajú takzvanú žlčníkovú diétu. Tá sa spravidla nariaďuje pacientom po prekonaní akútneho zápalu žlčníka, ako aj pri chronických zápaloch, žlčových kameňoch a po operácii žlčníka. Ide o nízkotučnú diétu so zníženým príjmom tukov. V rámci tradičnej medicíny sa zase uplatňujú rôzne bylinky podporujúce funkciu žlčníka, ktoré dokážu upokojiť podráždený žlčník. Ide napríklad o púpavu (koreň), horec žltý, repík, rumanček či čakanku (koreň). 

Odporúčame: ​Ako sa prejavuje pruh? Odhaľte príčiny problému aj zásady prevencie!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní