Úzkosť a úzkostná porucha: Takto s ňou čo najrýchlejšie zatočíte!

Úzkosť a úzkostná porucha: Takto s ňou čo najrýchlejšie zatočíte!

V týchto neistých časoch, ktoré nás aj vďaka prebiehajúcej pandémii koronavírusu zasiahli, môže mnoho ľudí pociťovať stavy beznádeje, obáv, stresu či úzkostí. Nie je ľahké zachovať v tomto období pokoj a rozvahu. Nestabilita súčasného života nás ovplyvňuje po mnohých stránkach – možná strata zamestnania, neustále zdražovanie potravín a tovarov, nedostatok financií či obavy o zdravie nás a našich blízkych. Denne sme tak vystavovaní psychickému tlaku, ktoré sa môže často prejavovať úzkosťou, v horšom prípade môže prerásť až do úzkostnej poruchy.

Čo je úzkosť?

Úzkosť (anxieta) môžeme charakterizovať ako emočný stav, ktorý býva pre daného človeka nepríjemný. Počas života sa s úzkosťou môžeme bežne stretnúť v situáciách, ktoré sú pre nás stresujúce, emočne napäté a psychicky náročné. Nástup a miera úzkosti je u každého jedinca individuálna a súvisí to s jeho osobným prežívaním rôznych životných situácií. Výnimkou nebývajú ani deti, ktoré môžu úzkosť prežívať rovnako intenzívne ako dospelý jedinec. Kým niekoho „rozhádže“ test v škole, s iným „nepohne“ ani strata zamestnania. Vo všeobecnosti však možno povedať, že úzkosť je bežnou súčasťou života a do istej miery môže byť pre človeka aj prospešná. Z mnohých zážitkov sa možno do budúcna poučiť a pri ďalšom zážitku sa snažiť pokúsiť danú situáciu otočiť v náš prospech.

Odporúčame prečítať: TOP bylinky na stres či úzkosť: Ktoré rýchlo upokoja našu myseľ?

úzkostná porucha

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa úzkosť prejavuje?

Bežné príznaky úzkosti možno najčastejšie spozorovať najtypickejšími prejavmi ako náhly nepokoj, rýchle búšenie srdca, nadmerné potenie, nepríjemný tlak na hrudníku, možné tráviace ťažkosti, triaška rúk a nôh, zrýchlené a nepravidelné dýchanie a iné. Úzkosť môže rýchlo prísť a rovnako rýchlo aj odísť. Ak však tento stav dlhodobo pretrváva alebo sa opakuje na pravidelnej báze v rôznych nevysvetliteľných situáciách, je potrebné vyhľadať odbornú pomoc. Môže totiž ísť o takzvanú úzkostnú poruchu.

Úzkosť a úzkostná porucha – je to to isté?

Mnoho ľudí si pomerne bežnú úzkosť zvykne zamieňať s úzkostnou poruchou. V skutočnosti však ide o dve rozdielne veci. Kým úzkosť býva zvyčajne chvíľkovým a silným emočným stavom, ktorý je vyvolaný určitou situáciou či momentom, úzkostná porucha je chronická a je potrebné ju odborne podchytiť. Úzkostná porucha spolu s panickou poruchou, obsedantno-kompulzívnou poruchou a inými sa zaraďujú medzi najčastejšie diagnostikované stavy v psychiatrickej praxi. V prípade úzkostnej poruchy vyplýva stav úzkosti často z neidentifikovateľných príčin. Úzkosť prichádza nečakane a prejavuje sa svojou mimoriadnou silou. Tento stav človek nedokáže často kontrolovať a ovládať. Prejavy úzkostnej poruchy sa môžu jedinca držať niekoľko týždňov či mesiacov a neliečený stav môže viesť k vážnym psychickým problémom. Ak máte pocit, že svoju úzkosť prestávate ovládať a situácia sa nelepší, najlepším riešením je návšteva odborníka, ktorý vám predpíše vhodnú liečbu.

Pozri aj: 15-minútová joga proti stresu: Rozlúčte sa so stresom a úzkosťou!

úzkosť liečba

Zdroj: Shutterstock®

Tipy, ako prekonať úzkosť

  • Správne dýchanie – pravidelný a hlboký nádych a výdych nám pomôže prežívanú situáciu lepšie spracovať a úzkosť potlačiť. Snažte sa čo najviac sústrediť na svoj vlastný dych a uvedomovať si ho. Striedajte hlboký nádych a hlbokým výdychom, pričom po výdychu sa snažte zadržať dych na pár sekúnd. Vaše vnútro sa tak rýchlejšie upokojí a úzkosť vymizne.
  • Veľa pohybu a spánku – fyzická aktivita nám účinne pomáha udržiavať nielen fyzické, ale aj duševné zdravie. Vďaka pohybu dokážeme prísť na iné myšlienky a zvýšiť pocit pohody. Netreba však zabúdať ani na pravidelný a kvalitný spánok. Snažte sa ukladať v podobnom čase a ideálne dve hodiny pred spaním nejesť ťažké a výdatné jedlá.
  • Kvalitná a vyvážená strava – hoci vám možno jedlo príde na um ako to posledné v spojitosti s úzkosťou, vyvážená strava je základom k tomu, aby naše telo dostávalo pravidelný prísun vitamínov, minerálov a živín, ktoré sú pre správny chod organizmu potrebné. Aj to dokáže vo veľkej miere ovplyvniť intenzitu úzkostného stavu.
  • Spoznajte svoju úzkosť – zabojujte s úzkosťou a hľadajte príčinu jej vzniku – môže byť často spojená s určitou situáciou, konaním či miestom. Iba po spoznaní a pomenovaní spúšťačov s ňou dokážete v budúcnosti efektívnejšie bojovať, či dokonca ju úplne potlačiť.

Neprehliadni: Stres a pokožka: Viete, ako veľmi ju ovplyvňuje a čo jej spôsobuje?!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní