Viete, akú silu ukrýva nechtíkový čaj? Lieči tieto neduhy!

Viete, akú silu ukrýva nechtíkový čaj? Lieči tieto neduhy!

Nechtík lekársky, ľudovo mesiačik a latinsky Calendula officinalis, je známa liečivá bylinka, ktorá je nenahraditeľnou súčasťou tradičného ľudového liečiteľstva. Pochádza z juhu Európy aj niektorých ázijských oblastí. Radíme ho do čeľade astrovité, je aromatický a ľahko ho spoznať najmä podľa jeho krásnych kvetov. Tie sú pravidelné a zložené zo sýtožltých až oranžových jazykovitých alebo aj rúrkovitých kvetov.

Kvety nechtíka, ktoré sa na noc zatvárajú, sú zbierané na liečebné účely. Známych je množstvo receptov z tejto bylinky, ktoré sú nápomocné pri liečbe rôznych zdravotných problémov. Obľúbená je nechtíková masť, ktorá je veľmi účinná napríklad pri kožných problémoch. V pohodlí domova si však ľahko môžete pripraviť aj nechtíkový čaj, ktorým podporíte svoje zdravie zase zvnútra. S ktorými neduhmi si poradí a ako si ho pripraviť, to vám prezradíme v nasledujúcom článku.

Pozri aj: Ako sa zbaviť lupín? Pomôže ti týchto 5 prírodných bojovníkov!

sušený nechtík

Zdroj: Shutterstock®

Ako si pripraviť liečivý čaj?

Nechtík lekársky si bez väčších problémov vypestujete aj v pohodlí domova či v záhradke. Tak môžete mať vlastné zásoby tejto liečivej bylinky vždy poruke. Jeho kvety sa zbierajú zvyčajne od júna, pričom zber prebieha až do septembra či októbra. Dobre sa sušia v tenkých vrstvách v tieni a na dostatočne vetraných miestach alebo v umelých podmienkach pri teplote do 35 °C. Ak nie ste nadšeným pestovateľom alebo vám to jednoducho ani nejde, nezúfajte.

Sušené kvety nechtíka zoženiete aj na internete, v lekárni či predajniach so zdravými potravinami, kde sú často dostupné aj sušené byliny. Pri príprave nechtíkového čaju zalejte jednu polievkovú lyžicu sušených častí rastliny asi 3 dcl vriacej vody. Zmes nechajte lúhovať 12 až 15 minút a nápoj následne sceďte. Pri akútnych ťažkostiach si môžete pripraviť 2 až 3 šálky bylinného čaju denne. Ako prevencia sa denne pije jedna šálka nechtíkového čaju.

účinky nechtíka

Zdroj: Shutterstock®

Kedy sa na nechtík spoľahnúť?

Kvety nechtíka lekárskeho sú zdrojom trieslovín, flavonoidov, vlákniny, horčín a ďalších látok, ktoré pozitívne ovplyvňujú i zdravie človeka. Nechtík predstavuje krv prečisťujúcu bylinku, ktorá napomáha pri odstraňovaní toxínov a škodlivín z tela. Rovnako tlmí zápaly v organizme. Zápar z nechtíka lekárskeho sa tradične používa pri žalúdočných a črevných ťažkostiach. Podporuje eliminovanie žalúdočných kŕčov a osvedčil sa aj pri problémoch s vredmi či pri zápalových ochoreniach čriev.

Taktiež môže pomôcť zatočiť s plynatosťou či nepravidelným vyprázdňovaním. Nechtíkový čaj upokojuje žlčník a má priaznivý vplyv na funkciu pečene a ďalších tráviacich orgánov. Okrem toho podporuje i funkčnosť cievneho systému a srdca. Pri zápaloch v ústnej dutine je vhodné použiť silnejší zápar z nechtíka ako kloktadlo. Taktiež sa nechtíkový čaj osvedčuje ako skvelý pomocník na ženské ťažkosti, akými sú bolestivá alebo nepravidelná menštruácia.

Odporúčame: Ako s nimi rýchlo skoncovať? Toto sú najlepšie bylinky na hemoroidy!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní