Kolega s chronickým ochorením: Ako mu byť oporou podľa psychológov?

Kolega s chronickým ochorením: Ako mu byť oporou podľa psychológov?

Rakovina, diabetes, skleróza multiplex či astma alebo depresie. Aj to sú príklady chronických ochorení. Pod pojmom chronické ochorenie rozumieme takú diagnózu, ktorá sa dá pomocou vhodnej liečby kontrolovať, no nie úplne vyliečiť. Pacient je tak vo väčšine prípadov schopný so svojou diagnózou plnohodnotne žiť a vo väčšine prípadov aj normálne chodiť do práce. Kolega s chronickým ochorením potrebuje viac opory ako kolega, ktorý je zdravý, o tom niet žiadnych pochýb. Ako sa k takémuto kolegovi správať a byť mu psychickou oporou?

Empatia ako stavebný kameň

Pre kolegov pacienta s chronickým ochorením môže byť naozaj náročné prispôsobiť svoje správanie novej situácii, teda ak je kolega nový alebo mu bolo ochorenie diagnostikované len nedávno. Psychológovia odporúčajú začať s empatiou, pričom nie je dôležité presne vedieť, čo chorému kolegovi povedať. Buďte tam preňho a pokojne ho nechajte, aby vás viedol. Svoje správanie tak môžete meniť podľa toho, aké budú jeho reakcie.

Zaujme ťa: Spielberg, Aniston či Ali: Aká choroba spája známe celebrity?

pomoc kolegovi

Zdroj: Shutterstock®

Dôležitosť diskrétnosti

Ak sa vám kolega so svojím ochorením zverí, ešte to neznamená, že môžete túto informáciu posúvať ďalej bez jeho súhlasu. Diskrétnosť je preto vo vašom vzájomnom pracovnom vzťahu veľmi dôležitá. Budete tak rešpektovať jeho súkromie a on vám za to bude vďačný. Úplne najhoršie, čo môžete urobiť, je situáciu ignorovať a tváriť sa, že sa nič nezmenilo alebo sa nič nedeje. Pamätajte na to, že by ste sa mali do situácie kolegu s chronickým ochorením vžiť a mali by ste sa zamyslieť nad tým, čo by ste chceli, aby v takej situácii robili vaši kolegovia voči vám.

ako pomôcť chorému kolegovi

Zdroj: Shutterstock®

Pomôž, kto môžeš

Adaptácia do života s chronickým ochorením môže byť pre vášho kolegu náročná a zvyknúť si na pracovisku, to nie je jednoduché. Ak môžete, podajte kolegovi pomocnú ruku. Niekedy stačí, keď zaňho vezmete šichtu v čase, keď sa necíti dobre, alebo mu pomôžte s dôležitým projektom. Každá snaha sa cení. Pomôcť môžete aj tak, že sa pre svojho kolegu začnete zaujímať o to, ako by mu mohol vyhovieť a prácu zjednodušiť váš zamestnávateľ.

Inšpiruj sa: Príznaky spánkového deficitu: Dá sa ešte stratený oddych dobehnúť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní