Riasy nori – vitamínová bomba! Takto ich použite v kuchyni!

Riasy nori – vitamínová bomba! Takto ich použite v kuchyni!

I keď v mnohých krajinách ide o bežnú potravinu, u nás nie sú morské riasy až tak tradičnou súčasťou našich jedálničkov. A pritom je to veľká škoda. Ryby a rozličné morské živočíchy totiž nie sú jediným pokladom, ktorý nám na pohľad nikde nekončiaci oceán ponúka. Práve tieto vodné rastlinky totiž predstavujú veľmi zdravú potravinu, ktorá má čo ponúknuť. Sú bohaté na mnohé telu prospešné látky, v pozitívnom smere vplývajú na zdravie a môžu byť nápomocné pri rozličných zdravotných problémoch. Riasy Nori patria medzi ne. 

Poznáte Nori?

Pojmom nori označujeme morské riasy z rodu Porphyra, napríklad Porphyra yezoensis, prípadne sa takto pomenúvajú i mnohé pokrmy, ktoré sú z nich pripravené. Mnohé riasy, vrátane nori, sú dnes priamo pestované na potravinárske účely, a to najmä v ázijských krajinách. Medzi najväčších producentov môžeme zaradiť Čínu, Kóreu a najmä Japonsko. Nori sa pestujú v sieťach natiahnutých pri pobrežiach, pričom rastliny sú pri príleve ponorené vo vode a počas odlivu sa zase nachádzajú nad hladinou, aby mali dostatok slnečného svetla. V morských zálivoch sú dobre chránené pred poškodením.

Po niekoľkých týždňoch až pár mesiacoch sa zrelé riasy ručne zberajú. Následne ich je potrebné umyť, narezať a nechať vysušiť, a to prirodzene na slnku, prípadne v peciach. Výsledným produktom sú väčšie tenučké sušené plátky rias, ktoré sú krehké, hladké a lesklé. Ich farba by mala byť tmavozelená. Na prvý pohľad sa môže zdať, že sú čierne, no oproti svetlu presvitajú a sú viditeľne zelené. Hnedastá či svetlozelená farba poukazuje na nižšiu kvalitu. Riasy nori sú tradičnou súčasťou mnohých ázijských kuchýň, kde sa využívajú ako zelenina. Morské riasy sa však postupne dostávajú do kuchýň po celom svete a ich popularita značne rastie.

Bude vás zaujímať: Záhadné choroby ľudstva: Pravdepodobne ste o nich ešte nepočuli!

účinky nori

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú účinky morských rias?

Prečo sa nori ako netradičnú zeleninu oplatí zaradiť do jedálnička? Ako prvé môžeme spomenúť, že je priam nabitá mnohými dôležitými látkami. Je skvelým zdrojom rastlinných bielkovín, pričom nemalú časť jej hmotnosti tvoria práve proteíny. Druhou dôležitou látkou v zložení je vláknina, ktorá je nenahraditeľná pre činnosť čriev. Nori riasy ukrývajú vitamíny A, B aj C a množstvo minerálnych látok, akými sú napríklad železo, zinok či vápnik. Podobne ako ďalšie riasy, tak aj nori patria medzi výborné zdroje jódu, vďaka čomu priaznivo vplývajú na funkciu štítnej žľazy a zároveň predstavujú prevenciu pred zdravotnými problémami, ktoré môžu vzniknúť kvôli nedostatku spomínaného minerálu.

Morské riasy majú vďaka svojmu zloženiu pozitívny vplyv aj na kardiovaskulárny systém. Do jedálnička sa ich oplatí zaradiť v prípade, že vás trápi vysoký cholesterol či krvný tlak. Riasy nori sú ľahko stráviteľné, pomáhajú detoxikovať organizmus, pôsobia antioxidačne a posilňujú imunitný systém človeka. Sú vítanou súčasťou stravy pri chudnutí. Prispievajú totiž k pocitu sýtosti po jedle a sú nápomocné pri odbúravaní nadbytočného tuku. Morské riasy sú známe aj ako prevencia mnohých zdravotných problémov, akými sú napríklad zápalové ochorenia kostí, rednutie kostí či metabolický syndróm.

použitie nori

Zdroj: Shutterstock®

Ako ich využiť v kuchyni?

Nori riasy dnes bez problémov zoženiete aj u nás. Ponúkajú ich aj väčšie supermarkety a taktiež predajne so zdravou výživou či priamo ázijskými potravinami. Vždy je ich možné objednať aj z internetu. V obchodoch ich môžete nájsť vo viacerých formách. Dostupné sú napríklad aj vo forme vločiek a taktiež menších pražených plátkov, rôzne ochutených, ktoré je možné využiť ako zdravý olovrant. Bežne ich však zoženiete najmä v podobe spomínaných tenkých plátov, ktoré sú väčšieho rozmeru. Tie slúžia v prvom rade ako obal pre sushi. Ak však nie ste milovníkom sushi, môžete vyskúšať iné spôsoby, ako zaradiť nori do jedálnička.

Nahradiť nimi môžete klasické tortilly. Do plátkov si zabaľte kúsky grilovaného kuracieho mäsa či tofu aj s obľúbenou zeleninou. Pripravíte si tak chutný a zdravý wrap. Uvarené a nakrájané riasy môžete použiť ako oblohu či dekoráciu na zemiaky, cestoviny aj ryžu. Pridať ich môžete aj do polievok a omáčok. Samozrejme, uplatnenie nájdu pri príprave rôznych japonských jedál. Táto riasa je napríklad i súčasťou pokrmu zvaného onigiri, čo je akási ryžová guľôčka, zabalená v nori a plnená lososom, slivkami či inými slanými aj kyslými ingredienciami.

Odporúčame: Všetko o vitamíne D: Stačí sa naozaj len opaľovať!?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní