Tipy pre sviežu pleť: Ako ju získať a udržať si len vďaka vzduchu?

Tipy pre sviežu pleť: Ako ju získať a udržať si len vďaka vzduchu?

Premenlivé počasie, nečistoty vo vzduchu a každodenné nosenie rúšok dokážu napáchať na pleti poriadnu neplechu. Doprajte pokožke s príchodom teplých dní osobitnú starostlivosť.

Čím jar útočí na pleť?

  • Premenlivé počasie: Posledné roky sa jar nesie v znamení veľkých teplotných skokov. Kombinácia ranných mrazíkov a popoludňajšieho slnečného žiarenia pleti nesvedčia. Pokožka je po zime vysušená a menej pružná. Z toho dôvodu reaguje citlivejšie na zmeny počasia, má tendenciu červenať, praskať a olupovať sa.
  • Všadeprítomné alergény: Začiatok peľovej sezóny dokáže potrápiť každého, nielen alergikov. Alergény vo vzduchu pleť vysušujú a zvyšujú jej citlivosť na okolité podnety. Pokožka sa napína, svrbí, páli, má sklony k začervenaniu a tvorbe vyrážok.
  • Dehydratácia: Dôsledkom jarných klimatických zmien býva pomalšia cirkulácia krvi a nižšia produkcia mazu. To bráni priepustnosti vody z vrchnej vrstvy pleti. Zamerajte sa teda na dodávanie tekutín zvonku aj zvnútra. Najlepšie fungujú hydratačné pleťové krémy a pitie čistej vody. Pitný režim si môžete spestriť zelenými a bylinkovými čajmi a tiež čerstvými prírodnými šťavami.
  • Ostré slnečné lúče: Jarné slniečko býva veľmi zradné a často napácha viac škody ako slnenie počas leta. Teploty okolo 20 ° C dodávajú zdanlivý pocit bezpečného opaľovania. Aj keď si myslíte, že slnečné lúče ešte neopaľujú, opak je pravdou. Už počas jari je dôležité nosiť pokrývku hlavy, slnečné okuliare a chrániť pleť prípravkami s UV filtrami.

Odporúčame: Aké sú účinky tamarindu? Indické datle sa určite oplatí jesť!

ako vplýva rúško na pleť

Zdroj: Shutterstock®

Pleť a povinné nosenie rúšok

Hoci odborníci označujú nosenie rúšok v tomto období ako nevyhnutnú ochranu nášho zdravia, pleť môže pod vrstvou látky trpieť. Pri nosení rúška dochádza k obmedzenej cirkulácii vzduchu a zvýšenie teploty aj vlhkosti. Baktérie a kvasinky, ktoré sú bežnou súčasťou pokožky, sa stávajú rajom pre nežiaduce mikroorganizmy a môžu zaviniť infekčné ochorenie kože. Výsledkom býva výsev krupice, ekzém, zhoršenie akné.

Ako sa starať o pleť pri nosení rúška

Pred nasadením rúška pokožku ošetrite len ľahkým krémom či emulziou. Výživnejšie prípravky si nechajte až na večer. Ak je to možné, nepoužívajte denne make-up a ďalšiu dekoratívnu kozmetiku, aby mohla pleť lepšie dýchať. Po príchode domov bavlnené rúško čo najskôr vyvarte a potom vyžehlite. Ak používate jednorazové ochranné pomôcky, ihneď po návrate z vonku ich vyhoďte do koša.

na čo je dobré vetranie domácnosti

Zdroj: Unsplash.com

4 tipy, ako mať doma čistejší vzduch

Vzduch v domácnostiach obsahuje niekoľkonásobne viac škodlivín ako vonkajšie ovzdušie. Doma dýchate prach, peľ, plesne aj toxíny. Výnimkou nie sú ani baktérie a vírusy.

  1. Rozumné upratovanie: Prach v domácnostiach obsahuje odumretú kožu, vlasy, textilné vlákna aj chlpy od zvierat. Drobné prachové čiastočky majú tendenciu poletovať po celom byte. Preto je dôležité pravidelne a opatrne stierať navlhčenou handrou. Pri upratovaní postupujte zhora nadol, aby sa vám prach neusadil na miesta, ktoré ste pred chvíľou už upratali.
  2. Pravidelné vetranie: Intenzívnym a krátkym vyvetraním vyženiete von nahromadený oxid uhličitý a dovnútra pustíte čerstvý vzduch. Vetrajte minimálne 2 × denne, a to ráno po prebudení a večer pred spaním. Okná otvárajte tiež v prípade, že varíte, sušíte bielizeň alebo ste sa práve osprchovali.
  3. Klimatizácia: Špeciálne filtre v klimatizáciách zachytia aj tie najjemnejšie čiastočky prachu, peľu a ďalších nečistôt. Udržujú ideálnu teplotu, optimálnu vzdušnú vlhkosť a zamedzujú vzniku nebezpečných plesní. Pre alergikov, astmatikov a osoby so zníženou imunitou sú ideálne moderné klimatizácie spojené s čistením vzduchu. K hlavným výhodám patrí aj schopnosť zabíjať väčšinu vírusov vrátane obávaného koronavírusu, baktérie aj alergény.
  4. Živé kvetiny: Zelené rastliny redukujú množstvo oxidu uhličitého vo vzduchu a ničia plesne, mikróby aj prchavé organické látky, ako je benzén, xylén a toluén. Tieto prírodné čističky vzduchu navyše prirodzene zvlhčujú vzduch a zbavujú interiér elektrosmogu, ktorý produkuje elektronika. Kúpte si napríklad chryzantému, gerberu, dracenu, brečtan, aloe vera, filodendroid, zelenec, fikus alebo palmu. Najlepšie urobíte, keď na každých 9 m2 umiestnite aspoň jednu kvetinu.

Zaujme ťa: Najlepšie bylinky na vlasy: Ktoré pomôžu pri ich padaní či zlej kvalite?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní