Zeleninový boršč s fazuľou – TOP jesenná polievka na zahriatie i zasýtenie

Zeleninový boršč s fazuľou – TOP jesenná polievka na zahriatie i zasýtenie

    • Zdieľaj:
  • 0

Čo človeka lepšie zahreje počas sychravých jesenných večerov ako teplá polievka? Vhod padne i tradičný vývar, no ak je poriadne hustá, tak aj veľmi dobre zasýti. Na výber je nespočetné množstvo druhov polievok, každý si vyberie podľa svojej chuti a preferencií. Jeseň je sezónou tekvíc, preto sú skvelou voľbou napríklad krémové polievky z hokkaido či maslovej tekvice. K jeseni však patrí napríklad aj kapusta a červená repa, respektíve cvikla. 

Práve kapusta a cvikla dokážu v polievke vytvoriť skvelú kombináciu, napríklad aj spolu so zemiakmi a mrkvou. Je vám táto kombinácia povedomá? Ak ste si spomenuli na boršč, nemýlite sa. Táto tradičná polievka kuchýň východnej Európy sa pripravuje z vývaru z kostí a mäsa a osmaženej zeleniny. Pridať sa tiež môže nejaká údenina a na záver sa polievka podáva s kyslou smotanou. 

Skúste si spolu s nami pripraviť boršč v trochu odľahčenej verzii, no stále sýty, výživný a chutný. Túto vegetariánsku verziu boršču s fazuľou máte hotovú raz-dva!

Skúste aj: ​Tekvica hokkaido – vychutnajte si ju hneď na 3 zdravé spôsoby!

Ingrediencie na zeleninový boršč:

  • 600 g cvikly 
  • 160 g mrkvy
  • 300 g zemiakov
  • 200 g bielej kapusty
  • 120 g červenej cibule
  • 20 g cesnaku
  • 2 PL repkového oleja
  • 2 l zeleninového vývaru
  • 70 g rajčinového pretlaku
  • 2 bobkové listy
  • 1 konzerva červenej fazule
  • 3 ČL soli
  • ¼ ČL mletého čierneho korenia
  • 45 g citrónovej šťavy
  • kyslá smotana a kôpor alebo pažítka na ozdobenie

Príprava zeleninového boršču:

  • Ako prvé si očistíme zeleninu, teda mrkvu, zemiaky, cviklu, cibuľu aj cesnak. Z kapusty podľa potreby odstránime vrchné listy. 
  • Mrkvu so zemiakmi nakrájame na menšie kocky. Cviklu nastrúhame na hrubom strúhadle. Kapustu nasekáme na tenké plátky. Cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak môžeme najemno nastrúhať.
  • Na väčšej panvici si rozohrejme olej a osmažíme cibuľu. Zakrátko pridáme aj mrkvu a opekáme asi 10 minút. Následne pridáme cesnak. 
  • Kým sa zelenina opeká, do väčšieho hrnca nalejeme vývar (môže byť aj voda) a privedieme ho k varu. 
  • Pridáme doň cviklu a zemiaky. Necháme variť na slabom ohni.
  • Opečenú cibuľu s cesnakom a mrkvou premiestnime do hrnca s vývarom. Taktiež pridáme kapustu, prepláchnutú fazuľu z konzervy, rajčinový pretlak a bobkové listy. 
  • Na strednom plameni varíme pod pokrievkou asi 15 až 20 minút. 
  • Keď je všetka zelenina mäkká, dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Odstavíme z ohňa. 
  • Podávame s lyžicou kyslej smotany (môže byť rastlinná) a nasekaným kôprom či pažítkou. Dobrú chuť. 

    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Alergia na potraviny alebo potravinová intolerancia – tá istá diagnóza alebo odlišný problém?
ZDRAVIE A PREVENCIA

Alergia na potraviny alebo potravinová intolerancia – tá istá diagnóza alebo odlišný problém?

  • 0
  • 25.10.2022
Železo v potravinách: Ktoré ho obsahujú najväčšie množstvo?
ŽIVOTNÝ ŠTÝL

Železo v potravinách: Ktoré ho obsahujú najväčšie množstvo?

  • 0
  • 23.11.2022
Ľanové semienka – ako ich užívať a ako z nich vyrobiť náhradu vajec či obklad na bolesť?
ZDRAVIE A PREVENCIA

Ľanové semienka – ako ich užívať a ako z nich vyrobiť náhradu vajec či obklad na bolesť?

  • 0
  • 18.10.2022