Trápia vás unavené oči? Tu je 7 cvikov, ktoré ich uvoľnia a posilnia zrak

Trápia vás unavené oči? Tu je 7 cvikov, ktoré ich uvoľnia a posilnia zrak

Zrak by sme mohli označiť za najdôležitejší spomedzi ľudských zmyslov, a to z dôvodu, že ním zdravý jedinec prijíma až okolo 90 % informácií o okolitom svete. Obrovskú časť našich spomienok tvorí práve to, čo sme počas svojho života videli. Orgánom zraku sú pritom naše oči, ktoré musia fungovať čo najlepšie, aby bol náš zrak dobrý.

Naše oči a zrak však obvykle nevydržia v perfektnom stave počas celého života. Štruktúry oka sa oslabujú zvyšujúcim sa vekom a i zrak sa postupne zhoršuje. Avšak problémy s očami môžu mať i mladší jedinci. Dlhá práca za počítačom, dlhé sledovanie televízie, čítanie kníh za šera – tieto aktivity nie priamo poškodzujú zrak, no minimálne rýchlejšie unavujú naše oči. 

Čo môže pomôcť, ak cítime, že naše oči sú unavené, strnulé, prípadne začervenané a naše videnie je možno trochu rozmazané, napríklad po dlhšej práci za počítačom? Skvelým pomocníkom sú rôzne očné cviky, ktoré môžeme nazvať aj očnou jogou. Tie správne cviky pomôžu uvoľniť napätie v očiach a posilnia zrak. Stačí sa im venovať iba pár minút denne, no výsledky sa rýchlo dostavia. Ako na to?

1. Cvik 20-20-20

Prvý cvik je skvelý na rýchle uvoľnenie očí a prevenciu neskorších ťažkostí z dôvodu dlhodobej práce na počítači. Ak pracujete za monitorom počítača celý deň, dodržujte pravidlo 20-20-20. To znamená, že po 20 minútach práce na počítači sa zrakom zamerajte aspoň na 20 sekúnd na predmet, ktorý je vzdialený približne 20 stôp, čo je asi 6 metrov. Aj takáto malá pauza dá priestor očiam na odpočinok. 

Odporúčame: Kyselina hyalurónová v ľudskom tele – aký má pre nás význam a ako ju doplniť?

cviky na oči

Zdroj: Shutterstock®

2. Pohyby očami hore a dole

Pri tomto cviku môžeme sedieť, hlavu držíme pokojne a uvoľnene. Očami pomaly pohybujeme nahor, pričom sa snažíme pozrieť na koreň nosa. Potom zase očami hýbeme smerom nadol a opäť čo najbližšie, vo svaloch oka musí byť cítiť napätie. Opakujeme aspoň 6-krát. Pri cvičení sa vyhýbame pohybom hlavy, obočia či krku, naopak kladieme dôraz na to, aby boli pohyby pomalé a plynulé.  

3. Pohyby očami do strán

Ďalší cvik je podobný predchádzajúcemu, no očami nebudeme prechádzať zhora nadol, ale sprava doľava. Hlava je vzpriamená, oči najskôr smerujeme čo najviac doprava a následne čo najviac doľava. Pohyby očí by mali byť opäť pomalé a plynulé, nie násilné. Zopakujeme na každú stranu 3 až 4 razy, potom oči na chvíľku zavrieme a znova zopakujeme 3 až 4 razy. Tento aj predchádzajúci cvik možno vykonávať aj so zavretými očami, premasírujete tak neviditeľnú časť oka. 

4. Krúženie očami

Ďalší skvelý cvik na posilnenie očí a zraku. Pri cviku sa pozeráme pred seba, prípadne na koreň nosa a očami krúžime v smere hodinových ručičiek. Očami vo vzduchu opíšeme asi 4 až 5 kruhov a oči necháme zatvorené pár sekúnd oddychovať. Potom cvik zopakujeme aj na druhú stranu. 

Odporúčame: Časté modriny na tele aj bez zjavnej príčiny – prečo sa tvoria?

cviky na posilnenie očí

Zdroj: Shutterstock®

5. Cvik s ukazovákom na nose

Pri tomto cviku je potrebné si špičku ukazováka položiť na špičku nosa, pričom prst by mal byť rovnobežne s podlahou. Následne svoj pohľad zameriame na špičku nosa, snažíme sa nežmurkať. Pohľad koncentrujeme na prst, vydržíme pár sekúnd a potom začneme prst pomaly odďaľovať od nosa, a to až na vzdialenosť, akú nám paže dovolia. Pri pohybe stále pozeráme na konček ukazováka. Nakoniec ukazovák pomaly a plynule vrátime do počiatočnej polohy a zopakujeme aspoň 3 až 5-krát. 

6. Žmurkanie očami

Žmurkanie je ten správny spôsob, ako zvlhčiť oči a predísť problémom s ich suchosťou. Mnoho ľudí pri práci za počítačom zabúda žmurkať, čo vedie k suchým a unaveným očiam a ďalším problémom. Pri cviku zameriame pohľad na špičku nosa a stále žmurkáme. Po pár chvíľach položíme na špičku nosa ukazovák a stále žmurkáme. Následne sa za stáleho žmurkania pozrieme asi 5 metrov pred seba. So žmurkaním pokračujeme a vraciame sa do počiatočnej polohy. Okrem toho, že cvik dodá očiam vlhkosť, tak aj posilní očné svaly. 

7. Masáž očných svalov

Na záver ešte prinášame tip, ako premasírovať očné svaly, prípadne aj zmierniť bolesti hlavy. Rovno sedíme, uvoľníme sa a zavrieme oči. Zatneme päste a ukazováky si položíme na očné buľvy. Trikrát pomasírujeme a následne prejdeme päsťami na spánky a v ich priehlbine ich chvíľu budeme trieť kĺbom ukazováka. Oči následne znova pretrieme rukami zovretými v päsť, ale pridáme aj miesta pod očnými oblúkmi a spánky. Zopakujeme aspoň 3 až 4 razy. 

Odporúčame: Obličkové kamene – ako sa prejaví ich prítomnosť v močových cestách?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní