Apríl v záhrade: Do akých prác sa pustiť tento mesiac?

Apríl v záhrade: Do akých prác sa pustiť tento mesiac?
  • 17.04.2021
  • Michaela Kožáková

Klamlivý marec je mesiac, kedy vlastne nevieme či sa už môžeme tešiť na jar alebo ešte stále nás budú nejaký čas trápiť mrazy a chladné počasie. Apríl nás môže tiež celkom prekvapiť. Prináša nám však dlhšie dni a častejšie slnečné lúče. A to by sme mali využiť na pobyt a prácu v našich záhradách, ktoré sa postupne začínajú napĺňať farbami a vôňami. Záhradkári, pestovatelia a milovníci rastlín – čo všetko môžeme urobiť v našich záhradách v tomto mesiaci?

Neprehliadni: Pestovanie rastlín vo vode: Ktoré nepotrebujú žiadnu pôdu?

Kvety

Zdroj: shutterstock

Zeleninová záhrada

Do skleníkov a fóliovníkov môžeme vysadiť planty paprík, rajčín, baklažánov, šalátu, skorého kalerábu. Tí, ktorí preferujú čo najviac druhov svojich vlastných dopestovaných plodín, môžu vysadiť do pôdy skoré predklíčené zemiaky a koncom mesiaca i karfiol, kapustu, brokolicu. Apríl je vhodný i na okopanie cesnaku a cibule. Vysadenú zeleninu môžeme chrániť pred nočným chladom netkanou textíliou, a tak získať i skoršiu úrodu. Nezabúdajte tiež na pravidelne trhanie buriny. V tomto mesiaci sa môžeme tešiť i z prvej úrody reďkovky, šalátu i cibule pokiaľ sme ich vysiali skôr na parenisku alebo v skleníku. Svojej záhrade doprajte tiež výdatnú zálievku v období sucha. 

Ovocie v záhrade

V naše ovocnej záhrade pokračujeme v štepení a preštepovaní ovocných drevín a do konca mesiaca by sme mali dokončiť výsadbu ovocných stromov a krov. Mali by sme tiež dbať na dostatočnú závlahu ovocných drevín. Môžeme sa pustiť i do množenia. Egreš, ríbezle, jostu a vinič rozmnožujeme drevnatými odrezkami alebo potápaním (jednoročné výhonky ohýbame do pôdy okolo materského kríka. Potopená časť výhonku v pôde sa za 1 – 2 roky dobre zakorení). Treba sledovať počasie a v prípade mrazov chrániť dreviny rosením či  zadymovaním. Pozornosť venujeme i jahodám. Vyčistíme ich od suchých lístkov, pôdu okolo nich prekypríme a prihnojíme špeciálnym hnojivom.

kedy sadiť kvety

Zdroj: Shutterstock®

Okrasná záhrada

Tento mesiac doprajme starostlivosť i nášmu trávniku v podobe kosenia a prevzdušnenia. Odstránime suché, poškodené, odumreté a polámané výhonky trvaliek v našej skalke. Takisto treba odstrániť odkvitnuté kvety snežienok, narcisov i modríc pre lepší vývoj cibúľ. Môžeme vysadiť trvalky, nenáročné letničky a okrasné dreviny. Upravíme okolie jazierka, zrežeme steblá tráv v jeho okolí a môžeme do vody vložiť košíky s vodnými rastlinami a o dva dni na to i rybičky. Mesiac apríl je skvelým jarným obdobím pre založenie nového živého plota zo vždyzelených drevín. Presádzame tiež azalky a rododendrony. Koncom mesiaca môžeme umiestniť rastliny v nádobách von. 

Pozri aj: Menovky na označenie rastlín: Buďte kreatívni a urobte si ich sami

Bylinky

Zdroj: shutterstock

Apríl je i mesiacom, kedy nastal vhodný čas na výsev aromatických byliniek. Z každého druhu nám postačí jeden trs. Bylinky si môžeme ľahko dopestovať i na parapete v kvetináči či debničkách, a tak ich budeme mať stále po ruke. Vysiať môžeme oregano, mätu, majorán záhradný, tymian, šalviu, kôpor, estragón, saturejku, rukolu či bazalku. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní