Záhadné choroby ľudstva: Pravdepodobne ste o nich ešte nepočuli!

Záhadné choroby ľudstva: Pravdepodobne ste o nich ešte nepočuli!
  • 22.06.2019
  • Michaela Kožáková

Ak vás bolí hrdlo, uvaríte si čaj alebo zájdete do lekárne. Ak máte zápal pľúc, vyberiete sa k lekárovi, ktorý vám predpíše antibiotiká. V niektorých prípadoch však príznaky a liečba dajú poriadne zabrať i odborníkom a výskumníkom v oblasti medicíny. SARS, choroba šialených kráv, prasacia chrípka – na tieto choroby nestačí len niekoľko tabletiek a vitamínov. Mnoho ľudí po svete trpí veľmi zriedkavými stavmi, o ktorých ste pravdepodobne nikdy nepočuli. Od syndrómu Alenky v krajine zázrakov až po chorobu, ktorá mohla doviesť anglických kráľov k šialenstvu. Pozrite sa s nami na niekoľko zo záhadných až strašidelných chorôb. 

Pozri aj:  Ako udržať kosti a kĺby v dobrom stave? Zistite, aké má kolagén účinky na pohyb!

Syndróm cudzieho prízvuku

Zdroj: Shutterstock®

Syndróm cudzieho prízvuku

Ľudia trpiaci týmto syndrómom znenazdajky začnú rozprávať cudzím prízvukom. Zatiaľ bolo zaznamenaných iba šesťdesiat prípadov. Lekári najskôr odmietali možnosť, že sa jedná o psychiatrický problém. V roku 2002 však vedci z Oxfordskej univerzity zistili, že pacienti s touto poruchou trpia rovnakými abnormalitami mozgu, ktoré viedli k zmene hlasu, reči, predĺženiu zvukov samohlásky. Prvý zaznamenaný prípad bol v roku 1941 a týkal sa nórskej ženy, ktorá zrazu začala rozprávať so silným nemeckým akcentom. Následne bola vylúčená zo svojej komunity. 

Progéria

Zdroj: Shutterstock®

Progéria

Táto zriedkavá choroba, známa tiež ako syndróm predčasného starnutia alebo Hutchinsonov-Gilfordov syndróm, spôsobuje desaťkrát rýchlejšie starnutie. Výrazné zmeny dieťaťa začínajú medzi deviatym a dvadsiatym štvrtým mesiacom. Dochádza k abnormálnemu vývoju tváre – vyduté oči, neprimerane malá tvár. Vo veku dvoch rokov začnú vypadávať vlasy, obočie a riasy. Deti trpiace touto chorobou sa dožívajú v priemere iba trinásť rokov a zomierajú na starecké choroby, ako sú infarkt, rakovina, mŕtvica. Nikdy však netrpia demenciou. Podľa vedcov táto choroba nie je dedičná. Ide o vrodenú vadu, ktorá je spôsobená chybným prepisom písmena v géne LMNA na chromozóme 1. Bohužiaľ, zatiaľ sa nenašla liečba, ktorá by vedela pomôcť pacientom s touto chorobou. Vedci pracujú na vývine genetických testov, ktoré by dokázali vopred odhaliť vadu, a tak umožniť rodičom v skorom štádiu tehotenstva, rozhodnúť sa pre prípadný potrat.

Alenka v krajine zázrakov

Zdroj: Shutterstock®

Alenka v krajine zázrakov

Pacienti trpiaci týmto syndrómom vnímajú objekty okolo seba ako oveľa menšie, ako sú v skutočnosti. Stav, známy tiež ako Liliputov pohľad, môže ovplyvniť aj sluch, hmat a vnímanie vlastného tela. Syndróm je spojený s migrénovými bolesťami hlavy. Táto choroba bola hlavnou inšpiráciou pre knihu spisovateľa Lewisa Carrolla – Alenka v krajine zázrakov. Hlavná hrdinka Alenka prežíva rôzne bizarné dobrodružstvá, sú podobné tým, ktorými trpia ľudia s týmto syndrómom. Vraví sa, že sám autor trpel migrénami a stavmi, ktoré ho mohli podnietiť k niektorým pasážam v knihe. 

Alergia na vodu

Zdroj: Shutterstock®

Alergia na vodu

Existencia tejto zvláštnej alergie bola potvrdená lekárskou revíznou komisiou. Choroba je veľmi zriedkavá, postihla zatiaľ približne tridsať ľudí. Vyskytuje sa vo vyššom veku a často v dôsledku hormonálnej nerovnováhy spôsobenej pôrodom. Jeden prípad sa vyskytol v Spojenom kráľovstve, kde matka nemohla piť vodu a ani stáť v daždi. Voda jej spôsobovala bolestivé a pálivé vyrážky na pokožke. Mohla sa sprchovať maximálne desať sekúnd a piť mohla len diétnu kolu. Choroba je vlastne vysoká precitlivelosť ma ióny nachádzajúce sa vo vode.

Zaujme ťa: Ako odstrániť mykózu na nechtoch? Toto sú najsilnejší prírodní pomocníci!

Pica

Zdroj: Shutterstock®

Pica

Ľudia diagnostikovaní touto chorobou majú neutíchajúce nutkanie jesť látky, ako je hlina, plast, papier, krieda, lepidlo, špina alebo potravinové zložky, ako napríklad surová ryža, múka. Predpokladá, že tieto stavy súvisia s nedostatkom minerálov v tele, ale vedci zatiaľ nezistili skutočnú príčinu a liek na túto špeciálnu poruchu. 

Kuru

Zdroj: Shutterstock®

Kuru

Choroba známa aj ako „smejúca smrť“ sa vyskytovala výlučne v kmeni Fore žijúceho na Novej Guinei. Táto veľmi zvláštna choroba bolo charakterizovaná výbuchmi smiechu, trasením končatín, stratou rovnováhy, kolísaním, poruchami reči. Všetky tieto stavy sa diali niekoľko dní pred smrťou. Postupnými výskumami a testami nakoniec americký lekár Carleton Gajdusek (jeho otec imigroval zo Slovenska do Ameriky) prišiel na to, že choroba je spôsobená prenášaním, konkrétne pojedaním členov rodiny. Keď bol kanibalizmus odstránený, epidémia sa stratila. V roku 1976 lekár získal Nobelovu cenu za svoj výskum a prácu. 

Chiméra

Zdroj: Shutterstock®

Chiméra

Predstavte si, že idete na testy DNA a zistia vám, že nie ste biologickým rodičom svojho syna, aj keď ste ho porodili alebo splodili. Nie, nie je to žiadna scéna zo sci-fi filmu, nevera alebo chyba pri umelom oplodnení. Takéto prípady sa stali viacerým ľudom na svete. Ľudí s touto vadou prezývajú chimérami – zmesou dvoch ľudí. Americkému páru sa narodil syn s DNA mužovho dvojčaťa, ktorý sa ani nenarodil. Žena vlastne porodila dieťa švagra, ktorý ani nežil. Lekári zistili, že muž sa v matkinej maternici lepšie vyvíjal a postupne svoje slabšie dvojča vstrebal, a to vrátane jeho genetickej informácie, ktorá dnes tvorí desať percent jeho DNA. A práve túto švagrovu genetickú informáciu niesla spermia, ktorá oplodnila vajíčko. Takže muž je svojmu synovi strýkom aj otcom.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní