Terapia hudbou: Naozaj hudba dokáže liečiť a zlepšiť zdravie?

Terapia hudbou: Naozaj hudba dokáže liečiť a zlepšiť zdravie?
  • 31.08.2019
  • Michaela Kožáková

Asi ťažko nájdeme človeka, ktorý nemá rád alebo nepočúva hudbu. Napriek tomu, že mnohí z nás možno nemajú hudobný sluch, nehrajú na žiadny nástroj a len si vo svojej kúpeľni predstavujú, ako stoja na pódiu v žiari reflektorov, v každom z nás hudba vyvoláva určité spomienky a pocity. Vyčarí nám slzu na tvári pri myšlienke na prvú detskú lásku, pozdvihne nám náladu a naplní nás šťastím. Umelci pri maľovaní počúvajú svoju obľúbenú pieseň, chirurgovia tiež pri zložitých operáciach nechajú sálou znieť piesne, ktoré im pomáhajú sústrediť sa a uvoľniť stres. Hudba predstavuje viac, ako si možno myslíme. 

Pozri aj: Čo prezrádza jazyk o našom zdraví? Pozor, môže to byť aj závažné ochorenie

Hudba lieči

Zdroj: Shutterstock®

Čo je to terapia hudbou?

Hudobná terapia je klinické a na dôkazoch podložené využitie hudobných intervencií za účelom dosiahnutia individuálnych cieľov s pomocou hudobného terapeuta, ktorý je odborne spôsobilý na túto liečbu. Certifikovanými hudobnými terapeutmi sa väčšinou stávajú hudobníci, ktorí už majú vzťah k hudbe a znalosť o tom, ako hudba dokáže vyvolať reakcie u liečených pacientov. Kombináciou týchto vedomostí sú schopní identifikovať správny žáner hudby, ktorý konkrétnemu pacientovi dopomôže k meditácii a liečbe. Hudobní terapeuti môžu počas stretnutí pre pacientov hrať alebo hrať s nimi, naučiť ich hrať na hudobnom nástroji, pustiť im hudbu, udierať do bubnov v rytme, umiestniť pacientovi do izby reproduktory. 

Účinky hudby

Zdroj: Shutterstock®

Rastúci počet výskumov svedčí o tom, že hudba nie je len príjemným krátením chvíle pri čakaní na autobus alebo doprovod k tancu. Hudba je oveľa viac – môže pomôcť pri rôznych bolestiach, duševných problémoch a zlepšiť kvalitu života. Akým spôsobom teda hudba lieči?

Rakovina

Zdroj: Shutterstock®

Znižuje vedľajšie účinky liečby rakoviny a pomáha uľaviť pri bolestiach

Počúvanie hudby znižuje úzkosť spojenú s chemoterapiou a rádioterapiou. Môže tiež potlačiť nevoľnosť a zvracanie u pacientov, ktorí podstupujú chemoterapiu. Hudbou sa tiež dajú potlačiť bolesti pri rôznych ochoreniach. Terapia bola testovaná u mnohých pacientov, a to od pacientov s intenzívnou krátkodobou bolesťou až po pacientov s chronickou bolesťou spôsobenou artritídou. Hudba predovšetkým znižuje vnímanie bolesti, množstvo potrebných liekov proti bolesti, pomáha zmierňovať depresiu u pacientov s bolesťou a dáva im pocit lepšej kontroly nad ich bolesťou.

Zmiernenie úzkosti počas procedúr a operácií

V kontrolovaných klinických skúškach u ľudí s kolonoskopiou, kardiálnou angiografiou alebo s chirurgickým zákrokom na kolenách mali tí, ktorí počúvali hudbu pred zákrokom, menšie obavy z operácie a nemali potrebu použiť veľké množstvo sedatív. Ľudia, ktorí počúvali hudbu na operačnej sále, tvrdili, že počas zákroku sa cítili viac uvoľnení.  A tí, ktorí počúvali hudbu počas zotavovania, konzumovali menej liekov utlmujúcich bolesť. 

Neprehliadni: Najčastejšie príčiny vzniku kurieho oka: Prečo sa neoplatí liečbu zanedbávať?

Obnova straty reči

Zdroj: Shutterstock®

Obnova straty reči

Hudobná terapia môže pomôcť ľuďom, ktorí sa zotavujú po porážke alebo traumatickom poranení mozgu, ktoré poškodilo oblasť ľavej časti zodpovednej za reč. Schopnosť spievať pochádza z pravej časti mozgu, takže ľudia s poškodením ľavej strany sa najskôr naučia spievať svoje myšlienky a postupom času upustia od melódie a môžu byť schopní znova rozprávať. 

Demencia

Zdroj: Shutterstock®

Zlepšovanie kvality života u ľudí s demenciou a pomoc pri rehabilitácii

Terapia hudbou môže pomôcť vyvolať spomienky, znížiť nepokoj, pomôcť komunikovať a zlepšiť fyzickú koordináciu u pacientov s demenciou. Ak počas cvičenia máte pustenú hudbu, pravdepodobne ste si všimli, že hudba vám pomáha držať sa svojej rutiny a doslova vás burcuje k výkonu. Analýza niekoľkých štúdií z roku 2011 zistila, že terapia hudbou zvyšuje fyzickú, psychologickú, kognitívnu a emočnú činnosť ľudí počas programov fyzickej rehabilitácie.

Hudobná terapia môže pomôcť i pacientom diagnostikovaným sutizmus. Zapojenie sa do hudobných aktivít, ako je spievanie a hranie na hudobných nástrojoch v procese terapie pacient – terapeut, môže zlepšiť schopnosti v oblasti sociálnej komunikácie u autistických detí a zlepšiť kvalitu života v rodine. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní