TOP zaujímavosti o ľudských pľúcach: Koľko vzduchu dokážeme vdýchnuť?

TOP zaujímavosti o ľudských pľúcach: Koľko vzduchu dokážeme vdýchnuť?

Ak ste sa u nás dozvedeli nejaké dôležité informácie ľudských črevách či zaujímavosti o pečeni, dnes si môžete svoje vedomosti obohatiť aj o mnohé fakty o svojich pľúcach a vo všeobecnosti o dýchacej sústave. Vedeli ste napríklad, že pľúca sú jediným orgánom, ktorý by sa po ponorení do vody nepotopil, ale naopak vznášal? Ďalšie zaujímavosti o ľudských pľúcach, o ktorých ste možno ani netušili, vám prezradíme v nasledujúcom článku. Dozviete sa, koľko vzduchu vlastne vieme naraz vdýchnuť či prečo sú pre nás a pľúca tak dôležité kýchanie s kašľom.

Naše pľúca nie sú rovnaké

Naše pľúca predstavujú párový orgán dýchacej sústavy, ktorý má špongiovitú štruktúru a kuželovitý tvar. Sú uložené v hrudnej dutine a chránené hrudným košom. Ich povrch pokrýva takzvaná popľúcnica. Dochádza v nich k výmene dýchacích plynov. Hoci sa to tak môže zdať, naše pľúca nie sú symetrické. Pravá časť pľúc je totiž zložená z troch pľúcnych lalokov, pričom ľavá strana orgánu je menšia a zložená iba z dvoch lalokov. Vďaka tomu vzniká priestor pre naše srdce. Na laloky sú pľúca rozdelené hlbokými zárezmi.

Odporúčame: Zázračné účinky amalaki: Je to skutočne tajná zbraň dlhovekosti?

pľúcne alveoly

Zdroj: Shutterstock®

Pľúcne mechúriky zaberajú naozaj veľkú plochu

Naše pľúca sa skladajú z takzvaných alveol, inak nazývaných aj pľúcnych mechúrikov. Majú guľovitý tvar a predstavujú základnú funkčnú aj štruktúrnu jednotku slúžiacu na výmenu plynov medzi prostredím a organizmom. A koľko takýchto mechúrikov sa ukrýva v pľúcach dospelého človeka? Je ich až neuveriteľných 300 miliónov, pričom spolu môžu zaberať plochu až okolo 140 m2. Takto veľký povrch pľúc je nevyhnutný k tomu, aby sme dokázali neustále vdychovať a vydychovať to obrovské vzduchu a by bolo vďaka tomu naše telo dostatočne zásobené kyslíkom.

Koľko dokážeme vdýchnuť a vydýchnuť?

A koľko sa toho vlastne do tých našich pľúc zmestí? Môžeme sa pozrieť na pár zaujímavých čísiel. V pokoji sa na jeden nádych a výdych v našich pľúcach vymení asi 0,5 l vzduchu, pri námahe to môže byť objem 1 až 2 litre. Náš minútový dychový objem v pokoji je v priemere 7 ž 9 litrov. Pri maximálnom možnom výdychu po predchádzajúcom maximálnom nádychu môžeme na jedenkrát dostať zo sebe až približne 4 litre vzduchu, pričom v pľúcach stále zostáva zvyškový objem pľúc, čo je asi po litra vzduchu. Tieto hodnoty však závisia od mnohých faktorov, napríklad i telesnej konštrukcie či kondičky.

kýchanie

Zdroj: Shutterstock®

Kýchanie aj kašeľ sú dôležité

Možno ste ani netušili o tom, aký veľký význam majú pre naše zdravie kýchanie a kašeľ. Hovoríme totiž o dýchacích obranných reflexoch, ktoré napomáhajú chrániť dýchaciu sústavu pred nejakým poškodením, a to zo strany rozličných pevných čiastočiek, dráždivých či dokonca toxických látok, ktoré sa nádychom dostávajú do organizmu. Tieto reflexy zabezpečujú v prvom rade voľnosť dýchacích ciest. Podráždenie sliznice nosa vedie ku kýchaniu a podráždenie sliznice hrtana zase spôsobuje kašeľ. Oba procesy sú sprevádzané hlučným prudkých výdychom, počas ktorého sa konkrétne dráždivé látky uvoľnia z dýchacích ciest.

Ochorenia sa prenášajú kvapôčkami

V súvislosti so spomínanými orgánmi dýchacej sústavy sa najčastejšie hovorí o škodlivosti fajčenia v spojitosti s nárastom rizika vzniku rakoviny pľúc. Naše pľúca však môže potrápiť množstvo ďalších zdravotných problémov. Väčšina infekčných ochorení našich dýchacích ciest je prenášaná kvapôčkami, čiže prostredníctvom drobných kvapôčok slín a hlienu, ktoré obsahujú choroboplodné zárodky. Tie sa ľahko šíria pri spomínanom kašli či kýchaní, no rovnako aj počas obyčajného rozprávania. Takouto kvapôčkovou infekciou sa šíri tuberkulóza, zápaly mandlí aj nádcha či chrípka. 

Pozri aj: Ako zmierniť nadúvanie? Tradičným liekom je čaj z tejto koreniny!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní