ÚVZ upozorňuje na iné spôsoby prenosu kliešťovej encefalitídy – nakaziť sa možno nielen od prisatého kliešťa!

Kliešťová sezóna je v plnom prúde a ešte potrvá poriadne dlho, obvykle do neskorej jesene. Pri potulkách prírodou je vždy vhodné myslieť na prevenciu. Prisatý kliešť totiž môže predstavovať riziko pre naše zdravie. V našich končinách sú kliešte najmä prenášačmi patogénov spôsobujúcich boreliózu a kliešťovú encefalitídu. V prvom prípade ide o bakteriálne ochorenie, druhé menované je vírusového pôvodu. 

Spomenutá kliešťová encefalitída je spôsobená vírusom kliešťovej encefalitídy, ktorý patrí medzi flavivírusy. Tento vírus napáda nervovú sústavu a vyvoláva zápal mozgu a mozgových blán. V najzávažnejších prípadoch môže mať toto ochorenia trvalé následky na zdraví človeka, rovnako ide o potenciálne smrteľné ochorenie. 

ÚVZ SR (Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky) upozornil na iné možné spôsoby prenosu ochorenia okrem prisatia kliešťa. 

Nákaza kliešťovou encefalitídou alimentárnou cestou

ÚVZ SR upozorňuje na to, že nakaziť sa kliešťovou encefalitídou možno aj alimentárnou cestou, teda konzumáciou určitých potravín: „Prenos vírusu kliešťovej encefalitídy je okrem kliešťa (zaklieštením) možný aj pitím čerstvého, tepelne neopracovaného ovčieho či kozieho mlieka alebo zjedením mliečnych výrobkov z takéhoto mlieka.“

Kliešte totiž parazitujú aj na mnohých zvieratách, vrátane kráv, kôz a oviec. Ak kliešť infikuje zviera, vírusy prenikajú aj do mlieka. Ak mlieko nie je tepelne spracované (nad 70 °C), človek sa môže jeho požitím nakaziť. 

Odporúčame: Aké sú príznaky chorej pečene? Tieto z nich by sme mali poznať!

ovčie mlieko

Zdroj: Depositphotos

Kliešťová encefalitída na Slovensku

Výskyt kliešťovej encefalitídy na Slovensku rastie. „Vlani sme zaznamenali najvyšší výskyt prípadov kliešťovej encefalitídy na Slovensku za posledných 60 rokov. Počet prípadov presiahol číslo 200, ktoré bolo naposledy prekročené v roku 1960,“ uvádza ÚVZ SR.

Do 7. júna 2023 úrad zaznamenal 32 nahlásených prípadov kliešťovej encefalitídy, a to najviac z Banskobystrického a Trenčianskeho kraja.

Úrad verejného zdravotníctva vyzýva k prevencii

„Odporúčame v prípade nepasterizovaných mliečnych výrobkov, najmä ovčieho a kozieho pôvodu, prevariť surové mlieko pred konzumáciou,“ vyzýva UVZ SR k prevencii. Taktiež pripomína možnosť prevencie formou očkovania, ktoré odporúča najmä ľuďom, ktorí pri výkone práce môžu prísť do kontaktu s týmto ochorením, ako aj ľuďom, ktorí sa často vyskytujú v rizikových prírodných oblastiach. 

Zdroj: Tlačová správa ÚVZ SR

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE