Bolesti v podbrušku v tehotenstve – čo signalizujú v prvom, druhom alebo treťom trimestri?

Bolesti v podbrušku v tehotenstve – čo signalizujú v prvom, druhom alebo treťom trimestri?

Asi len málo žien v priebehu tehotenstva nečelí nejakým menším zdravotným ťažkostiam. Napríklad viac ako 3/4 žien v priebehu prvého trimestra trápia ranné nevoľnosti, ktoré u nemalého percenta budúcich mamičiek nie sú prítomné len ráno, ale pokojne aj celý deň. Pre prvý trimester je typická aj zvýšená citlivosť prsníkov či nadmerná únava.

V druhom a treťom trimestri sa pridávajú ďalšie ťažkosti, ktoré napríklad súvisia aj so zväčšujúcou sa maternicou a zvyšujúcou sa váhou. Niektoré budúce mamičky trápi zápcha alebo opuchy končatín, u iných sa objavuje pálenie záhy a ďalšie zase majú problém s nespavosťou či hemoroidmi.

A čo napríklad bolesť v brušnej oblasti? Bolesť väčšinou poukazuje na to, že niečo nie je v poriadku. Bolesti v podbrušku počas tehotenstva však pociťujú mnohé ženy. Nie vždy sa ich treba obávať, v niektorých prípadoch sú úplne bežné. Avšak, rozhodne ich netreba ani ignorovať či podceňovať. Aké sú možné príčiny bolesti v podbrušku u gravidných žien a kedy návštevu lekára neodkladať?

Odporúčame: ​NK bunky ako dôležitá súčasť imunitného systému – aké majú funkcie?

Bolesti v podbrušku v prvom trimestri

Mnohé ženy začínajú typické príznaky gravidity pociťovať už v 5. či 6. týždni tehotenstva, iné až neskôr. Bolesť v podbrušku, hoci môže byť pre ženu v očakávaní stresujúca a môže vyvolávať strach a obavy, patrí k bežným sprievodným príznakom gravidity.

  • ZAHNIEZĎOVANIE VAJÍČKA: Bolesť sa môže objaviť už na prelome 4. a 5. týždňa tehotenstva, kedy spravidla prebieha zahniezďovanie oplodneného a deliaceho sa vajíčka v sliznici maternice. Tento proces môže byť sprevádzaný drobným špinením a jemnejšími kŕčmi v podbrušku. Avšak, nie každá žena si tieto príznaky všimne.
  • ZVÄČŠOVANIE MATERNICE: Bežné bolesti v podbrušku u tehotných žien sa po zahniezdení vajíčka objavujú zase z dôvodu napínania a väčšieho prekrvovania maternice, teda sú spôsobené fyziologickými zmenami v tele ženy. Naťahovanie maternicových väzov môže pripomínať menštruačné bolesti. Objaviť sa môže nepríjemný tlak v brušnej oblasti a bolesti krížov. U väčšiny žien je väz na pravej strane kratší, preto sú bolesti lokalizované viac vpravo. Mnoho žien ale pociťuje bolesti po celom podbrušku. 
  • FYZICKÁ AKTIVITA: Prechodné bolesti v danej oblasti môže žena pociťovať po prudkom pohybe, vstavaní, nadmernej fyzickej aktivite či dokonca po pohlavnom styku a dosiahnutí orgazmu.
  • TRÁVIACE PROBLÉMY: Pobolievanie podbruška môže súvisieť aj s väčšou plynatosťou a zápchou. Tieto tráviace problémy sú v tehotenstve pomerne bežné a stoja za nimi hormonálne zmeny, najmä zvýšený progesterón. 
  • ZÁVAŽNÉ PRÍČINY: Intenzívne bolesti v podbrušku môžu skutočne poukazovať na závažný zdravotný problém. Sú napríklad príznakom mimomaternicového tehotenstva, pri ktorom sa oplodnené vajíčko uhniezdi na nesprávnom mieste, najčastejšie vo vajíčkovode. Výrazné bolesti sa dostavujú aj pri začínajúcom potrate. Vysoké percento tehotenstiev sa končí skorým potratom do 12. týždňa, teda do konca prvého trimestra. 

Bolesti v podbrušku v druhom trimestri

Pobolievanie v oblasti podbruška sa môže objavovať prakticky naprieč celým tehotenstvom. Žena by mala sledovať trvanie bolestí, ich intenzitu a to, ako často sa objavujú. Ak sú krátkodobé, prechodné a len málo intenzívne, pravdepodobne nie sú signálom niečoho vážneho. Kým v prvom trimestri sa embryo hlavne vyvíja, v ďalších trimestroch najmä rastie. V priebehu druhého trimestra teda rastie ešte výraznejšie aj maternica. Pobolievanie v brušnej oblasti tak často súvisí s rastom maternice a zväčšujúcim sa tlakom na okolité orgány. 

Po približne piatom mesiaci môže žena pociťovať aj Braxtonove-Hicksove kontrakcie, čo sú akési falošné kontrakcie sprevádzané sťahmi v podbrušku a tvrdnutím brucha. Ich úlohou je príprava maternice na pôrod. Zápcha je v druhom trimestri veľmi častým problémom a rovnako môže byť príčinou miernejších bolestí v brušnej oblasti. Taktiež sa miernejšie bolesti môžu objaviť po nadmernej fyzickej námahe. Medzi 18. až 21. týždňom tehotenstva zvyčajne ženy pociťujú prvé pohyby bábätka, ktoré majú na začiatku podobu jemného šteklenia.

Výrazné bolesti podbruška v druhom trimestri môžu poukazovať na závažný problém. Koncom druhého trimestra môžu byť spôsobené napríklad aj predčasným pôrodom, čo je stav, ktorý si vyžaduje okamžitú lekársku pomoc. Vo všeobecnosti sa za spodnú hranicu prežitia udáva 24. týždeň tehotenstva, hoci sa neraz podarilo zachrániť aj skôr narodené deti. 

Odporúčame: ​Môže mať magnézium vedľajšie účinky? Toto sú príznaky nadbytku horčíka

Bolesti v podbrušku v treťom trimestri

Bolesti v podbrušku v treťom trimestri tehotenstva sa môžu objavovať z obdobných príčin ako v druhom trimestri. Príčinou môže byť rovnako rast maternice, falošné kontrakcie, nadmerná fyzická záťaž, väčšia váha, zápcha. Ku koncu tehotenstva môže bolesti v spodnej časti brucha spôsobovať tlačiaca hlavička dieťaťa, ktoré sa posúva k pôrodným cestám. Intenzívne bolesti už môžu byť signálom začínajúceho pôrodu.

Avšak, bolesti v podbrušku v tehotenstve nemusia mať priamu súvislosť s tehotenstvom, či už sa vyskytujú v prvom, druhom alebo treťom trimestri. Bolesť môže byť spôsobená napríklad kvasinkovou infekciou. Tehotné ženy sú náchylnejšie k vzniku vaginálnych mykóz. Prejavovať sa môžu aj svrbením a pálením v pošve či bolesťou pri pohlavnom styku. Ďalšími možnými príčinami sú močová infekcia, respektíve zápal močových ciest, alebo aj zápal apendixu, ľudovo zápal slepého čreva. 

Kedy neodkladať návštevu lekára?

  • Ak sú bolesti intenzívne a neustupujú, prípadne sa ešte zhoršujú. 
  • Ak bolesť sprevádza aj abnormálny výtok, špinenie alebo krvácanie.
  • Ak sú bolesti sprevádzané zvýšenou telesnou teplotou.
  • Ak je bolesť vo vysokom štádiu tehotenstva sprevádzaná odtokom plodovej vody. 
  • Ak sa bolesť podbruška alebo nadbruška v tehotenstve objavila po páde alebo úraze. 
  • Ak pri bolestiach v podbrušku žena pociťuje závraty, slabosť a je jej na odpadnutie. 
  • Ak po bolestiach v podbrušku náhle cítite menej pohybov plodu. 
  • Ak sa okrem bolesti objavuje aj pálenie či rezanie pri močení alebo krv v moči – môže ísť o zápal močových ciest. 
  • Ak intenzívna bolesť začala najskôr v okolí pupka a následne prešla do pravého podbruška – môže ísť o zápal slepého čreva.

Odporúčame: ​Aké sú najčastejšie príčiny zaľahnutia v ušiach? Môže to byť vážne?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní