Strava pri reume – ktoré potraviny zaradiť do jedálnička a ktorým sa vyhnúť?

Strava pri reume – ktoré potraviny zaradiť do jedálnička a ktorým sa vyhnúť?

Reumatické ochorenia predstavujú choroby pohybového charakteru postihujúce kĺby, ale aj šľachy, kosti, chrupavky, svaly a mäkké tkanivá. Táto skupina ochorení má prevažne zápalový charakter, avšak, spadá sem aj niekoľko diagnóz, ktoré nie sú sprevádzané zápalom, ale majú degeneratívny charakter. 

Ľudový názov reuma sa pritom používa najčastejšie pre reumatoidnú artritídu, no medzi reumatické choroby patrí napríklad aj dna, Bechterevova choroba či psoriatická artritída. Ide o skupinu mnohých ochorení a syndrómov, ktoré obvykle prebiehajú chronicky a sú charakteristické progresiou – časom sa zhoršujú. Ani zďaleka sa netýkajú len starých ľudí, rôzne reumatické ochorenia postihujú i deti. 

V rámci liečby reumy sa neuplatňujú len medikamenty, ale význam má aj zmena životosprávy. Ktoré potraviny sú v jedálničku vítané a ktoré naopak nie?

Aké má reuma príznaky?

Pre reumu je vo všeobecnosti charakteristická bolesť kĺbov a rôzne iné problémy s kĺbmi, avšak v závislosti od konkrétnej formy ochorenia sa často nevyskytujú len ťažkosti súvisiace s kĺbmi, ale aj mimokĺbové príznaky. 

V prípade reumatoidnej artritídy sa môžu dostavovať nasledujúce prejavy:

  • stuhnutosť zasiahnutých kĺbov – najmä menšie kĺby, napríklad kĺby rúk, zápästia, prstov, taktiež koleno či členok (zhoršenie problému ráno a pri nečinnosti),

  • obmedzenie pohyblivosti kĺbu – napr. problém so zovretím ruky do päste, 
  • opuchy alebo začervenanie v okolí postihnutých kĺbov,
  • bolesť postihnutých kĺbov (aj na dotyk),
  • teplejšia koža v okolí kĺbu, 
  • viditeľné deformity kĺbov (v závažnejších štádiách),
  • všeobecné príznaky – slabosť, únava, strata hmotnosti, zväčšenie lymfatických uzlín,
  • mimokĺbové príznaky – podkožné uzlíky v blízkosti zasiahnutých kĺbov, problémy so zrakom, pľúcami i kardiovaskulárnym systémom, neurologické ťažkosti. 

Na reumatoidnú artritídu, podobne ako iné formy reumatických ochorení, prakticky neexistuje nejaký konkrétny liek, ktorý by chorobu vyliečil. Liečba je symptomatická, zameraná na tlmenie sprievodných príznakov, spomalenie priebehu ochorenia a tým aj zlepšenie kvality života pacienta. 

Odporúčame: ​TSH hormón stimulujúci štítnu žľazu – je jeho nedostatok alebo nadbytok problémom?

Správna životospráva je pri reumatizme dôležitá

Pri liečbe reumatického ochorenia sa uplatňujú rôzne metódy. V prvom rade sa využívajú medikamenty, napríklad antireumatiká, kortikoidy, nesteroidné protizápalové lieky proti bolesti, imunosupresíva a iné. Cieľom medikamentov je v prvom rade tlmiť zápal, ako aj sprievodné ťažkosti, vrátane bolesti, v prípade potreby aj normalizovať funkciu imunitného systému. 

Ďalej sa môžu uplatňovať protetické pomôcky, rehabilitácie, vodoliečba, kryoterapia a rôzne iné špeciálne terapie. Pri zlyhaní konzervatívnej liečby sa pristupuje aj k chirurgickej liečbe. Okrem lekárom nastavenej liečby však majú význam aj režimové opatrenia a úprava životosprávy. Spravidla i lekár odporúča zmenu jedálnička a zlepšenie životného štýlu. 

Strava by mala byť zdravá, pestrá a vyvážená s dostatočným príjmom tekutín. Obsahovať by mala dostatok vitamínov a minerálov, hlavne vitamínu C, E a D, taktiež zinku, mangánu, horčíka a vápnika. Veľmi dôležitý je príjem omega-3 mastných kyselín, ktoré odstraňujú zápaly z tela a spomaľujú rozpad chrupavky.

Nevyhnutný je však aj správny pomer medzi prijatými omega-3 a omega-6 mastnými kyslinami. V ideálnom prípade by pomer mal byť od 1:1 do 1:4, čo znamená, že v najhoršom prípade by sme mali prijímať maximálne štvornásobné množstvo omega-6 oproti omega-3. Nadbytočný prísun omega-6 mastných kyselín podporuje vznik zápalového prostredia v tele a vedie k vyššiemu riziku ochorení kĺbov, ale aj cievnych a nádorových ochorení. 

Ktoré protizápalové potraviny pridať do jedálnička?

Pri reume sa odporúča v prvom rade protizápalová strava. Jedálniček je vhodné obohatiť o protizápalové potraviny, ktoré prispievajú k tlmeniu zápalov v tele. Protizápalová strava predstavuje veľmi nápomocnú doplnkovú liečbu pri rôznych chronických zápalových ochoreniach. 

Svojimi protizápalovými účinkami je charakteristická napríklad stredomorská diéta, respektíve stredomorská strava, ktorá sa zakladá na konzumácii morských rýb, rastlinných olejov, celozrnných potravín, ovocia, zeleniny a orechov. 

K výborným protizápalovým potravinám patria: 

  • tučnejšie ryby, napr. losos a rybí olej (výborný zdroj spomínaných omega-3 mastných kyselín), 

  • ľanový, konopný a olivový olej (tiež dobrý zdroj omega-3),
  • bobuľové plody – jahody, čučoriedky, maliny, černice (sú bohaté na antioxidanty a flavonoidy znižujúce zápal),
  • listová zelenina a iná surová zelenina – pór, kapusta, brokolica, kaleráb, cvikla, špargľa (obsiahnuté enzýmy pomáhajú odbúravať zápalové látky),
  • ľanové semienka,
  • kvalitný zelený čaj,
  • kurkuma, škorica a zázvor,
  • cesnak a cibuľa,
  • mandle, vlašské orechy,
  • kvalitná horká čokoláda s vysokým podielom kakaa (má protizápalový a antioxidačný účinok).

Okrem toho sa do jedálnička odporúča pridať celozrnné obilniny (celozrnné pečivo a cestoviny, ovsené vločky), nelúpanú ryžu, strukoviny. Vhodné sú aj sójové produkty, ako tofu a tempeh na doplnenie bielkovín. Odporúčajú sa i varené vajíčka. Na dochucovanie sú skvelé rôzne bylinky, vrátane oregana, bobkového listu, petržlenovej vňate či rozmarínu.

Odporúčame: ​Riedka stolica sa občas objaví u každého – prečo?! Čo ak sa problém opakuje?

Na ktoré potraviny si dávať pri reume pozor?

V jedálničku reumatika je vhodné eliminovať alebo obmedziť viaceré potraviny s prozápalovým účinkom, teda potraviny, ktoré môžu podporovať vznik a rozvoj zápalových procesov v tele. Neodporúča sa hlavne ich nadmerná konzumácia. 

Odborníci vo všeobecnosti pri reume neodporúčajú vo väčšom množstve:

  • červené mäso,

  • mliečne výrobky (v závislosti od osobnej znášanlivosti), najmä smotany a tavené syry,
  • biely rafinovaný cukor a potraviny s vysokým obsahom cukrov,
  • potraviny z bielej múky,
  • slnečnicový olej, kukuričný olej a sójový olej (majú vysoký obsah omega-6 mastných kyselín, ich nadbytok má prozápalový efekt),
  • potraviny a jedlá s vysokým obsahom nasýtených tukov a trans-mastných kyselín (údeniny, smažené pokrmy, zákusky).

Vo všeobecnosti by strava zameraná na podporu dobrého zdravotného stavu pri reumatických ochoreniach nemala obsahovať vo väčšej miere polotovary, instantné pokrmy či potraviny s vysokým obsahom živočíšnych tukov. Vítané nie sú jedlá s vysokým obsahom soli, glutamátom, umelými sladidlami či syntetickými arómami a príchuťami. 

Čo ešte pomôže pri reume?

  • Úprava telesnej hmotnosti v prípade potreby – nadváha a obezita je spojovaná so zvýšením zápalu v tele, normalizovanie váhy je prospešné pre celkový stav pohybového aparátu.
  • Vhodná tepelná úprava potravín – grilované a smažené jedlá pri vysokých teplotách a hlavne spálené jedlá majú prozápalový účinok. Vhodné je pečenie s menším množstvom tuku, varenie na pare, príprava na pare, dusenie.
  • Pravidelný pohyb – pre zdravie kĺbov je pravidelná a primeraná fyzická aktivita dôležité. Vhodný pohyb a cvičenia môžu pomôcť minimalizovať nepríjemné stuhnutie kĺbov a podporiť dobrú pohyblivosť.
  • Doplnky stravy – pre podporu zdravia sa reumatikom odporúčajú výživové doplnky s omega-3 mastnými kyselinami, koenzýmom Q10, probiotikami, vitamínmi C a E, ako aj kĺbová výživa (kolagén na kĺby, glukozamín sulfát a chondroitín sulfát),
  • Kvalitný spánok – počas dostatočne dlhého a kvalitného spánku sa regeneruje celý organizmus. 
  • Obmedzenie kofeínu a alkoholu – pri reume sa odporúča pitie kávy a alkoholických nápojov iba v obmedzenom množstve. V prípade kávy sa odporúčajú maximálne 2 šálky denne. 
  • Chladivé obklady – odporúčajú sa pri akútnom zápale a opuchu kĺbu. 
  • Bylinky na vnútorné užívanie – vhodné sú čaje z púpavy, lopúcha, brezy, túžobníka, koreňa čertovho kopyta (Harpagophytum),prasličky, pýru a ďalších. Dostupné sú v lekárňach bylinné zmesi na prípravu čaju pri reumatizme. 
  • Kúpele s bylinkami – odporúča sa nechtík, očianka, vŕba, kostihoj, gáfor (tieto bylinky možno aplikovať aj formou obkladov alebo mastí). 

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní