Kapusta je v slovenskej kuchyni bežnou zeleninou, ktorá sa využíva pri príprave rôznorodých pokrmov. Veď i jeden z našich najtypickejších pokrmov, strapačky, obsahuje práve kapustu, i keď nie čerstvú, ale kvasenú. Spomenúť môžeme aj kapustníky, kapustnicu, segedínsky guláš či kapustové fliačky. To všetko sú jedlá s kapustou, ktoré sú obľúbené aj na Slovensku.
Biela alebo červená kapusta sa tiež v dusenej podobe podáva ako príloha k pečenému bravčovému mäsu či kačke. Okrem toho je bežnou súčasťou čalamády, čiže nakladanej miešanej zeleniny. Kapusta je však skvelá aj v surovej podobe, vďaka čomu si uchováva najviac cenných živín. Surová kapusta je vhodná na prípravu rôznorodých zeleninových šalátov.
Z kapusty sa pripravuje napríklad známy coleslaw šalát, ktorého pôvod možno hľadať v Holandsku, kde sa pôvodne podával teplý. Naprieč svetom sa v rôznych kuchyniach môžeme stretnúť z rôznorodými obmenami tohto chutného kapustového šalátika, ktorý možno podávať s pečivom, alebo aj ako oblohu k hlavnému jedlu. Coleslaw si dokonca môžete pripraviť aj v zdravšej verzii bez ťažkej a tučnej majonézy, pričom bude stále rovnako chutný. Ako na to?
Skúste aj: TOP recepty na zeleninové hranolčeky: Skúsite mrkvové či zelerové?
Na zdravší coleslaw budeme potrebovať:
- 1/2 bielej kapusty (alebo biela a červena kapusta v rovnakom pomere)
- 2 väčšie mrkvy
- 1/2 cibule
- 2 PL kyslej smotany
- 7 PL bieleho jogurtu
- 1 ČL octu
- 1/2 ČL plnotučnej horčice
- 1 ČL citrónovej šťavy
- morskú soľ a mleté čierne korenie
Postup prípravy zdravšieho coleslaw šalátu:
- Ako prvé si pripravíme zálievku. Vymiešame jogurt s kyslou smotanou, pridáme aj horčicu, ocot a šťavu z čerstvého citróna.
- Kapustu nakrájame na menšie kusy a na tenkom strúhadle nastrúhame na čo najmenšie kúsky.
- Na jemnom strúhadle taktiež nastrúhame mrkvu s cibuľou a pridáme ku kapuste.
- Zeleninu v miske zalejeme pripravenou jogurtovou zálievkou a poriadne zamiešame.
- Podľa chuti pridáme soľ a korenie a môžeme podávať. Dobrú chuť!
TIP: Neváhajte a šalátik si obmeňte podľa chuti a fantázie. Pridať môžete napríklad aj najemno nastrúhaný zeler, jedinečnú chuť docielite aj pár lyžičkami sterilizovanej kukurice.