Bazalka posvätná – v čom má navrch oproti bežnej bazalke?

Bazalka posvätná – v čom má navrch oproti bežnej bazalke?

Bazalka, latinsky Ocimum, predstavuje rod jednoročných alebo viacročných rastlín z čeľade hluchavkovité, ktorý zahŕňa niekoľko desiatok druhov. Bezpochyby tým najznámejším je bazalka pravá, latinsky Ocimum basilicum, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou primárne talianskej kuchyne. Viete si vôbec predstaviť šalát caprese bez bazalky? A čo tak tradičné talianske pesto? 

Na rôzne účely sa však využíva i zopár ďalších druhov z rodu bazalka. K tým známejším patrí ešte aj bazalka posvätná, ktorá môže byť nápomocná pri riešení viacerých zdravotných problémov. Poznáte jej účinky?

Poznáte bazalku posvätnú?

Bazalka posvätná, latinsky Ocimum tenuiflorum, je aromatická vytrvalá rastlina z čeľade hluchavkovité. Je nazývaná tiež ako bazalka indická, no často sa možno stretnúť aj s prezývkou tulsi. Jej pôvod možno hľadať v Indii, no už v minulosti bola na medicínske, kulinárske aj náboženské účely hojne pestovaná v celej juhovýchodnej Ázii aj v Číne. Najvýznamnejšie miesto mala od nepamäti v ajurvédskej medicíne ako liečivá bylina, ale aj v hinduizme ako posvätná rastlina. V súčasnosti je rozšírená naprieč všetkými kontinentmi. 

Bazalka tulsi je charakteristická vzpriamenou husto rozvetvenou byľou, ktorá v spodnej časti postupne drevnatie. Dorastá obvykle do výšky 60 cm, no niekedy má vzhľad menšieho polokra s výškou do 1 m. Stonky sú husto chlpaté, listy jednoduché s vajcovitým tvarom a jemne zúbkatým okrajom. Sú silno aromatické, obvykle zelené, niekedy s ružovým alebo fialkovým nádychom. Ružovkasté, svetlofialové alebo biele kvety sú drobné a usporiadané v dlhých koncových súkvetiach.

Odporúčame: Palina dračia – ako si vypestovať vlastný estragón a ako ho používať?

účinky bazalky posvätnej

Zdroj: Shutterstock®

Aké má bazalka tulsi účinky?

Z bazalky posvätnej sa na rôzne účely, vrátane liečebných, využíva predovšetkým vňať. Tá je zdrojom viacerých účinných látok, vďaka ktorým jej možno pripísať blahodarný vplyv na zdravie človeka. Obsahuje viacero kyselín s antivirotickým účinkom či linalool, eugenol a karvakrol, ktoré napomáhajú inhibovať rast baktérií. Tulsi tiež ukrýva rôzne saponíny, flavonoidy či taníny. 

Vďaka svojmu zloženiu vňať bazalky posvätnej pôsobí antibakteriálne, protivírusovo, antimykoticky aj protizápalovo, dokonca má mierne analgetické účinky. Okrem toho má aj antioxidačné vlastnosti. Podľa ajurvédy táto bylinka predstavuje tonikum pre telo, myseľ i ducha. Odporúča sa na posilnenie organizmu a podporu životnej sily a energie.

Tradičná medicína pripisuje bazalke posvätnej aj tieto vlastnosti:

  • ma priaznivý vplyv na imunitný systém,

  • normalizuje dýchanie a uľahčuje vykašliavanie,
  • pomáha znižovať horúčku (dobre podporuje potenie),
  • podporuje liečbu ochorení dýchacích ciest,
  • zmierňuje stres a chráni nervový systém,
  • zmierňuje bolesti hlavy,
  • podporuje vylučovanie žlče,
  • bojuje proti nechutenstvu,
  • zmierňuje alergické prejavy,
  • priaznivo vplýva na vysokú hladinu glukózy a cholesterolu v krvi,
  • napomáha normalizovať tlak v krvi,
  • pomáha znižovať nadmernú kyslosť žalúdka,
  • podporuje dobrý spánok,
  • má priaznivý vplyv na činnosť srdca.

Pestovanie bazalky posvätnej

Bazalku posvätnú si bez väčších problémov môžeme dopestovať aj doma. Možností pestovania je viacero. Dopestovať možno tulsi zo semienok, alebo je tu i možnosť zaobstarania si predpestovaných byliniek. Taktiež je potrebné zvážiť, či bazalku posvätnú chceme pestovať vonku alebo v interiéri. Nie je mrazuvzdorná, preto sa v exteriéri spravidla pestuje len ako letnička. Do záhrady možno bazalku vysádzať už od jari po odznení prízemných mrazov.

Rastie rýchlo, preto sa už o pár týždňov možno tešiť z úrody. Do záhrady odporúčajú odborníci vysádzať bazalku posvätnú blízko uhoriek a rajčín, ktoré táto aromatická bylinka ochráni pred múčnatkou. Stanovište pre tulsi by malo byť dostatočne svetlé, pôda by mala byť ľahká a vzdušná. Bylinka vyžaduje pravidelnú zálievku. 

Celoročne možno bazalku posvätnú pestovať buď v skleníku, alebo v interiéri v kvetináči. Do kvetináča môžeme bylinku vysádzať celoročne. Rovnako potrebuje ľahkú pôdu, dostatok vlahy a slnečné stanovište. Nech už bylinu pestujeme vonku alebo vo vnútri, zabúdať nemôžeme na pravidelné zostrihávanie vňate, ktoré podporí rast. 

Väčší zber sa odporúča podniknúť v čase, kedy sa na rastline začnú objavovať kvety. Zostrihnutie v tom období zabezpečí druhý zber po lete. Pozbieranú vňať je možné využívať čerstvú. Sušenie je možné (v tieni pri teplote do 30 °C), no listy obvykle značne strácajú svoju arómu. Do zásoby sa preto odporúča uchovávať bazalku posvätnú najmä mrazením. 

Odporúčame: Trebuľka voňavá – prečo si ju pestovať v záhradke či na okne?

použitie bazalky posvätnej

Zdroj: Shutterstock®

Možnosti využitia bazalky tulsi:

  • v kuchyni – čerstvá vňať je typickou koreninou thajskej kuchyne, hodí sa do šalátov, mäsitých jedál, pokrmov z morských plodov i marinád. Pre mierne sladkastú chuť a arómu po škorici či klinčekoch sa hodí aj do smoothie či limonád. 
  • liečivý čaj z tulsi – pripravíme z 1 až 2 ČL nasekanej vňate tulsi a 250 ml horúcej vody. Lúhujeme 10 minút, scedíme a podávame pri ťažkostiach pokojne 3 až 4 razy denne. Pomôže pri horúčkových stavoch, v stresovom období, zlom trávení a ďalších vyššie spomínaných ťažkostiach. 
  • tinktúra z tulsi – pripravíme zo 100 g čerstvej vňate tulsi a 500 ml vodky (alebo iného čistého vysoko percentného alkoholu). Listy najemno nasekáme a v sklenej nádobe zalejeme alkoholom. Necháme macerovať asi 3 až 4 týždne, pravidelne pretrepeme. Následne scedíme a uskladníme v čistej nádobke v chlade a tme. Pri ťažkostiach podávame 3-krát denne cca 15 kvapiek rozpustených vo vode. Pri zakúpenej tinktúre dodržiavame dávkovanie stanovené výrobcom. 
  • výživové doplnky z bazalky posvätnej – výťažky z bazalky tulsi možno zohnať na internete a v lekárňach aj vo forme tabliet. Možno nimi podporiť celkovú vitalitu organizmu, zabojovať proti stresu či posilniť zdravie srdca aj imunitu. Pri ich užívaní vždy dodržujte stanovené dávkovanie. 

Pre koho nie je bazalka posvätná vhodná?

Bežné užívanie bazalky posvätnej sa nespája s rozvojom žiadnych väčších nežiaducich účinkov. Avšak dlhodobé užívanie tejto bylinky sa neodporúča, pretože to môže mať za následok nadmernú záťaž pre obličky. V užívaní jednej byliny je vždy vhodné dať si pauzu, prípadne je vhodné striedanie s inými bylinkami.

Bazalku posvätnú však odborníci neodporúčajú deťom, tehotným a dojčiacim ženám, ako ani ženám, ktoré sa snažia otehotnieť. V prípade akýchkoľvek zdravotných problémov môžete užívanie bazalky tulsi konzultovať s odborníkom. 

Odporúčame: Saturejka a jej použitie – ako ju pestovať a na čo je dobrá?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní