TOP 7 dôvodov, prečo jesť krevety: Ani netušíte, aké prospešné sú!

TOP 7 dôvodov, prečo jesť krevety: Ani netušíte, aké prospešné sú!

Rozličné ryby a morské plody sú neoddeliteľnou súčasťou kuchýň v prímorských oblastiach. V našich končinách sa na tanieroch objavujú skôr sporadicky. Pravidelne si ich doprajú snáď len najväčší fanúšikovia plodov mora. Je to však veľká škoda, pretože ide o veľmi zdravé potraviny plné živín. Veľa nám dokážu ponúknuť rozličné mastnejšie ryby, napríklad losos či tuniak, ale aj ustrice a rôzne mušle. Aj takými krevetami sa oplatí spestriť svoj jedálniček. Sú chutné, dajú sa pripraviť na mnoho spôsob a dokážu podporiť naše zdravie. Sú zdrojom viacerých minerálnych látok a stopových prvkov, taktiež látok s antioxidačnými vlastnosťami. V článku vám prinášame hneď sedem dôvodov, pre ktoré sa oplatí pochutnať si z času na čas aj na krevetách. 

Sú plné bielkovín

Krevety sú v prvom rade dobrým zdrojom bielkovín. Zo základných živín obsahujú v prevažnom množstve práve proteíny, a to pokojne až okolo 20 g na stogramovú porciu. Bielkoviny pritom v našom tele napĺňajú viaceré dôležité funkcie. Majú napríklad stavebnú funkciu, pričom sa podieľajú na tvorbe buniek a tkanív. Niektoré sú zase súčasťou protilátok a majú obrannú funkciu. Ich nedostatok môže viesť k problémom spojeným s kožou, vlasmi, imunitou či svalstvom.

Odporúčame: Prečo jesť hlivu ustricovú? Dokáže viac ako len podporiť imunitu!

krevety

Zdroj: Shutterstock®

Sú zdrojom vitamínu B12

Krevety rovnako radíme medzi zdroje vitamínu B12. Tento vitamín pritom nájdeme takmer výhradne len v potravinách živočíšneho pôvodu, a to v rozličných druhoch mäsa a morských živočíchoch, v menšom množstve vo vajciach či syroch. Vitamín B12 vplýva na tvorbu červených krviniek aj činnosť nervového systému či metabolizmus. Podporuje pamäť a koncentráciu, dodáva energiu. Krevety telu doplnia nielen značné množstvo dôležitého vitamínu B12, ale aj mnohých ďalších vitamínov skupiny B. 

Sú vhodné pri chudnutí

Spomínané plody mora sú vítanou súčasťou stravy aj pri chudnutí. Ich veľkou výhodou je, že sú skutočne nízkokalorické. Obsahujú len približne 1 kalóriu na 1 gram, čiže priemerne 100 kcal na stogramovú porciu. Výhodou kreviet v tomto smere je aj to, že obsahujú minimum sacharidov, len málo tuku a naopak veľké množstvo bielkovín, čo sme spomínali vyššie. Ide teda o skvelú diétnu potravinu, ktorá však telu zároveň doplní mnohé vitamíny a minerálne látky. V krevetách napríklad nájdeme aj vitamíny A a D, draslík, jód, vápnik, železo, zinok alebo horčík.

plody mora

Zdroj: Shutterstock®

Majú antioxidačné účinky

Obrovskou výhodou kreviet je, že obsahujú aj mnohé látky s antioxidačnými vlastnosťami. Antioxidanty sú látky, ktoré pomáhajú chrániť bunky tela pred škodlivým pôsobením voľných radikálov. Vďaka tomu prispievajú k znižovaniu rizika vzniku rôznych civilizačných ochorení, vrátane rôznych druhov rakoviny či ochorení srdca. V krevetách nájdeme napríklad zinok aj selén, ktoré okrem iného napĺňajú aj funkciu antioxidantu. V týchto morských živočíchoch sa však ukrýva aj takzvaný astaxantín. Ide o karotenoid so silnými antioxidačnými účinkami, ktorý chráni bunky pred starnutím, bojuje proti zápalom a podporuje funkcie mozgu.

Podporujú plodnosť

Krevety môžeme zaradiť medzi potraviny, ktoré priaznivo vplývajú na plodnosť. Je to hlavne vďaka obsahu niektorých dôležitých minerálov. Krevety sú napríklad skvelým zdrojom zinku. Táto látka má pozitívny vplyv na činnosť pohlavných orgánov a tvorbu hormónov a vďaka tomu i na celkovú plodnosť. Zinok je zároveň potrebný pre správnu funkciu imunitného systému. Významným prvkom, ktorý rovnako ovplyvňuje plodnosť, je aj selén, ktorý v krevetách nájdeme tiež. Vďaka svojmu zloženiu prirodzene podporujú plodnosť aj ryby a ďalšie dary mora.

čo obsahujú krevety

Zdroj: Shutterstock®

Priaznivo vplývajú na kvalitu vlasov

Krevety ukrývajú viacero minerálov a vitamínov, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie a krásu pokožky. Pre dobrý stav kože má význam napríklad vitamín E aj viaceré vitamíny skupiny B, ktoré v krevetách nájdeme. Spomínaný zinok, ktorý rovnako vieme z kreviet získať, napomáha udržiavať pokožku zdravú, podporuje hojenie rán a dokonca tiež prispieva k prevencii vypadávania vlasov. Nedostatok tohto minerálu sa môže prejaviť rozličnými problémami s kožou, vlasmi aj nechtami. Vplyv na pokožku má taktiež jód a selén, ktoré sú rovnako obsiahnuté i v krevetách.

Podporujú kvalitu kostí

Ako posledné môžeme spomenúť, že konzumáciou kreviet tiež môžeme podporiť zdravie a dobrý stav kostí. V krevetách nájdeme opäť viacero látok, ktoré kostiam prospievajú. Sú to napríklad bielkoviny, no v krevetách nájdeme taktiež vápnik, čo je jeden z najdôležitejších minerálov pre zachovanie dobrej kondície kostí a zubov. Krevety tiež radíme medzi zdroje fosforu, ktorý rovnako pozitívne vplýva na kvalitu kostí a zubov. Zabudnúť tiež nemôžeme na vitamín D. Nedostatok menovaných látok sa môže okrem iného prejaviť i zhoršenou kvalitou kostí, väčšou náchylnosťou k zlomeninám či zvýšenou kazivosťou zubov.

Odporúčame: TOP dôvody, prečo jesť zemiaky: Toto všetko nám dokážu ponúknuť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní