Ako odhaliť polyp na maternici? Tieto príznaky neradno ignorovať!

V maternici ženy sa môžu vyskytnúť rôzne novotvary, ktoré neraz spôsobujú zdravotné ťažkosti. Prítomné môžu byť v stenách maternice, na jej vonkajšom povrchu, tiež môžu rásť vo vnútri dutiny orgánu. Pod novotvarom si pritom často predstavíme zhubný nádor, teda rakovinu. Malígne nádorové ochorenie môže postihnúť ako maternicu, tak aj krčok maternice. 

Avšak, nie všetky novotvary sú zhubné, a teda tak nebezpečné. V maternici sa vyskytujú napríklad aj myómy, čo sú nezhubné nádory vyrastajúce zo svalového tkaniva. Pomerne častým zdravotným problémom sú aj cysty, čo sú chorobné dutiny v tkanive organizmu s tekutým alebo iným obsahom. Rovnako bývajú obvykle nezhubné.

A zabudnúť nemožno ani na polypy, ktoré sa môžu vyskytnúť v rôznych častiach tela, vrátane maternice. Zistite o nich viac!

Čo sú maternicové polypy?

Polyp vo všeobecnosti predstavuje nezhubný výrastok zo sliznice, ktorý sa môže vyskytovať v rôznych častiach tela. Vyrastať môžu na sliznici nosa (nosové polypy), taktiež v hrubom čreve, zriedkavo v žalúdku, tiež v močovom mechúre a u žien aj v spomínanej maternici. Polypy vznikajú na základe abnormálneho rastu buniek.

Predstavujú spravidla ohraničený útvar s pravidelným okrajom, ktorý je pripevnený k sliznici tenkou stopkou alebo širokou bázou (na základe toho rozlišujeme stopkaté a prisadlé polypy. Polypy môžu byť veľmi malé, no niekedy dorastajú až do veľkosti niekoľkých centimetrov. Čo sa maternicových polypov týka, vyrastať môžu na ktoromkoľvek mieste výstelky maternice, taktiež môžu postihnúť krčok maternice.

Tieto útvary nepresahujú okraje sliznice a nezasahujú svalovú vrstvu maternice, teda myometrium. Maternicové polypy sa nemusia vyskytovať len po jednom, väčšie množstvo polypov v maternici nazývame polypóza endometria, čiže polypóza sliznice maternice. 

Príčiny polypov v maternici

Polypy v maternici môžu postihnúť ženu prakticky v ktoromkoľvek veku, už v reprodukčnom veku, alebo aj po prechode. Presné príčiny vzniku týchto nezhubných výrastkov na sliznici maternice pritom nie sú známe. Za najvýznamnejší rizikový faktor je považované premnoženie buniek sliznice (ich rast podporuje napríklad zvýšená hladina estrogénu. Ďalej môže rolu zohrávať:

  • opakovaný zápal v panvovej oblasti,
  • chronický zápal v maternici,
  • hormonálna nerovnováha a rôzne endokrinné poruchy (napríklad nerovnováha estrogénu a progesterónu),
  • hormonálna liečba, resp. hormonálna substitučná terapia,
  • genetická predispozícia,
  • obezita,
  • vysoký tlak krvi, 
  • oslabená imunita. 

Odporúčame: ​Aké sú príznaky chorej pečene? Tieto z nich by sme mali poznať!

maternicové polypy

Zdroj: Depositphotos

Ako sa prejavuje polyp v maternici?

Maternicové polypy sa nemusia prejavovať žiadnymi vonkajšími príznakmi, tento stav neraz prebieha asymptomaticky. Ak sú polypy malé, prítomné samostatne alebo v malom množstve, nemusia byť príčinou zdravotných ťažkostí. Polypy v maternici sa najčastejšie začínajú prejavovať až v momente, keď dorastú do väčších rozmerov. K hlavným príznakom patrí:

  • silné menštruačné krvácanie,
  • dlhé menštruačné krvácanie (viac ako 7 dní),
  • krvácanie mimo menštruačného cyklu,
  • nepravidelný cyklus,
  • krvácanie alebo bolesť pri pohlavnom styku,
  • bolesti v panvovej oblasti,
  • pocity tlaku v panve,
  • problémy s močením alebo vyprázdňovaním stolice. 

Môžu maternicové polypy znemožniť tehotenstvo?

Na možnú prítomnosť polypov v maternici môžu poukázať aj problémy s plodnosťou, teda neúspešné pokusy ženy o otehotnenie. Hoci to neplatí v každom prípade, zmeny sliznice maternice spôsobené prítomnými polypmi, môžu narušiť proces uhniezdenia oplodneného vajíčka v maternici, tým pádom znemožniť nasledujúci vývoj embrya. 

Okrem toho sa hovorí aj o možnom vplyve maternicových polypov na zvýšené riziko potratu. Ak sa žena pokúša otehotnieť, je vhodné konzultovať možnosti liečby maternicových polypov s gynekológom. 

Zhubný polyp v maternici

Polypy sú vo všeobecnosti považované primárne za nezhubné výrastky sliznice. Avšak, v niektorých prípadoch (veľmi zriedkavých) môžu konkrétne druhy polypov predstavovať zvýšené riziko rozvoja zhubného nádoru.

U niektorých rizikových jedincov sa teda môže z polypu za určitých okolnosti a obvykle vplyvom mnohých ďalších faktorov rozvinúť rakovina. Stáva sa to zriedkavo napríklad pri polypoch v hrubom čreve. Maternicové polypy celkovo nie sú považované za nebezpečné útvary. Ak nevykazujú žiadne nežiaduce príznaky, riziko vzniku rakoviny je úplne zanedbateľné.

V malom množstve prípadov môže maternicový polyp prechádzať do stavu zvaného atypická hyperplázia endometria, pri ktorom dochádza k zmnoženiu abnormálnych buniek. Ide o takzvanú prekancerózu, čo je vlastne predrakovinový stav. Včasné riešenie problému, teda odstránenie polypu, pomôže vzniku rakoviny zabrániť. 

Odporúčame: ​Normálna teplota ľudského tela sa zmenila! Aká je jej hodnota?

liečba polypov

Zdroj: Depositphotos

Diagnostika polypov v maternici

Ak žene polypy nespôsobujú žiadne ťažkosti, diagnostika je neraz náhodná. Gynekológ môže objaviť ich prítomnosť na sliznici pri bežnej preventívnej prehliadke. V prípade výskytu vyššie spomínaných ťažkostí je však nevyhnutné konzultovať zdravotný stav s lekárom. Spomínané ťažkosti nie sú len príznakom polypov, ale aj mnohých iných ochorení, neraz vážnejších. 

  • Prítomnosť polypov v maternici môže lekár odhaliť pomocou transvaginálneho ultrazvuku, čiže pomocou zobrazovacej metódy prevádzanej ultrazvukovou sondou cez pošvu.
  • Využíva sa aj takzvaná hysterosonografia, čo je špeciálny druh ultrazvukového vyšetrenia poskytujúci lepšie zobrazenie. Spočíva v tom, že pred vyšetrením sa do maternice cievkou zavádza tekutina. 
  • Ďalšou diagnostickou metódou je hysteroskopia, počas ktorej sa do maternice cez pošvu zavádza optické zariadenie, vďaka ktorému si môže lekár dôkladne prehliadnuť sliznicu maternice. 
  • Spravidla je potrebná aj biopsia, respektíve odobratie vzorky tkaniva na histologické vyšetrenie. Vyšetrenie vzorky tkaniva odhalí, či sú v útvare prítomné nezhubné alebo rakovinové bunky. Môže sa vykonať počas hysteroskopie. 

Možnosti liečby polypov v maternici

Liečba maternicových polypov nie je vždy nevyhnutná. Ak je v maternici prítomný malý polyp, ktorý nespôsobuje žene žiadne ťažkosti, obvykle je iba pozorovaný pri pravidelných prehliadkach. Veľké polypy alebo polypy vo väčšom množstve, ktoré sa klinicky prejavujú, si spravidla liečbu už vyžadujú. 

Liečba môže byť medikamentózna, alebo aj chirurgická. Môžu sa podávať liečivá na hormonálnom podklade, ktoré eliminujú zápal, nepravidelné krvácanie a iné nežiaduce prejavy. Chirurgicky sa polypy spravidla odstraňujú pomocou hysteroskopie. V prípade potreby sa počas tohto zákroku vykonáva aj kyretáž, teda celkové odstránenie povrchovej časti sliznice maternice. 

K výskytu polypu v maternici môže dôjsť aj v priebehu tehotenstva ženy. V takomto prípade musí lekár zhodnotiť, či je vhodnejšie predpísať žene lieky, alebo je potrebné polyp odstrániť pred pôrodom. Polypy sú často charakteristické recidívou, teda opakovaným výskytom. 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE