TOP 7 dôvodov, prečo jesť egreše: Rastú aj vo vašej záhradke?

TOP 7 dôvodov, prečo jesť egreše: Rastú aj vo vašej záhradke?

Medzi skvelé letné ovocie patria nielen maliny, čučoriedky či ríbezle, ale rovnako aj egreše, na ktoré sa neraz zabúda. Ide o plody ríbezle egrešovej, ktorej sa tiež hovorí egreš obyčajný. Ide o menší ker z čeľade egrešovité, ktorý je nenáročný na pestovanie a je ho možné bez väčších problémov pestovať v každej záhradke. Cez leto sa na ňom objavujú guľaté hladké plody s pevnou šupkou a mäkkou dužinou. V závislosti od rozličných odrôd mávajú egreše žltkasté, zelené či červenkasté sfarbenie. Tieto bobuľky sú veľmi chutné a hlavne zdravé, preto sa ich počas leta rozhodne oplatí zaradiť do jedálnička. Objavte ich blahodarný vplyv na zdravie a ak ste tak ešte neurobili, ďalší rok si ich do záhrady možno vysadíte i vy!

1. Sú nabité vitamínmi a minerálmi

Chutné egreše sú nutrične veľmi bohaté. Ukrývajú menšie množstvo bielkovín, okrem toho sacharidy a hlavne vlákninu a prakticky žiaden tuk. Z vitamínov v nich nájdeme viaceré vitamíny skupiny B, napríklad tiamín, riboflavín či pyridoxín. Taktiež predstavujú zdroj vitamínov C, A aj E. Egreše sú charakteristické vysokým obsahom kremíka, telu však doplnia aj určité množstvo železa, draslíka, vápnika, fosforu či horčíka. Hrsť či dve lahodných egrešov tak nášmu telu zabezpečí prísun mnohých nenahraditeľných látok.

Odporúčame: Tipy na letné recepty: Najlepšie pochúťky ideálne pre každého

zdravé egreše

Zdroj: Shutterstock®

2. Zatočia s nepravidelným vyprázdňovaním

Egreše majú priaznivý vplyv na činnosť viacerých orgánov a systémov ľudského tela. V prvom rade ich konzumáciou môžeme prispieť k lepšiemu tráveniu. Sú zdrojom vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre správnu funkciu čriev. Egreše podporujú pravidelné vyprázdňovanie a prispievajú k ochrane pred zápchami. Podporujú tiež prečistenie čriev a zbavovanie tela odpadových látok.

3. Podporia imunitu

Egreše dokážu rovnako priaznivo vplývať aj na imunitný systém človeka a podporiť obranyschopnosť organizmu. V stogramovej porcii tohto chutného letného ovocia sa totiž ukrýva okolo 30 až 35 mg dôležitého vitamínu C, čo u zdravého dospelého jedinca môže predstavovať okolo tretiny z odporúčanej dennej dávky tohto vitamínu. Ak má telo dostatok spomínaného vitamínu, dokáže sa lepšie brániť proti infekčným a vírusovým ochoreniam. Vitamín C je zároveň silným antioxidantom.

egreše pri chudnutí

Zdroj: Shutterstock®

4. Sú vítané pri chudnutí

Plody ríbezle egrešovej sú v jedálničku vítané aj počas diét, respektíve redukcie či stráženia si váhy. Toto bobuľové ovocie je totiž z veľkej časti tvorené len vodou, a to približne z 80 %. Navyše majú bobule skutočne nízky obsah kalórií, konkrétne okolo 50 kcal na sto gramov ovocia. Sú plné dôležitých látok a priaznivo vplývajú na trávenie, čo sú pri chudnutí viac než vítané vlastnosti. Práve preto sú egreše v kombinácii s vyváženou stravou a dostatkom pohybu skvelým pomocníkom pri chudnutí.

5. Ukrývajú antioxidanty

Egreše majú mnohé ďalšie úžasné vlastnosti. Pôsobia detoxikačne aj močopudne, majú tiež antiseptické účinky, dokonca je im pripisované antidepresívne pôsobenie. Egreše však obsahujú aj veľké množstvo látok, ktoré majú antioxidačné účinky. Práve antioxidanty napomáhajú chrániť bunky tela aj tkanivá pred poškodením zo strany voľných radikálov a predčasným starnutím, taktiež znižujú riziko vzniku mnohých civilizačných ochorení, napríklad rôznych druhov rakoviny či chorôb srdca.

zdravé srdce

Zdroj: Shutterstock®

6. Podporia kardiovaskulárne zdravie

Konzumáciou egrešov môžeme podporiť taktiež zdravie kardiovaskulárneho systému. Vďaka vysokému obsahu draslíka a naopak malému množstvu sodíka má toto ovocie priaznivý vplyv na hladinu krvného tlaku. Egreše však rovnako podporujú i vhodnú hladinu cholesterolu. Vysoký tlak a vysoký cholesterol sú pritom rizikovými faktormi mnohých vážnych ochorení, preto ich neradno ignorovať. Egreše však obsahujú i spomínaný kremík, ktorý je nevyhnutný pre dobrý stav ciev, taktiež aj kože a kostí.

7. Prispievajú k dobrej kvalite vlasov

Na záver ešte môžeme spomenúť blahodarný vplyv egrešov na vlasy. Toto ovocie totiž ukrýva množstvo látok, ktoré sú nevyhnutné pre dobrú kvalitu vlasov a rovnako aj nechtov a pokožky. Napríklad obsiahnutý vitamín C podporuje v tele tvorbu kolagénu. Ide o proteín, ktorý sa vo veľkom množstve ukrýva nielen v koži či vlasoch, ale aj v zuboch a kĺboch. Vďaka zdravým egrešom, ktoré sú nabité vitamínmi a minerálmi, budú vlasy pevnejšie a zlepší sa ich rast, rovnako tak aj rast a kvalita nechtov. 

Odporúčame: Ako pripraviť vajcia čo najzdravšie? Takto budú pre nás prospešné!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní