TOP esenciálne oleje proti stresu: Zbavia vás úzkosti i nervozity!

TOP esenciálne oleje proti stresu: Zbavia vás úzkosti i nervozity!

Vedeli ste o tom, že rozličné esenciálne oleje vám môžu pomôcť pri mnohých zdravotných problémoch, a to i pri psychických ťažkostiach? Tie správne oleje zabojujú so stresom, eliminujú napätie a nervozitu, upokoja nervový systém, zlepšia náladu a ochránia pred depresívnymi stavmi. Stačí len poznať tie správne a používať ich. Môžete ich pritom priamo inhalovať z fľaštičky či vreckovky, ktorú môžete nosiť so sebou. Taktiež môžete na rozptýlenie ich vône použiť difuzér či aromalampu. Taktiež sa ich oplatí pridať do relaxačného kúpeľa. A ktoré esenciálne oleje sú dobrým pomocníkom proti nadmernému stresu?

Levanduľový esenciálny olej

Levanduľa ako bylinka je známa svojimi upokojujúcimi účinkami na nervový systém človeka. Éterický olej z levandule má rovnako výrazné upokojujúce, antidepresívne a harmonizujúce účinky. Majte ho vo svojej domácej lekárničke, ak často zažívate stresové obdobie, trápi vás úzkosť a zlá nálada. Môže pomôcť aj pri nespavosti či nepríjemných bolestiach hlavy.

Bude vás zaujímať: Ktoré kvety sú jedlé? Skúste túto netradičnú a zdravú pochúťku i vy!

bergamot

Zdroj: Shutterstock®

Bergamotový olej

Skvelým pomocníkom pri boji s nadmerným stresom je aj bergamotový esenciálny olej. Pripravuje sa lisovaním šupiek plodov stromu Citrus bergamia. Tento éterický olej zmierňuje úzkosť aj stres. Pozdvihuje melancholickú náladu a dodáva celkový pocit sviežosti. Jeho inhalácia sa odporúča aj pri infekciách horných dýchacích ciest. Taktiež znižuje krvný tlak.

Olej Ylang Ylang

Jedinečný olej Ylang Ylang môžeme zaradiť medzi najlepšie oleje, ktoré bojujú so stresom a zmierňujú úzkosť. Pripravuje sa z kvetov kanangy voňavej. Tento esenciálny olej je perfektným prírodným prostriedkom proti depresiám. Zlepšuje náladu a mierni pocity podráždenia a nervové napätie. Zaženie zlé myšlienky aj smútok. Pridajte si ho do kúpeľa alebo masážneho oleja. 

pačuli

Zdroj: Shutterstock®

Pačuli

Aj esenciálny olej pačuli je známy svojimi antidepresívnymi účinkami. Taktiež pôsobí relaxačne a povzbudzujúco. Dokáže zlepšiť náladu aj zmierniť stres. Kúpeľ s pár kvapkami esenciálneho oleja pačuli prebúdza zmysly a zároveň sa postará aj o vašu pokožku. Normalizuje produkciu mazu a je vhodný pre mastnú pleť aj veľmi suchú a popraskanú. Môže pomôcť pri kožných zápaloch a rôznych ochoreniach kože.

Bazalkový olej

Pri nadmernom strese môžete vyskúšať aj bazalkový esenciálny olej. Povzbudzuje duševný stav a zmierňuje únavu. Podporuje pamäť, myseľ, koncentráciu. Je účinný pri nervozite či úzkosti. Taktiež sa osvedčil pri bolestiach hlavy. Éterický olej z bazalky sa tiež využíva pri zažívacích či dýchacích ťažkostiach.

geránium

Zdroj: Shutterstock®

Geránium

Upokojiť sa, urovnať si myšlienky v hlave či zbaviť sa hnevu vám pomôže aj esenciálny olej geránium, pripravovaný z rastlín z rodu pakost, latinsky Geranium. Tento esenciálny olej je užitočný pri depresiách a nervovom napätí. Povzbudzuje dobrú náladu a zvyšuje zmyselnosť. Taktiež sa skvelo stará o pokožku. Môže pomôcť zmierniť prejavy rôznych kožných ochorení. 

Santalové drevo

Nakoniec môžete vyskúšať aj éterický olej zo santalového dreva, ktorý má drevitú a hrejivú arómu. Zmierňuje depresívne nálady, nervové napätie a pocity úzkosti. Navodzuje pozitívnu náladu. Okrem toho je užitočný aj pri nachladnutí. Upokojuje bolesť v krku a uľavuje pri vykašliavaní. Má antiseptické a protizápalové účinky, dokonca i afrodiziakálne.

Odporúčame: Zdravá desiata i olovrant – vhodná do školy, práce i doma v karanténe


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní