Čerešne - malé, ale DOKONALÉ ovocie! Čo všetko obsahujú a dokážu?

Čerešne s vysokým obsahom antioxidantov a živín vám môžu pomôcť nielen lepšie spať, ale aj rýchlejšie behať! Existuje dôvod, prečo sú čerešne doslova dokonalé ovocie. Sú plné vitamínov, minerálov a antioxidantov.

Čerešne sú kôstkové ovocie, čo znamená, že majú uprostred kôstky alebo semená. Konzumujeme ich mäsitú vonkajšiu časť, ktorá sa pohybuje od zlatožltej až po tmavo karmínovo červenú. Je toto kôstkové ovocie zdravým doplnkom na váš tanier? Absolútne! A prečo?

Čo všetko čerešne obsahujú?

Červené získavajú svoju bohatú farbu z antokyanov a majú vysoký obsah polyfenolov, ako sú flavonoidy. Tieto fytonutrienty alebo rastlinné chemikálie majú antioxidačné vlastnosti. Antioxidanty chránia pred zápalmi a bojujú proti voľným radikálom, ktoré môžu spôsobiť poškodenie buniek a prispieť k chronickým ochoreniam, ako je rakovina, cukrovka a srdcové choroby.

Čerešne obsahujú aj:

  • Vitamín A,
  • Vitamín C,
  • Vitamín E.

Jeden prehľad viacerých štúdií zistil, že konzumácia aspoň 45 čerešní denne znižuje zápal spôsobený voľnými radikálmi.

POZOR - ak ste ale citliví na salicyláty, prírodnú rastlinnú chemikáliu nachádzajúcu sa v čerešniach a používanú aj v aspiríne, konzumácia takého množstva čerešní môže viesť k žalúdočnej nevoľnosti a hnačke.

Čerešne pre pokojnejší spánok

Čerešňový koláč či miska sladkých čerešní vám pomôže lepšie spať, a to vďaka vysokému obsahu:

  • melatonínu – hormónu, ktorý pomáha regulovať cyklus spánku a bdenia,
  • serotonínu – chemikálií, ktorá pomáha vášmu telu vytvárať melatonín,
  • tryptofánu – aminokyseline, ktorá zvyšuje serotonín.

Prvá pomoc pri bolesti svalov

Štúdie bežcov na dlhé trate naznačujú, že čerešne a čerešňová šťava môžu zmierniť zápal a upokojiť boľavé svaly po tréningu. Protizápalové a antioxidačné vlastnosti čerešní fungujú ako nesteroidné protizápalové lieky, ako je ibuprofén, na zníženie alebo prevenciu bolesti.

  • Pri čerešniach však nemáte riziko škodlivých vedľajších účinkov, ako sú potenciálne gastrointestinálne, obličkové a možné srdcové problémy.
  • Iná štúdia zistila, že konzumácia doplnku čerešňového prášku zvyšuje výkon u vytrvalostných bežcov.
  • Bežci, ktorí užívali doplnok 10 dní pred polmaratónom, mali o 13 % rýchlejšie cieľové časy pretekov ako tí, ktorí užívali placebo. A potom sa cítili menej bolestivo.

Neprehliadnite: Čerešňový koláč - s posýpkou alebo s tvarohom? Máme TOP tipy a recepty!

Čerešňa

Zdroj: Depositphotos

Čerešne v boji proti artritíde

Podľa prieskumu z roku 2017 až 1 zo 4 ľudí s dnou konzumuje čerešne, čerešňový džús alebo čerešňový extrakt, aby znížili riziko bolestivého vzplanutia dny.

Nahromadenie kyseliny močovej spôsobuje túto zápalovú artritídu, ktorá môže spôsobiť, že vaše veľké prsty na nohách a iné kĺby budú mať pocit silného pálenia.

  • Konzumácia čerešní alebo pitie čerešňovej šťavy každý deň môže znížiť hladinu kyseliny močovej a zmierniť bolesť a opuch artritídy.
  • V štúdii s viac ako 600 ľuďmi s dnou, účastníci, ktorí jedli čerstvé čerešne dva dni mali o 33 % menej vzplanutí dny ako tí, ktorí čerešne nejedli vôbec.

Chráňte svoje srdce

Šálka čerstvých čerešní obsahuje 260 miligramov draslíka, veľmi málo sodíka a vysoké množstvo rastlinných sterolov (fytosterolov).

Potraviny s vysokým obsahom draslíka a nízkym obsahom sodíka, konzumované s mierou, môžu pomôcť znížiť váš krvný tlak a riziko srdcových ochorení.

Navyše, konzumácia rastlinných sterolov je účinný a prirodzený spôsob, ako znížiť hladinu cholesterolu, čo je ďalší krok prospešný pre srdce.

Zlepšenie hladiny cukru v krvi

Ďalšia výhoda konzumácie čerešní je, že toto ovocie má nízky glykemický index. Čerešne tiež obsahujú vlákninu zo šupky, vďaka čomu pomalšie zvyšujú hladinu cukru v krvi, pokiaľ nie sú konzervované v sirupe. Vďaka tomu sú čerešne dokonalou pochúťkou pre ľudí s cukrovkou. Mali by sa však konzumovať s mierou!

Znížte riziko rakoviny

Vieme, že vyvážená strava s množstvom čerstvého ovocia a zeleniny môže pomôcť znížiť riziko rôznych druhov rakoviny. Vysoké množstvo antokyanov a melatonínu v čerešniach chráni pred rakovinotvorným poškodením buniek.

Čerešne majú tiež bioaktívne zlúčeniny, ktoré môžu podľa výskumov pomôcť predchádzať rakovine.

Odporúčame aj: Zázračná protizápalová diéta: Prekonajte zápal a dosiahnite optimálne zdravie!

Čerešne účinky

Zdroj: Depositphotos

Vychutnajte si čerešne!

Leto je najlepší čas vychutnať si čerstvo nazbierané čerešne. Čerešňové produkty však môžete jesť aj celoročne.

  • Určite si ale pri produktoch z čerešní prečítajte etikety, aby ste sa vyhli pridanému cukru alebo kukuričnému sirupu s vysokým obsahom fruktózy.
  • Zamerajte sa na výber konzervovaných čerešní „vo vlastnej šťave“, „čerstvé v 100 % šťave“, „nesladených“ alebo „bez pridaného cukru“.

Na výber máte z týchto čerešňových produktov:

  • Konzervované čerešne
  • Čerešňové džemy a pyré
  • Čerešňová šťava
  • Sušené čerešne
  • Mrazené čerešne
  • Nakladané – zavárané čerešne

A skutočnosť, že sú pre vás čerešne naozaj dobré, je už iba pomyselnou čerešničkou na torte!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE