Červené suché fľaky na tele – o aký zdravotný problém môže ísť?

Koža je najväčší orgán ľudského tela, ktorý predstavuje asi 15 % z celkovej hmotnosti človeka. Má množstvo dôležitých funkcií a úloh. V prvom rade poskytuje ochrannú funkciu – chráni organizmus pred škodlivými vplyvmi vonkajšieho prostredia, napríklad aj rôznymi mikroorganizmami.

Ďalej zabezpečuje termoreguláciu, respektíve udržiavanie optimálnej telesnej teploty. Má aj senzorickú funkciu – plní úlohu receptoru, ktorý prijíma rôzne podnety z prostredia. Rovnako má imunitnú funkciu.

Rôzne kožné ochorenia sú obvykle poriadne nepríjemné, keďže ovplyvňujú aj vzhľad človeka, čo zase môže mať negatívny vplyv na psychické zdravie. Niekedy sú však aj veľmi závažné, napríklad ak ide o zhubné nádorové ochorenie. Na koži však môžu byť prítomné aj rôzne prejavy, ktoré súvisia v prvom rade s ochorením niektorého vnútorného orgánu. 

V článku sa pozrieme na to, čo všetko môže stáť za červenými suchšími a inými fľakmi na tele. Ide o kožné ochorenie? Alebo úplne inú chorobu? Odhaľte možné príčiny. 

1. Suchý typ pleti

Suchšie a niekedy až červenkasté miesta na koži, ktoré dokonca môžu i svrbieť, môžu súvisieť s tým, že máte skrátka suchý typ pleti. Suchá pleť je v značnej miere genetickou záležitosťou a jej majitelia nemávajú problém len so suchosťou kože v oblasti tváre, ale neraz aj na celom tele. 

Suchá pleť je charakteristická nedostatočnou tvorbou kožného mazu a nedostatkom lipidov, ktoré sú nevyhnutné pre zadržiavanie vlhkosti v pokožke. Stav suchej kože môže zhoršovať množstvo vnútorných aj vonkajších faktorov. Pozor si treba dávať v prvom rade na poriadnu hydratáciu. Pokožke tela môžu pomôcť hutné krémy s ureou alebo ceramidmi. 

2. Alergia

Spomínané kožné prejavy môžu byť sprievodným príznakom alergie, respektíve môže ísť o súčasť alergickej reakcie. Kožné prejavy sa môžu objaviť napríklad aj pri alergiách na peľ, potravinových alergiách a tiež alergii na roztoče. Na pokožke sa môžu objavovať začervenané miesta, ktoré v horšom prípade môžu i svrbieť.

K častým kožným prejavom alergií radíme aj takzvanú žihľavku, pri ktorej sa okrem začervenania a svrbenia objavuje typický výsev drobných vyrážok, ktoré môžu nakoniec vytvárať väčšie ložiská na pokožke. Žihľavka sa však niekedy objavuje aj z nealergických príčin. 

Odporúčame: ​Ako vyvolať menštruáciu? Stačia babské rady alebo je nutná návšteva lekára?

fľaky na koži

Zdroj: Depositphotos

3. Kontaktná dermatitída

Kontaktná dermatitída predstavuje ochorenie, ktorého prejavy sú následkom kontaktu kože s určitou látkou, na ktorú je jedinec citlivý. Môže sa prejavovať rôzne, rovnako môže byť odlišná aj intenzita príznakov. Niekedy sa objavuje začervenanie kože a opuch, no vznikať môžu až suché chrasty sprevádzané svrbením, suché okrsky kože či pľuzgiere.

Kontaktná dermatitída sa tiež môže prejavovať formou spomínanej žihľavky. K takýmto prejavom spravidla dochádza pri jej alergickej forme – teda pri kontakte kože s konkrétnym alergénom.

Rozoznávame však aj nealergickú kontaktnú dermatitídu. Nazývame ju aj iritačná alebo toxická kontaktná dermatitída. Vtedy koža reaguje na rôzne dráždivé chemické látky, nazývané aj iritanty. K týmto látkam patria aj rôzne zložky v kozmetike či pracích a čistiacich prostriedkoch. Kontaktná dermatitída môže vznikať aj ako reakcia na farbivá v tkanivách či látky v rastlinách. 

4. Atopický ekzém

Atopický ekzém radíme v súčasnosti k najčastejšie sa vyskytujúcim neinfekčným kožným ochoreniam. K jeho rozvoju bežne dochádza už v detskom veku. Na vzniku sa podieľajú genetické faktory, tiež imunitná odpoveď či porucha kožnej bariéry. K typickým prejavom patrí v prvom rade nepríjemná suchosť kože. 

Objavovať sa môžu ložiská suchej začervenanej kože, dokonca neraz vznikajú až chrasty, prípadne pupence alebo pľuzgiere. Zasiahnutá koža je citlivá, môžu sa na nej objavovať šupinky a bežne sa dostavuje aj nepríjemné svrbenie. 

5. Seborea

Seborea, tiež seboroická dermatitída, rovnako patrí medzi neinfekčné ochorenia kože. K prejavom patria začervenané ložiská so šupinami, ktoré však môžu byť nielen suché, ale aj mastné. Koža postihnutá seboreou máva obvykle ružovkastú až lososovú farbu a drsný povrch. 

Prejavy seborey sa častejšie objavujú v tvárovej časti, napríklad vo vlasoch, okolo nosa a obočia, u mužov v oblasti brady. Na tele možno ložiská seborey pozorovať napríklad v podpazuší, okolo pupka, ale aj v rozkroku. 

6. Psoriáza

Rovnako môžeme spomenúť psoriázu. Taktiež ide o chronické neinfekčné ochorenie kože. Za príčinu tejto choroby je považovaná hlavne porucha funkcie imunitného systému. Psoriáza je radená medzi takzvané autoimunitné ochorenia. Imunitný systém z dôvodu poruchy napáda štruktúry vlastného tela, pretože ich považuje za cudzie, čo vedie k zápalu a rôznym nežiaducim účinkom.

Psoriáza sa prejavuje najmä vznikom psoriatických ložísk, čo sú ohraničené začervenané ložiská so suchou olupujúcou sa kožou. Postihnutá koža môže praskať a značne sa olupuje. Dostavovať sa môže aj svrbenie kože. 

Odporúčame: ​Močové kamene – koho môžu postihnúť a ako sa ich zbaviť?

nežiaduci účinok liekov

Zdroj: Depositphotos

7. Infekcia

Vyššie sme spomenuli niekoľko neinfekčných ochorení kože, ktoré sa môžu prejavovať červenými fľakmi na tele. No kožu môžu potrápiť aj infekčné choroby, či už bakteriálne, alebo aj vírusové, parazitárne a tiež plesňové, respektíve hubové. Tieto ochorenia sa môžu prejavovať rôzne, závisí od konkrétnej diagnózy. 

K infekčným kožným ochoreniam patrí napríklad impetigo, pri ktorom dochádza taktiež k vzniku červených ložísk na koži. Pri vzniku akýchkoľvek vyrážok, škvŕn a fľakov na tele je nutné myslieť na to, že môže ísť aj o infekciu, teda nákazlivú chorobu. 

8. Lieky

Kožné vyrážky a fľaky môžu byť aj nežiaducim sprievodným účinkom užívaných liekov. Napríklad viaceré antibiotiká spôsobujú fotosenzitivitu, teda zvyšujú citlivosť kože na slnko. V prípade vystavenia pokožky slnečným lúčom môže dôjsť k vzniku rôznych kožných prejavov. Taktiež kortikoidy majú rôzne nežiaduce účinky, vrátane kožných prejavov. 

Možné vedľajšie účinky liekov je vhodné skontrolovať v príbalovom letáčiku liekov. Ak máte podozrenie, že vaše lieky vám spôsobujú kožné problémy, konzultujte to s lekárom. Bez súhlasu lekára lieky na predpis nikdy nevysadzujte. 

9. Systémové autoimunitné ochorenia

Vyššie sme už spomínali psoriázu, čo je autoimunitné ochorenie, ktoré postihuje primárne kožu. Existuje však aj mnoho systémových autoimunitných chorôb, ktoré zároveň postihujú viaceré sústavy ľudského tela. K systémovým autoimunitným poruchám, ktoré sa môžu okrem iného prejavovať aj na koži, patrí napríklad lupus, sklerodermia či rôzne formy vaskulitíd (zápalov ciev), 

Kedy neodkladať návštevu kožného lekára?

Príčinu rôznorodých kožných prejavov vie stanoviť len lekár, ktorý odoberie anamnézu a odporučí potrebné vyšetrenia. V prípade akýchkoľvek zmien na pokožke je vždy vhodné, aby kožu skontroloval dermatológ. Neignorujte vyrážky na tele, rôzne škvrny, hrbolčeky, opuch, olupovanie kože, vredy ani pľuzgiere, o to viac v prípade, ak ide o dlhodobý problém. 

Taktiež je vhodné zájsť k lekárovi v prípade zmien na materských znamienkach, ako aj v prípade, ak máte chronické ochorenie kože a stav pokožky sa náhle zhoršil. 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE