Najväčšie chyby po jedle, ktorých sa dopúšťame: Už žiaden spánok ani fajčenie!

Najväčšie chyby po jedle, ktorých sa dopúšťame: Už žiaden spánok ani fajčenie!

V zdravom tele, zdravý duch! Týmto heslom sa riadia mnohí z nás, a tak si na tanier servírujeme len zdravé pokrmy, ktoré sú bohaté na všetky živiny potrebné pre naše telo. Žiaden fast food len poctivé domáce jedlo, ktoré si sami pripravujeme z čerstvých surovín. K tomu pridávame pohyb a snažíme sa robiť aspoň 10 000 krokov denne, pretože podľa mnohých odborníkov je to zdravé. Športujeme, chodíme do posilňovane alebo cvičíme v pohodlí nášho domova. Je to už trend dnešnej doby, ktorý sa stal veľmi rýchlo populárnym.

ALE, občas sa dopúšťame aj nejakých zlozvykov. Niektorí fajčia, iní neodolajú maškrtám a niekto si po výdatnom jedle dopraje pohár vody alebo kvalitný odpočinok. Je príjemné si napríklad po večeri ľahnúť na pohovku a zapnúť si obľúbený seriál alebo dobrý film. Ale pozor, je to jedna z najhorších vecí, ktoré môžeme urobiť a ktorou svojmu telu neprospejeme. Ktoré sú ďalšie zlé návyky po jedle, ktorých by sme sa mali rýchlo vzdať?

prečo nepiť čaj po jedle

Zdroj: Shutterstock®

Prečo nepiť čaj po jedle?

Pitie čaju po jedle narúša vstrebávanie železa. Čaje totižto obsahujú kyselinu trieslovú, ktorá sa viaže na bielkoviny a železo, a tým bráni ich vstrebávaniu v našom organizme. Podľa odborníkov môžeme hovoriť až o 87 % znížení absorpcie železa. S nedostatkom železa v organizme sa spájajú ďalšie problémy, ako je anémia, nedostatok červených krviniek a následná únava, slabosť, závrate či studené končatiny.

Čo spôsobuje ovocie v organizme po jedle?

Po výdatnom jedle majú mnohí tendenciu dopriať si zdravé ovocie. Ale v skutočnosti je ideálne konzumovať ovocie na prázdny žalúdok, pretože sú potrebné enzýmy na trávenie ovocia a vstrebávanie jednoduchých cukrov v nich obsiahnutých. Ak bude žalúdok plný potravy, ovocie zostáva v žalúdku dlhší čas, kde začína kvasiť. To môže spôsobiť poruchy trávenia, prispieť k páleniu záhy, plynatosti či nadmernému grganiu.

Ani sprcha po jedle nie je ideálna!

Najesť sa, umyť sa, vycikať a spať! No sprcha či kúpeľ po jedle nie je až tak dobrý nápad. Totižto počas sprchovania sa zvyšuje prietok krvi v našich končatinách, čo znamená, že sa znižuje prietok krvi do nášho žalúdka. V dôsledku tohto sa oslabuje tráviaci systém a dochádza k pomalšiemu tráveniu prijatej potravy, a to zase môže spôsobiť bolesť žalúdka, pocit plnosti a nevoľnosť.

Zaujme ťa: Prírodné liečivo z Peru: Spoznajte jedinečné účinky Vilcacory!

prečo prestať fajčiť

Zdroj: Shutterstock®

Zabudnite aj na fajčenie

Dlhoročný fajčiar si čas na cigaretku nájde vždy. Je jedno, koľko je hodín, ak príde chuť, tak si jednoducho zapáli. No s cigaretkou po jedle by ste mali pár hodín počkať. Totižto nikotín v cigaretách sa viaže na kyslík, ktorý je potrebný pri trávení. Budeme sa teda opakovať, ale pri zlom trávení môžete pociťovať rôzne zdravotné problémy a najmä ťažobu na žalúdku.

Skúste sa vyhnúť aj cvičeniu

Športovci by vám povedali, že je ťažké hýbať sa a vykonávať akúkoľvek športovú činnosť po skonzumovaní jedlá. S plným bruchom „brušak“ spravíte len ťažko, no nemusíte sa vyhnúť ani nevoľnosti. Otázna je aj prechádza po jedle. Jedni tvrdia, že pobyt na čerstvom vzduchu po jedle je ideálny, iní zase uvádzajú, že prechádzka po jedle môže spôsobiť problémy s trávením. Ideálne je teda nájsť rovnováhu medzi pohybom a oddychom.

Neprehliadni: Rakytník rešetliakový: Spoznajte jeho účinky aj možnosti spracovania plodov!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní