Čo značí bolesť v ľavom boku? Tu je 10 a viac možných príčin

Čo značí bolesť v ľavom boku? Tu je 10 a viac možných príčin

Bolesť by sme nemali pokladať za niečo normálne a nemali by sme ju ignorovať. Ak sa v niektorej časti tela objavuje pravidelne a my jej pôvod nepoznáme, naša cesta by mala viesť k lekárovi, ktorý nariadi potrebné vyšetrenia. Pobolievanie hlavy pri podcenení pitného režimu či slabá prechodná bolesť ruky po jej buchnutí nemusia znamenať nič vážne. Avšak, intenzívne a neustupujúce alebo pravidelne sa opakujúce bolesti môžu signalizovať závažnejší zdravotný stav.

Bolesť môže zastihnúť prakticky ktorúkoľvek časť nášho tela. Pichá alebo pobolieva vás niekedy v ľavom boku, či už vľavo pod rebrami alebo v ľavej spodnej časti trupu? Odhaľte možné príčiny. 

1. Zápal pankreasu

Bolesti v ľavom boku môžu poukazovať v prvom rade na problém s niektorým orgánom tráviacej sústavy. Na ľavej strane tela je umiestnený napríklad pankreas a bolesť sa môže prejaviť pri jeho zápale. Pankreatitída (zápal pankreasu alebo podžalúdkovej žľazy) môže byť akútna s rýchlym nástupom závažných ťažkostí, ale aj chronická s miernejším dlhodobým priebehom.

K typickým príznakom patrí bolesť v oblasti ľavého nadbruška, ktorá sa môže ťahať pozdĺž pása, pokojne až medzi lopatky. Objaviť sa môže nevoľnosť, zvracanie, štikútka, zápcha aj pokles krvného tlaku. 

2. Zápal žalúdka

V blízkosti pankreasu sa nachádza aj žalúdok, čiže bolesť v ľavom boku môže poukazovať aj na gastritídu (zápal žalúdka). Podobne sa môže vyskytovať v akútnej aj chronickej forme. Pri gastritíde sa objavujú bolesti v brušnej oblasti alebo pálenie žalúdka. K ďalším príznakom patrí strata chuti do jedla, plynatosť a pocity zhoršeného trávenia. Pri chronickom zápale sú príznaky miernejšie. Bolesť v boku alebo pocity plnosti sa objavujú hlavne po niektorých jedlách. 

Odporúčame: Zápal čreva: Aké sú symptómy a následná liečba?

3. Zápal čreva

Ak je bolesť lokalizovaná nižšie v ľavom boku, problém môže byť v tenkom alebo hrubom čreve. Príčinou môže byť napríklad syndróm dráždivého čreva, ktorý sa prejavuje aj zápchami alebo hnačkami, hlienom v stolici, nadúvaním. I rôzne črevné zápaly môžu byť na vine. Ide napríklad o Crohnovu chorobu, ulceróznu kolitídu, divertikulitídu a ďalšie. Tieto zápaly vznikajú z rôznych príčin a prejavujú sa celou škálou tráviacich ťažkostí. Bolesť môže byť lokalizovaná na rôznych miestach, závisí to aj od toho, ktorá časť čreva je postihnutá. 

4. Plynatosť

Za miernejšími bolesťami brucha sa môže skrývať aj plynatosť, ktorá je neraz zapríčinená faktormi životného štýlu, napríklad spôsobom stravovania a zložením jedálnička. Problém sa vyskytuje pri rýchlom a hltavom jedení i prejedaní sa. Nadmerné hromadenie plynov v črevách vyvoláva u človeka veľmi nepríjemné pocity.

Pozor však na dlhodobú a často sa opakujúcu plynatosť, najmä ak je sprevádzaná aj inými ťažkosťami. Môže byť totiž príznakom ochorenia, napríklad potravinovej intolerancie. 

5. Zväčšená slezina

Na ľavej strane tela je uložená aj slezina. Ak vás boli v boku vyššie, v mieste, kde končí ľavá strana rebier, príčinou problémov môže byť práve tento orgán. Slezina je súčasťou lymfatického aj cievneho systému. Pomáha pri tvorbe protilátok a vychytáva staré alebo poškodené červené krvinky. Pri zväčšení sleziny sa objavuje bolesť vľavo pod rebrami, ktorá môže vyžarovať až do ľavého ramena. Bolesť sa zvykne zhoršovať pri nádychu. Niekedy je prítomný len akýsi pocit tlaku v danom mieste. 

Ak je slezina zväčšená výrazne, možno ju pod ľavým rebrovým oblúkom aj nahmatať. Za zväčšením sleziny môže stáť závažná infekcia v tele, nádor sleziny, cirhóza pečene, leukémia, krvná zrazenina v žile sleziny, úraz sleziny aj niektoré systémové ochorenia a metabolické choroby. 

6. Obličkové kamene

Bolesť v boku sa objavuje aj pri ochoreniach obličiek, a to v ľavom alebo pravom boku, závisí od toho, ktorá oblička je postihnutá. Napríklad obličkové kamene môžu vyvolávať silnú bolesť na ľavom alebo pravom boku až v chrbtovej oblasti pod rebrami. Bolesť môže vyžarovať aj do dolnej časti brucha a slabín a obvykle prichádza vo vlnách. Objavuje sa bolesť pri močení. Moč môže byť ružový alebo červený, zakalený aj páchnuci. K ďalším príznakom patrí nevoľnosť, časté močenie, horúčka. 

Odporúčame: ​Penicilín – prvé antibiotikum v medicíne. Kto ho objavil a čo o ňom treba vedieť?

7. Zlomené rebro

Intenzívna bolesť v ľavom boku v oblasti rebier môže signalizovať aj zlomené rebro. Na fraktúru rebier poukazuje silná bolesť v boku pri hlbšom dýchaní či kašľaní. Zlomené rebro môže sťažovať otáčanie alebo ohýbanie trupu, postihnutá oblasť je tiež citlivá na dotyk a tlak. V danom mieste tiež môže byť podliatina. Návštevu lekára neodkladajte, ak sa intenzívna bolesť v boku v oblasti rebier vyskytla po náraze do hrudníka, napríklad pri športovom úraze, autonehode či páde. 

8. Hernia

Ďalšou možnou príčinou bolesti v boku je hernia, ľudovo nazývaná aj pruh. Hernia v brušnej oblasti vzniká obvykle z dôvodu oslabenia brušnej dutiny, napríklad v okolí medzisvalových štrbín alebo pooperačných jaziev. Ak vznikne trhlina v svale alebo tkanive, vytvorí sa vakovitá vydutina pobrušnice, ktorá obsahuje nejakú časť okolitého orgánu. 

Pruh môže vzniknúť v rôznych častiach tela, podľa toho sa môže bolesť prejaviť na inom mieste. Môže sa teda objaviť i v spomínanom ľavom boku. Obvykle sa zhoršuje pri pohybe, námahe, kašľaní. Vyrážať môže do chrbta aj dolných končatín. K typickým príznakom patrí aj pocit, že v bruchu niečo prasklo. Na pruh obvykle poukazuje viditeľná hrča v mieste postihnutia, ktorá sa môže dať naspäť zatlačiť, no obvykle sa zakrátko znova vyduje. 

9. Pásový opar

I pre nepríjemný a veľmi bolestivý pásový opar je charakteristickým príznakom bolesť v boku. Jeho príznaky sa môžu prejavovať po bokoch v oblasti pása, ale aj na bruchu, hrudníku či v okolí bedier, a to obvykle na pásovitom úseku kože. Bolesť v postihnutej oblasti býva intenzívna, typický je výsev vyrážok a pľuzgierov naplnených tekutinou. Koža je začervenaná a môže svrbieť. Objaviť sa môžu bolesti hlavy, zvýšená teplota a únava. 

10. Gynekologické ťažkosti

U žien môže bolesť v boku súvisieť aj s nejakým gynekologickým problémom. Môže ísť napríklad o príznak endometriózy, cysty na ľavom vaječníku, torzie (otočenie, skrútenie) ľavého vaječníka, mimomaternicového tehotenstva či zápalových ochorení v oblasti panvy, medzi ktoré môžeme zaradiť aj pohlavne prenosné choroby. 

Ďalšie možné príčiny: zápal obličky, torzia semenníka u mužov, nadmerná fyzická aktivita (najmä pri horšej kondičke), nádor v brušnej oblasti, zápal svalu, ovulácia, zväčšujúca sa maternica, nesprávne držanie tela, problém s chrbticou. 

Odporúčame: ​Bolesť krížov v tehotenstve: Ako proti nej účinne bojovať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní