Alergia na nikel – ako sa prejavuje a ako predísť ťažkostiam?

Alergia na nikel – ako sa prejavuje a ako predísť ťažkostiam?

Pod pojmom alergia rozumieme prehnanú reakciu imunitného systému na látku, s ktorou sa organizmus stretne v okolí. Takúto látku označujeme za alergén a obvykle ide o látku, ktorá zdravému jedincovi nespôsobuje žiadne ťažkosti. Imunitný systém človeka s alergiou však túto látku nesprávne vyhodnocuje a začne tvoriť protilátky, čo vedie k rozvoju alergickej reakcie.

Ľudí trápia najrôznorodejšie alergie. Stále rozšírenejšie sú alergie na jedlo, a to napríklad na potraviny obsahujúce lepok, mlieko (bielkoviny kravského mlieka), sóju, morské plody či orechy. Človek tiež môže mať problém s inhalačnými alergénmi, teda alergénmi, ktoré sa do tela dostávajú pri dýchaní. Ide napríklad o semená a peľ tráv a stromov, plesne či roztoče.

Taktiež sa vyskytujú alergie na bodnutie hmyzom či lieky, napríklad alergia na penicilínMedzi menej známe, i keď vôbec nie zriedkavé, patrí aj alergia na nikel. Ako sa prejavuje alergia na tento kov? Na ktoré potraviny či predmety si dávať pozor? A je možná liečba?

Čo je nikel?

Nikel, latinsky Niccolum, je chemický prvok v periodickej tabuľke s atómovým číslom 28 a značkou Ni. Ide o biely až striebristý kov s vysokým leskom, ktorý je tvrdý a kujný. Je stály na vzduchu a inertný proti oxidácii (zostáva v pôvodnom stave). Často sa prirodzene vyskytuje v kombinácii s mnohými ďalšími prvkami, a to napríklad so sírou v mineráli zvanom milerit či s arzénom v mineráli nikelín. S kobaltom bol nájdený v meteorickom železe.

Pre svoje vlastnosti si našiel nikel uplatnenie v rôznych odvetviach priemyslu. Najväčšie množstvo niklu je spotrebované pri výrobe zliatin. Tou najvýznamnejšou je Monelov kov, ktorý je odolný voči hrdzaveniu. Využíva sa v elektronike. Čistý nikel zase našiel uplatnenie v potravinárskom priemysle, a to ako katalyzátor pri stužovaní tukov. 

Nikel je zároveň prirodzenou súčasťou ľudského tela a prvkom potrebným pre funkciu organizmu. Jeho biochemické funkcie však ešte neboli presne objasnené. Predpokladá sa, že sa podieľa na vstrebávaní železa v tele a že je súčasťou niektorých enzýmov, prípadne ich kofaktorom. 

Odporúčame: KVÍZ: Tehotenstvo – overte si, či o ňom viete všetko dôležité!

Alergia na nikel a jej príznaky

Alergia na nikel je pomerne málo známa, no vôbec nie je zriedkavá. Jej výskyt v Európe a Spojených štátoch amerických neustále rastie. V Európe sa alergia na tento kov vyskytuje zhruba u 14 % populácie, vo väčšej miere u žien. Alergia na nikel vzniká vo väčšine prípadov ako kontaktná alergia, k alergickej reakcii teda dochádza pri priamom kontakte s niklom či materiálom obsahujúcim tento kov.

Kontakt s niklom spravidla spôsobuje lokálne podráždenie pokožky, ktoré sa v priemere prejaví do 12 až 48 hodín (niekedy aj neskôr). Intenzita príznakov môže byť u jednotlivých pacientov rôzna. Prejavy obvykle bývajú intenzívnejšie na poranenej alebo spotenej pokožke.

Medzi typické prejavy alergie na nikel patrí:

  • vyrážka v mieste kontaktu kože s niklom,

  • začervenanie pokožky,
  • svrbenie a pálenie,
  • suché pruhy na pokožke (môžu vyzerať ako popálenina),
  • pľuzgieriky (v prípade závažnejšej alergickej reakcie).

V malom percente prípadov tiež môže k reakcii viesť aj konzumácia potravín s vysokým obsahom niklu. Alergia na nikel sa v tomto prípade prejavuje podobne, a to extrémnym svrbením kože, suchosťou a olupovaním kože či vyrážkou (najčastejšie vo forme pľuzgierikov vyplnených čírou tekutinou). Dôjsť môže aj k zmenám farby kože. 

Niekedy pri dlhodobom a opakovanom kontakte s niklom dochádza aj k rozvoju závažnejších systémových ťažkostí (syndróm systémovej alergie na nikel). Pacientov môže trápiť chronická únava, bolesti hlavy, netypické zápaly zubov a ďasien, opuchy, bolesti svalov či gastrointestinálne ťažkosti. 

Kde sa nachádza nikel?

Nikel sa nachádza v podstate všade vôkol nás, a to v rôznych bežných predmetoch, ako aj potravinách. Využíva sa pri výrobe rôznych zliatin, elektrotechnike, akumulátoroch či pri galvanickom pokovovaní. Napríklad aj nehrdzavejúca oceľ môže obsahovať v priemere 10 % niklu.

Typickým príkladom bežných predmetov, ktoré obsahujú nikel, sú šperky a bižutéria. Alergiu môžu vyvolať náušnice, náramky či retiazky s obsahom niklu. Alergia na nikel sa často prejaví práve na ušiach, rukách či krku, teda miestach nosenia bižutérie. 

S niklom sa možno stretnúť aj v týchto predmetoch:

  • kovové mince,

  • ozdoby do vlasov,
  • ihlice na štrikovanie,
  • zipsy, gombíky a opasky,
  • kľúče,
  • hodinky,
  • piercingy,
  • okuliare, 
  • mobilné telefóny,
  • rôzne kovové nástroje, napr. nožnice,
  • nerezové riady a príbory,
  • farba na tetovanie (preto sa alergikom na nikel neodporúča tetovanie),
  • v medicíne v ihlách, zubných strojčekoch či protézach.

Medzi potraviny s vyšším obsahom niklu patria:

  • kakaové bôby a výrobky z nich (čokoláda, kakao),

  • strukoviny (vrátane sóje),
  • orechy a semená (mandle, slnečnicové semená),
  • viaczrnné cereálie a chlieb,
  • špargľa, brokolica, špenát,
  • banány a hrušky, figy, ananás, maliny, slivky, 
  • pšenica a pšeničné klíčky,

Odporúčame: Aspergerov syndróm – kedy sa u detí objavia prvé príznaky a aké?

Prečo vzniká alergia na nikel?

Je známe, že prejavy alergie na nikel sú spôsobené abnormálnou činnosťou imunitného systému ľudského tela. Imunitný systém pri kontakte s alergénom, v tomto prípade s niklom, začne tvoriť protilátky, pretože chybne považuje alergén za niečo škodlivé. Prečo však k tomuto procesu dochádza, nie je úplne známe. I v prípade iných alergií sú presné príčiny v mnohých prípadoch neznáme. Vo všeobecnosti sa predpokladá, že na rozvoj alergií môže mať vplyv genetická predispozícia. 

Diagnostika a liečba alergie na nikel

V prípade podozrenia na alergiu na nikel, a to najmä pri opakovaných kožných problémoch s neznámou príčinou, neváhajte konzultovať zdravotný stav s lekárom. Alergia na nikel má príznaky podobné ako mnohé kožné ochorenia, preto je dôležitá dôsledná diagnostika. Pri diagnostike alergie na nikel sa najčastejšie uplatňujú špeciálne kožné alergologické testy, pri ktorých je pokožka pacienta vystavená danému alergénu a následne je sledovaná reakcia. 

Liečba alergie na nikel, v zmysle úplného odstránenia problému, nie je možná. Človek s touto alergiou, ako aj akoukoľvek inou, žije celý život. Pri alergickej reakcii sa uplatňujú krémy a masti s obsahom kortikosteroidov, perorálne užívané kortikosteroidné lieky, ako aj antihistaminiká. Zmierňovať ťažkosti môžu pomôcť aj kvalitné hydratačné krémy či studené obklady. Najdôležitejšia je však prevencia, a teda vyhýbanie sa niklu v čo najväčšej možnej miere.

Vyhýbať sa však niklu nie je úplne jednoduché, keďže je všade vôkol nás. Pri výbere šperkov voľte tie, ktoré sú bez obsahu daného kovu. Elektroniku, napríklad mobil či tablet, umiestnite do plastového obalu. Dobrým pomocníkom môže byť priesvitný lak na nechty, ktorým možno prelakovať kovové časti, napríklad na oblečení (zips).

Ak to lekár nariadi, je potrebné vyradiť z jedálnička aj potraviny s vysokým obsahom niklu. Ak vás trápi alergia na nikel, vždy na tento fakt upozornite lekára pred rôznymi zákrokmi, keďže sa nikel môže nachádzať v ihlách či iných pomôckach. 

Odporúčame: ​Inzulín – dôležitý hormón v ľudskom tele. Čo o ňom treba vedieť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní