Poľná burina alebo liečivá bylina? Aké účinky má stavikrv vtáčí?

Poľná burina alebo liečivá bylina? Aké účinky má stavikrv vtáčí?

Slovenská príroda je plná jedinečných bylín, ktoré na podporu svojho zdravia už od nepamäti využívali aj naši predkovia. Nie, bylinky nemajú žiadne zázračné vlastnosti, no pri správnom použití môžu byť pre zdravie človeka neraz veľkým pomocníkom. Niektoré sa osvedčili pri tráviacich ťažkostiach, iné pri nespavosti či nervozite, ďalšie sú zase skvelým bojovníkom proti ženským ťažkostiam. V našom okolí môžeme naraziť aj na stavikrv vtáčí. Už jeho názov napovedá, že bude nápomocný pri problémoch s krvácaním. Pri ktorých ďalších ťažkostiach môže byť užitočný?

Ako vyzerá stavikrv vtáčí?

Stavikrv vtáčí nesie latinské meno Polygonum aviculare. Ľudovo sa mu tiež hovorí truskavec. Túto jednoročnú bylinku radíme do čeľade stavikrvovité. Stavikrv je skôr nižšieho vzrastu, jeho stonky sú totiž typicky plazivé. Dorastať môžu až do dĺžky okolo 50 cm. Sú rozkonárené, hranaté a článkované. Stavikrv zvykne vytvárať súvislé kobercové porasty. Rastlina vyrastá z vláknitého koreňa.

Ťahavé stonky sú pokryté drobnými podlhovastými lístkami. Z pazúch listov vyrastajú drobné biele alebo ružovkasté kvety usporiadané do malých zväzkov. Rastlina kvitne prevažne od júna do októbra. Plodom sú nažky. Kým rodový názov stavikrva poukazuje na vplyv byliny na zastavenie krvácania, jeho druhové meno súvisí s faktom, že na zrelých plodoch byliny si počas jesene neraz pochutnávajú semenožravé vtáky. 

Odporúčame: Účinná bylina na podporu trávenia a vylučovanie žlče: Ktorá to je?

účinky stavikrva

Zdroj: Shutterstock®

Kedy a kde zberáme stavikrv?

Zo stavikrva vtáčieho sa na liečebné účely zberá nadzemná časť rastliny v čase kvitnutia, teda od júna do októbra. Táto liečivá bylinka je pritom rozšírená na celom svete, prevažne však v miernom podnebnom pásme. Husté zelené porasty vytvára najmä na neobrábaných pôdach, poliach, rumoviskách. Rastie v podstate ako burina, a to aj pri cestách, starých múroch, v neudržiavaných záhradách a podobne. Pre zber rastliny si však vždy zvoľte čisté prostredie, ideálne ďaleko od väčších ciest. Vňať zberáme ručne a po očistení ju necháme v tieni na dobre vetranom mieste vysušiť v tenkých vrstvách. V umelých podmienkach sušíme pri teplote do 45 °C. 

Aké má stavikrv vtáčí účinky?

Vňať stavikrva vtáčieho obsahuje viaceré účinné látky. Nájdeme v nej triesloviny, viaceré glykozidy, rozpustné kremičitany, flavonoidy, organické kyseliny, silice a mnohé ďalšie látky. Už oddávna bol stavikrv využívaný pri viacerých zdravotných problémoch a ochoreniach. V minulosti ho využívali nielen na zastavenie krvácania, ale napríklad aj pri liečbe tuberkulózy alebo cholery. Čerstvú bylinu priamo prikladali na krvácajúce rany, vredy aj zapálené modriny. Stavikrv je charakteristický svojimi močopudnými účinkami, preto našiel uplatnenie napríklad aj pri obličkových kameňoch a piesku. Tiež pôsobí protizápalovo a zvieravo.

Tradičná medicína pripisuje stavikrvu nasledujúce účinky:

  • zastavuje alebo zmierňuje vonkajšie a vnútorné krvácanie – napr. pri tuberkulóze, maternicovom krvácaní, silnej menštruácii,
  • pomáha pri hnačkách a žalúdočných a črevných kataroch aj kolikách, 
  • zmierňuje prejavy zápalových ochorení kĺbov (reuma, dna),
  • znižuje horúčku,
  • prečisťuje močové cesty, 
  • podporuje liečbu zápalov močových ciest,
  • tlmí menštruačné bolesti,
  • odstraňuje výtoky,
  • uvoľňuje horné dýchacie cesty, podporuje vykašliavanie aj liečbu zápalov dýchacích ciest,
  • napomáha liečiť zle sa hojace rany, krvácajúce rany či vredy.

Stavikrv vtáčí v tehotenstve

Stavikrv vtáčí mal v rámci ľudovej medicíny uplatnenie v pôrodnícko-gynekologickej praxi najmä po pôrode. Využíval sa hlavne pri maternicovom krvácaní, napríklad po potrate. Čo sa týka jeho užívania počas tehotenstva, treba sa mať na pozore. S opatrnosťou bylinu spravidla možno užívať v primeranej dávke aj počas gravidity. Niektorí však túto rastlinu a prípravky z nej neodporúčajú počas celého tehotenstva, ani v období dojčenia. O užívaní v konkrétnom prípade je preto vhodné poradiť sa priamo s ošetrujúcim lekárom. 

Odporúčame: Prírodné liečivo z Peru: Spoznajte jedinečné účinky Vilcacory!

čaj zo stavikrva

Zdroj: Shutterstock®

Čaj zo stavikrva

Stavikrv je v prvom rade určený na vnútorne užívanie, tradične vo forme čaju. Ten si môžete pripraviť zo zakúpenej drogy, ako aj z doma nasušenej vňate. V bežnom prípade pripravujeme čaj z 1 ČL drogy na pohár (200 až 250 ml) vriacej vody. V rámci prevencie pijeme čaj raz denne, pri akútnych ťažkostiach je možné si dopriať 2 až 3 šálky. 

  • čaj pri hnačkách – zápar pripravíme z 3 ČL sušenej vňate na 400 ml horúcej vody, lúhujeme 15 minút, vypijeme počas dňa
  • čaj pri silnej menštruácii – v rovnakom pomere zmiešame vňať stavikrva, rebríčka aj alchemilky, 3 ČL zmesi zalejeme 1 l vody, krátko povaríme, scedíme a pijeme ochladnuté (2 šálky denne)
  • čaj pri zápaloch močových ciest, kameňoch a piesku – 2 PL sušenej drogy stavikrva zalejeme 1 l vody, necháme lúhovať 15 minút a scedíme, pripravené množstvo vypijeme počas dňa

Vonkajšie použitie stavikrva

Na vonkajšie použitie možno pripraviť silnejší odvar zo 4 PL sušenej drogy a 400 ml vody. Povaríme 5 minút a necháme ešte chvíľu lúhovať. Po scedení používame na premývanie a čistenie zapálených alebo zle sa hojacich rán či pokožky postihnutej kožným ochorením. Odvar pôsobí hojivo a má protikrvácavé účinky na slizniciach a pokožke. Tiež možno použiť na kloktanie pri zápaloch a krvácaní v ústnej dutine. Zvonka tiež možno stavikrv dopriať formou kúpeľa reumatickým kĺbom. 

Odporúčame: Kedy si uvariť valeriánový čaj? Je prírodným liekom na mnoho ťažkostí!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní