TOP recepty na zeleninové hranolčeky: Skúsite mrkvové či zelerové?

TOP recepty na zeleninové hranolčeky: Skúsite mrkvové či zelerové?

Keď sa povie slovo hranolčeky, každému prídu na um ako prvé pravdepodobne zemiaky pokrájané na menšie hranoly a vysmažené na oleji. Mnohí tento pokrm vskutku milujú, no asi sa zároveň môžeme zhodnúť na tom, že túto lahôdku nemožno zaradiť medzi tie najzdravšie. Ak si však na hranolčekoch pochutnáme len raz za čas, je to v poriadku. No existujú aj zdravšie verzie hranolčekov, ktoré si môžeme dopriať pravidelne, či už ako prílohu, alebo len samotne s nejakým chutným dresingom. Ak ste ešte neskúšali zeleninové hranolčeky pripravené v rúre, je čas to zmeniť. Z ktorých druhov zeleniny sa dajú pripraviť tie najchutnejšie?

Chutné a zároveň zdravé

Zdravé pečené hranolčeky je možné pripraviť z rozličných druhov zeleniny, teda najmä tých tvrdších. Dokonalú chuť majú napríklad batatové hranolčeky, čiže zo sladkých zemiakov. My vám dnes prinášame inšpiráciu na hranolčeky z mrkvy, zeleru, červenej repy a tekvice Hokkaido. Takéto hranolčeky sú plné dôležitých živín. Napríklad mrkva je známa vysokým obsahom betakaroténu, z ktorého sa v našom tele tvorí nenahraditeľný vitamín A. Zeler je nízkokalorický a vhodný aj do diétneho jedálnička. Ukrýva viaceré vitamíny skupiny B. Červená repa má priaznivý vplyv na trávenie aj hladiny krvného tlaku, telu doplní vitamín C, draslík aj železo. Tekvica Hokkaido je rovnako plná telu prospešných látok, vrátane betakaroténu, luteínu, draslíka či fosforu. Recepty na hranolčeky z menovaných druhov zeleniny nájdete v galérii nižšie. Ktoré vás zaujali najviac?

- Recepty na zeleninové hranolčeky
1 z 4

Mrkvové hranolčeky

Potrebujeme: 500 g mrkvy, 4 PL olivového oleja, bylinkovú soľ, mleté čierne korenie

Postup: Pre recept zvolíme pekné väčšie mrkvy. Očistíme ich a nakrájame na približne rovnako veľké hranolčeky. V miske k nim pridáme olivový olej, podľa chuti pridáme trochu čierneho korenia, bylinkovej soli a dôkladne premiešame. Hranolčeky rozmiestnime na plech s papierom na pečenie a pečieme pri teplote 200 °C asi 25 až 30 minút. Podľa chuti podávame ako prílohu, alebo samostatne s dresingom z bieleho jogurtu. K jogurtu stačí primiešať pretlačený strúčik cesnaku a nasekanú petržlenovú vňať.

Skúste aj: TOP recepty na zdravé cestoviny: Musíte ich skúsiť všetky!

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní