Špargľa má tri základné podoby, a to zelenú, bielu a fialovú. Nejde o rôznorodé druhy. Ide o tú istú špargľu, ktorá však bola pestovaná inak. Zelená špargľa je pestovaná normálne na poli na slnečných lúčoch. Biela špargľa rastie pod fóliou a práve deficit slnečných lúčov spôsobí, že zelenina nie je zelená (netvorí sa v nej chlorofyl). A fialová špargľa vzniká tak, že je najskôr pestovaná pod fóliou a neskôr je vystavená slnku.
Nech už sa vo vašom jedálničku nachádza akákoľvek špargľa, vždy robíte dobre. Ide totižto o veľmi zdravú zeleninu plnú cenných živín. Navyše, špargľa predstavuje aj obrovskú pochúťku. Možno ju len uvariť alebo pripraviť na pare a podávať ako prílohu. Skvelá je však aj pečená a obalená slaninkou. Milovníkom krémových polievok zase dozaista padne vhod krémová špargľová polievka.
A ak obľubujete napríklad taliansku kuchyňu, skúste ju použiť pri príprave tradičného rizota. Ako na lahodné krémové špargľové rizoto?
Odporúčame: Divoká čierna ryža – v čom má navrch oproti obyčajnej ryži?
Ingrediencie:
- 1 PL olivového oleja
- 2 ČL masla (voliteľné)
- 1 šalotka
- 1 hrnček ryže Arborio
- 200 ml bieleho suchého vína
- 800 až 1 000 ml zeleninového vývaru
- 300 g zelenej špargle
- 50 až 70 g parmezánu
- morská soľ a mleté čierne korenie
Postup prípravy:
- V dostatočne veľkej panvici si rozohrejeme olivový olej, podľa preferencií pridáme aj trochu masla (stačí 1 ČL).
- Na oleji a masle následne do zlatista orestujeme nadrobno nasekanú šalotku.
- K šalotke pridáme ryžu a chvíľu opekáme. Potom podlejeme vínom a necháme restovať, kým sa odparí alkohol.
- Následne postupne pridávame horúci vývar tak, aby bola ryža vždy zaliata. Premiešavame a vždy podľa potreby trochu podlievame.
- Medzitým špargľu umyjeme a odrežeme drevnaté konce. Následne špargľu nakrájame na menšie kúsky. Hlavičky odložíme bokom.
- Po cca 10 minútach pridáme k ryži aj nakrájanú špargľu a varíme ďalších 10 minút. Podľa potreby podlievame vývarom, až kým je ryža mäkká.
- Približne 5 minút pred dovarením pridáme do rizota aj hlavičky špargle a dochutíme soľou a korením.
- Keď je ryža aj špargľa mäkká, rizoto odstavíme z ohňa a hneď doň vmiešame trochu masla a strúhaný parmezán. Môžeme podávať. Dobrú chuť!