Špargľová polievka na dva spôsoby – využite sezónu špargle naplno!

Špargľová polievka na dva spôsoby – využite sezónu špargle naplno!

S jarou prichádza aj sezóna celého radu chutnej zeleniny a ovocia. Vďaka tomu zároveň prichádza i možnosť pripravovať rôznorodé pokrmy z najčerstvejších surovín. 

Samozrejme, dnes máme v obchodoch veľké množstvo ovocia a zeleniny dostupné prakticky celoročne, no nemalé množstvo druhov predstavuje skôr sezónu záležitosť. Kým zemiaky, mrkvu, či jablká nájdeme v obchode kedykoľvek, na takú špargľu natrafíme na predajných pultoch len pomerne krátky čas.

Sezóna chutnej špargle sa totižto tiahne obvykle od polovice apríla takmer do konca júna. Špargľa predstavuje pomerne zvláštny zeleninový druh, ktorému ani zďaleka nepríde na chuť každý. 

Čo sa Slovenska týka, v niektorých domácnostiach sa so špargľou prakticky nestretneme, no na druhú stranu, aj u nás si našla táto zelenina nemalé množstvo fanúšikov. Naše telo sa však zaradeniu špargle do jedálnička určite poteší.

Tieto zelené alebo biele výhonky, ktorých odlišnosť spôsobuje iná metóda pestovania, sú plné vlákniny, vitamínov i minerálnych látok. Priaznivý vplyv majú na trávenie i hladinu tlaku a cholesterolu. A ako si z nich pripraviť niečo chutné? Prinášame dva tipy na fantastické krémové polievky zo zelenej i bielej špargle. 

Odporúčame: Recept: Fit slaný cuketový koláč – plný vitamínov aj bielkovín

polievka zo zelenej špargle

Zdroj: Shutterstock®

Špargľová polievka zo zelenej špargle

Ingrediencie:

  • 500 g zelenej špargle

  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 hrste hrášku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml mandľovej smotany
  • 1 PL olivového oleja
  • 1/2 ČL soli
  • mleté čierne korenie
  • 3 PL citrónovej šťavy 
  • 1 ČL bielej miso pasty (voliteľné)

Postup prípravy:

  1. Špargli podľa potreby odrežeme zdrevnatené konce a nakrájame ju na menšie kusy. Cibuľu očistíme a nasekáme nadrobno.

  2. V hrnci si na oleji osmažíme cibuľu. Pridáme špargľu, pretlačený cesnak a asi 2 – 3 minúty restujeme.
  3. Následne zalejeme horúcim vývarom (alebo vodou) a pridáme hrášok (pokojne mrazený). 
  4. Pridáme soľ, korenie a varíme do zmäknutia (asi 10 minút).
  5. Prilejeme smotanu a necháme chvíľočku prevrieť.
  6. Potom odstavíme z ohňa, pridáme miso pastu a rozmixujeme ponorným mixérom na jemný krém.
  7. Pred podávaním dochutíme citrónovou šťavou, prípadne bylinkami, slnečnicovými alebo inými semienkami či krutónmi. Dobrú chuť!

Odporúčame: Hummus z tekvice hokkaido: Výživná jesenná pochúťka na zahnanie hladu

polievka z bielej špargle

Zdroj: Shutterstock®

Špargľová polievka z bielej špargle

Ingrediencie:

  • 8 – 10 bielych šparglí

  • 1 šalotka
  • 1 väčší zemiak
  • 1 l zeleninového vývaru
  • olivový olej
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • soľ a mleté čierne korenie
  • bobkový list

Postup prípravy:

  1. Špargle ošúpeme a odrežeme ich zdrevnatené konce. Následne ich nakrájame na menšie kusy. Cibuľku nasekáme nadrobno, zemiak očistíme a nakrájame na menšie kúsky.

  2. V stredne veľkom hrnci si rozpálime trochu olivového oleja a osmažíme na ňom cibuľku.
  3. Následne pridáme špargľu a zhruba 2 –3 minútky ju restujeme. 
  4. Potom všetko zalejeme horúcim vývarom (prípadne vodou) a pridáme aj zemiaky.
  5. Pridáme bobkový list, soľ a korenie.
  6. Privedieme k varu a do zmäknutia zeleniny varíme asi 30 minút. 
  7. Následne z polievky vytiahneme bobkový list a rozmixujeme ju ponorným mixérom.
  8. Pridáme smotanu a ešte chvíľu necháme na ohni prevrieť. Podľa potreby dodáme soľ a korenie. 
  9. Pred podávaním môžeme podľa chuti pridať nadrobno nasekanú petržlenovú vňať či opečené krutóny. Dobrú chuť.

TIP: Pred rozmixovaním zeleniny na krém môžeme zopár hlavičiek špargle vybrať a vrátiť ich späť do polievky až po mixovaní. Takto pripravíme chutnú krémovú polievku s kúskami špargle. 

Citrónová špargľová polievka

Ingrediencie:

  • 500 g zelenej špargle
  • 2 stredne veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 50 g masla
  • 1,5 l kuracieho vývaru
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 50 g parmezánu
  • hrsť čerstvých byliniek (tymian, kôpor, bazalka...)
  • soľ a čerstvé mleté korenie

Postup prípravy:

  1. V hrnci rozpustíte maslo. Pridajte nadrobno nasekanú cibuľu, očistený a pretlačený cesnak a restujte, kým sa nesfarbia do zlata.
  2. Zo špargle odrežte zdrevnatené konce a nakrájajte na 2 cm veľké kúsky. Nakrájanú špargľu pridajte do hrnca k cibuli a zalejte vývarom. Priveďte do varu a varte približne 30 minút. Podľa potreby osoľte a okoreňte.
  3. Uvarenú polievku rozmixujte dohladka. Pridajte citrónovú šťavu a nastrúhaný parmezán. Dobre premiešajte a podávajte.
  4. Na dozdobenie použite nasekané čerstvé bylinky.

Aktualizovaný článok: 11.5.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní